lauantai 2. huhtikuuta 2011

Munakoison pauloissa

Toisinaan käy niin, että johonkin yleisesti hyväksi tiedettyyn raaka-aineeseen hurahtaa vasta vähän jälkijunassa. Munakoiso on kasvis, jota vastaan minulla ei koskaan ole ollut mitään, mutta josta en myöskään montaa kertaa itse ole valmistanut mitään. Sen tähden en ole ajatellut munakoisosta koskaan mitään sen ihmeempää.

Violetin pökäleen hienous paljastui minulle eräänä iltana, kun heräteostos-sellaisen jääkaapista eteeni kaivettua päätin kehittää pökäleestä pienen iltapalan. Ohuet viipaleet itkettyivät, paistuivat nopeasti pannulla, saivat päällensä kasan valkosipulijauhetta ja läjän mozzarellajuustoraastetta ja menivät sitten hetkeksi uuniin. Suuhun päästyään herkkukiekot olivat viedä kielen mennessään. Aah, mistä olinkaan jäänyt paitsi!

Seuraavana päivänä ryysäsin heti ostamaan pari lisäkoisoa, vähän hyvää jauhelihaa ja palan parasta parmesania. Nappasin eteeni munakoisoruokien kreikkalaisen kuninkaan reseptin ja ryhdyin toimeen. Parin tunnin päästä edessäni komeili vuoallinen ihanalta tuoksuvaa moussakaa. Ja juu-u, hyvää oli. Ihan taivaallista.

Sormeni syyhyävät munakoison suhteen joka suuntaan, eikä ihan vähän Pumkin Jam -Marin versioon pasta alla normasta. Uuden ihastukseni virkeänä pitääkseni otan kiitollisena vastaan muitakin mahtavia munakoisoreseptejä!



Moussaka
(mainio resepti Pastanjauhajilta, omat muutokset suluissa)

1 isohko munakoiso
oliiviöljyä paistamiseen

Jauhelihakastike:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
500 g lampaanjauhelihaa (käytin nautaa)
400 g hyvälaatuista tomaattimurskaa (Mutti!)
valkoviiniä (paremman puutteessa lorautin sekaan valkoista balsamicoa)
kanelitanko
oreganoa
suolaa

Bechamel-kastike:
1/2 l (luomu)maitoa (haloo Valio ja muut, missä viipyy luomutäysmaito?)
2 rkl voita (kastiketta räveltäessä mulla kului voita varmaan kolminkertaisesti)
3 rkl vehnäjauhoja
suolaa ja pippuria
runsaasti raastettua parmesaania (iso kourallinen)
muna

Viipaloi munakoiso, aseta viipaleet pöydälle, ripota päälle merisuolaa ja anna itkettyä. Käy sen jälkeen kiinni jauhelihakastikkeeseen.

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet ja ruskista ne oliiviöljyssä. Lisää sekaan jauheliha ja ruskista. Kippaa sekaan tölkillinen tomaattimurskaa, valkoviinia (tai loraus etikkaa) ja mausteet. Anna muhia kannen alla vaikkapa tunnin, tarkista maku.

Bechamel-kastiketta varten kuumenna maito miedolla lämmöllä niin, että voit hetken kuluttua lisätä sitä voi-jauhoseokseen. Sulata kattilassa voi. Ripota voin päälle jauhoja ohut kerros. Sekoita, lisää jauhoja, voita, jauhoja, voita, ruskista noin viisi minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää voita tarpeen tullen. Lorauttele parissa erässä sekaan maito. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria ja lisää juustoraaste. Anna kastikkeen nopeasti kiehahtaa ja paksuuntua, nosta pois liedeltä ja lisää sekaan löysästi vatkattu kananmuna.

Pyyhi munakoisojen päältä suola ja pisarat pois ja paista viipaleet pannulla molemmin puolin ruskeiksi. Munakoiso hörppii itseensä öljyä, jota ei sen tähden kannata pannulle kauheasti lorautella.

Lado munakoisot vuoan pohjalle. Kaada päälle jauhelihakastike ja sitten bechamel-kastike. Anna paistua 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

9 kommenttia:

  1. Pakko kommentoida, että aivan ihana lautanen! :D
    Mulla oli munakoisoinnostus viime kesänä, jolloin tein siitä lähinnä erilaisia tahnoja ym. Mutta moussakaa en ole vielä koskaan saanut siitä aikaiseksi. Ehkä pitäisi koittaa joku päivä.. olenkin viime aikoina katsonut taas munakoisoa vähän sillä silmällä josko se päätyisi taas pitkästä aikaa ostoskoriin..

    Ps. miten oon jotenkin käsittänyt, että moussakassa on myös perunaa? Vai olenko keksinyt sen jostain? Kesällä mulla tais olla joku pitää-tehdä-kaikki-alkuperäisten-reseptien-mukaan villitys ja siksi kai moussakan tekeminen jäi, kun en käytä perunaa enkä vehnäjauhoja. Tätä sun laittamaa ohjetta voisin kyllä nyt testata :P

    VastaaPoista
  2. Kiitos! :) Oon haalinut noi lautaset kirppikseltä ja ihan kyllästynyt niihin, mut tässä kuvassa lautanen näytti taas ihan kivalta! :D

    Mä luulen, että ihan siinä alkuperäisessä moussakassa ei ehkä oo ollenkaan perunaa. Mut en mee kyllä vannomaan. Onhan moussakasta sellaisiakin versioita, joissa ei ole muuta kuin perunaa ja pieni kerros jauhelihaa... :D Perunaa tää loota ei kyllä todellakaan kaivannut, joten kokeile ihmeessä! Mitä jos tekisit bechamel-kastikkeen ilman jauhoja, se juusto kyllä suurustaa soosin aika hyvin? Ja ihan varmaan pärjää jollain yhellä ruokalusikallisellakin. Tosin jos sulla ei oo jauhoja kaapissa niin eipä niitä kyllä kannata tällaisen takia ostaakaan.

    VastaaPoista
  3. Nyt vasta muistin! Kiskolalla on ihan huippu munakoiso-curry -ohje. Tein riisin kanssa. Suosittelen.

    VastaaPoista
  4. Jee, kiitti vinkistä! Kaivan hyllystä kaikki Kiskolani ja katon, josko niistä jostain löytyis se. Vai muistaks missä kirjassa se on?

    VastaaPoista
  5. Jooooo! Pasta alla Normaa! Yritin tehdä viime viikon lopulla Chocochilin tofu-munakoisopaistosta, mutta homma riistäytyi lapasesta, kun sotkin sinne tofun sijasta raastettua kovaa ricotta salataa ja isoja ihania voipapuja. Tuli siitä kyllä silti hyvää... ja hyvin Norman kaltaista. Mulla on kans ikuinen himo munakoisoruokiin, mutta valitettavasti talouden toinen syöjä haluaa välillä jotain muutakin apetta :P

    VastaaPoista
  6. Hesarissa oli joskus muinoin munakoiso-lammaskääryleiden ohje, löytyy netistä, ja se on ihan jumalaista ruokaa, suosittelen. Helppoja ja törkeän hyviä. Pitäisiköhän tehdä sitä viikonloppuna...

    VastaaPoista
  7. Mari: Jooooooo! Pakko tehä, pian! Välillä kyl riistäytyy, kun alkaa tuunaamaan liiaks. Mut sillä lailla kai niitä omia reseptejä sit syntyy!

    Rooibos: Oho, kuulostaa ihanalta :) Muistatko minkä niminen resepti oli? Ei osu silmään.

    VastaaPoista
  8. meillä maistuu myös munakoiso, mulle menis paaaljon usemmin kun loppusakille. Blogista löytyy oma tunnisteensa munakoisolle, enkä muista siellä olleen yhtään huonoa ;).

    VastaaPoista
  9. Mulla on yhä listalla ne överiherkullisen oloiset munakoiso-bataatti-cheddarkääryleet! Pitääpä tsekata muutkin tunnisteen alle eksyneet teidän blogista :)

    VastaaPoista