torstai 26. toukokuuta 2011

Ananasta pöytään

Luomupiirin kautta tilatut yllärikassit tuovat mukanaan milloin mitäkin. Tällä kertaa hedelmäkassi sisälsi muun muuassa valtavan ananaksen, joka varsinkin sellaisenaan popsittuna oli ihan järjettömän hyvää. Mieli teki kuitenkin leipaista hedelmästä jotain makeanpuoleista.

Lopulta päädyin leipomuksissani varsinaiseen ananasklassikkoon. 70-luvun nostalgiapommi, ananaskeikauskakku on aina sekä kuulostanut että näyttänyt jotenkin ihan tylsältä ja vähän kuivahkolta. Liekö sitten syynä vanhojen keittokirjojen usein niin "herkulliset" ruokakuvat vai vain se, etten juuri koskaan ole käyttänyt ananasta leivonnaisissa, tiedä häntä. Onneksi kuitenkin ryhdyin toimeen, sillä tässä juuri kakun jämiä lautaselta suuhun kaapiessani voin todeta olleeni aika väärässä.

Ananaskeikaus vei sydämein ehkä ikuisiksi ajoiksi. Ulkonäöllään torttu ei kyllä häikäise, mutta maullaan kylläkin. Kakku pysyy superkosteana vielä monta päivää leipomisen jälkeen.

Ohje soveltuu pienehköön (sydämen muotoiseen) kakkuvuokaan tehtäväksi. Isompaan (esimerkiksi pyöreään, noin 22-senttiseen) kakkuvuokaan tehtäessä reseptin ainekset kannattaa tuplata.


Ananaskeikaus
(pieneen sydänvuokaan)

kolme viipaletta tuoretta (luomu)ananasta
vajaa 1 dl täysruokosokeria
iso klöntti (n. 50 g) pehmeää voita

1 dl raakaruokosokeria
vajaa 75 g voita
1 muna
0,75 dl mantelijauhoa
0,75 dl vehnäjauhoa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
loraus (vajaa puoli desiä) ananastuoremehua (liru sattui löytymään kaapista, mutta melkeinpä mikä tahansa muukin neste käy hyvin)

Voitele pienehkön kakkuvuoan reunat pehmeällä voilla. Pläästi loppu voi suurpiirteisesti vuoan pohjalle. Ripottele päälle sokeri. Asettele päällimmäiseksi ananasviipaleet.

Vatkaa sokeri ja pehmeä voi kunnolla sekaisin. Lisää vauhdissa kananmuna. Kippaa sekaan jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja mehuliru. Sekoita taikinaksi. Kaada taikina ananasten päälle. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku isolle lautaselle, anna jäähtyä ihan vähän. Tarjoa jäätelön kera.


7 kommenttia:

  1. Meillä odottaa kans iso ananas keittiönpöydällä ja oon kuumeisesti miettinyt mitä siitä tekisin - ja taas niinku tilauksesta on ruokahommia päättäny mun puolesta :D JESS!!

    VastaaPoista
  2. keikauskakku on hyvää! meillä sitä on leivottu aina, mutten koskaan jaksa kyllästyä siihen. kesän mittaan kannattaa laittaa ananaksen seuraksi punaviinimarjoja, sopivat tosi hyvin keikauskakkuun antamaan vähän kirpeyttä, ja väriäkin. (:

    VastaaPoista
  3. Mikä mikä mikä yllärikassi??? Tahtoo kans! :)

    VastaaPoista
  4. Veera: Oijoi, teitkö? :)

    Cua: Punaviinimarjavinkistä kiitos! Tykkään niistä ihan hirvesti. Pitänee käyttää viimeiset pois pakastimesta!

    Acata: Martin luomupiirin kautta saa tilattua Kehrän luomukasseja, jotka sisältävät vaihtelevasti kaikenlaista hedelmää, kasvista tai juuresta. Hauskaa, kun ei koskaan tiedä ennalta, mitä kassista paljastuu! :)

    VastaaPoista
  5. Täytyypä perehtyä, kuulostaa kerrassaan ihanan yllätykselliseltä. :)

    VastaaPoista
  6. Suosittelen! Jos oot feisbuukissa niin sieltä löytyy ryhmä Martin luomupiiri.

    VastaaPoista