maanantai 23. toukokuuta 2011

Saaristohommia

Turussa asumisessa on kaksi asiaa yli muiden: monesti aiemminkin hehkuttamani Kauppatori vihanneskojuineen, ja sitten saaristo. Aina, kun on tylsää, voi pakata eväät, nostaa kytkintä (tai poljinta, jos vain viitsii) ja vastata saariston kutsuun.

Parasta on vain harhailla pitkin saaristoteitä, lässäyttää lossilla salmien yli ja päätyä kylään, jonka rannalta näkee ruotsinlaivat. Turhautua tuhansista "privat väg" -kylteistä ja löytää lopulta sopivan julkisen näköinen mutta tyhjä laituri, jolle istahtaa.

Nuuhkia meri-ilmaa ja ihailla haurasta maisemaa. Kaivaa esiin eväät, valokuvata ne, tajuta, että ilma on todella kylmä ja ryömiä takaisin autoon, lämppärin suojiin syömään ne eväät.

Lämpimiä saaristopäiviä odotellessa.


Saaristobrownies
(kahden hengen setti, Pyrexin lahjoittamiin annoskokoisiin uunivuokiin tehtynä)

40 g voita
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
1 kananmuna
reilu 1 dl täysraakasokeria
ripaus vaniljasokeria
0,75 dl jauhoja (panin puolet vehnä- ja puolet mantelijauhoja)
1 dl murskattuja saksanpähkinöitä

Sulata voi ja sekoita siihen kaakaojauhe (älä maista, pahaa). Vatkaa kevyesti sekaisin muna ja sokerit. Yhdistä seokset, lisää joukkoon jauhot. Kääntele sekaan pähkinät. Voitele vuoka/vuoat, kaada päälle taikina ja paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Käy välissä tökkäämässä tikulla ja pidä huoli, että uunista pois otettaessa brownien keskikohta on vielä ihan pehmeä.

Siirrä uunista tulleet vuoat suoraan kylmälaukkuun, jonka pohjalle olet pannut esimerkiksi metallisen uunivuoan tai muun metalliastian. Peitä vuoat toisella samanlaisella metalliastialla tai foliolla, sulje kylmälaukku ja aja saaristoon. Osta kyläkaupasta jäätelötuutti, ota browniet ulos laukusta, iske tuutti päälle sulamaan ja lusikoi naamariin.

Reseptin raamit täältä.

5 kommenttia:

 1. Sorrin torikoju on ihan ykkönen! :) Jos joskus eksyt reissuun ilman eväitä ja suunta vie Ruissaloon, niin kannahtaa piipahtaa hakemaan / nauttimaan apetta Ruissalon "uuteen" (= ollut olemassa alle 10 vee) kahvilaan, siellä on ihan ylihyvät munkit. Oot ehkä käynytkin, se on siitä ex-kesäkaupalta ja golfkentältä inan eteenpäin vastakkaisella puolella. Ihan ihana paikka!
  http://www.ruissalonkahvila.com/info.htm

  VastaaPoista
 2. jos olis tykkää-nappula, niin painaisin...

  VastaaPoista
 3. Acata: Ne kaikki salaattikojut on kyl ihania, mut yhtälailla tykkään Venäjä-suorasta, josta saa kaikkea eurolla :D Ruissaloon on suunta vienyt vähän liiankin usein, mutta niihin jättirinkkulamunkkeihin ei kyllä ikinä kyllästy! Ja sen kahvilan antimet on muutenki tosi ihania! :)

  Nanna: Jee! :)

  VastaaPoista
 4. Juu, ne rinkilät on jotain ihan jumalaista ja paikka kaikinpuolin hurmaava! :) Mut Impparin uimahallissa on kautta aikojen ollut ihan parhaimmat munkit, kattoos ny miten rempan jälkeen, onko vaihtunut munkkitoimittaja.

  VastaaPoista
 5. En oo muistaakseni maistanut Impparin munkkeja... Joten sopii toivoa että munkkien taso on yhä sama! :)

  VastaaPoista