Korviini kantautuneet huhut siitä, että lempikasviani (hedelmä, vihannes, ruoho, mikä?) raparperia on jälleen saatavilla saivat minut sukeltamaan lähes umpijäätyneeseen pakastelokeroon ja löytämään sieltä viimeisen purkillisen raparperia. Niistä leivoin piirakan.
Ja piirakasta tuli tosi hyvä! Ihan paras mahdollinen perusraparperipiirakka. Ohjeen löysin Kädenväännöstä, esiintyy tässä omin pikkumuutoksin.
Tehkääs tätä. Ja kertokaa, mitä ihanaa leipoisin seuraavista, parin tunnin päästä huomaani saapuvista tuoreista raparpereista.
Raparperipiirakka
pohja:
125 g voita
vajaa 1 dl luomuruokosokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
täyte:
n. 5 dl raparperiä (alkuperäisessä ohjeessa oli reseptin kehittäjän Saara Törmän tapaan huimat 10 dl tavaraa, mutta vähemmälläkin pärjää hyvin)
(2 rkl maissitärkkelystä pakasteraparperia varten, itse skippasin)
2 dl ranskankermaa
1 kananmuna
1 dl luomuruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi ja kuivat aineet. Nypi seos muruiksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan.
(Jos käytät pakastettuja raparperipaloja, sekoita niiden joukkoon maissitärkkelys.) Sekoita keskenään ranskankerma, muna ja sokerit. Paista pohjaa ensin noin 5 minuuttia ilman täytettä. (Unohdin.) Levitä raparperit pohjalle ja kaada päälle ranskankermaseos. Paista piirakkaa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Nauti jätskin kera.
Resepti alunperin täältä.
Oi, raparperi! Harmittaa, kun se maksaa kaupassa niin tuhottoman paljon, mutta samaan aikaan se kasvaa valtoimenaan tunkioitten laidoilla. Kesällä täytyy aina pyytää äitiä tuomaan raparperia töistä - hautausmaa lannoittaa hyvään kasvuun! ;)
VastaaPoistaOlikohan se yhteishyvän ohje se raparperi-charlotta, sisällä raparperi-rahkatäytettä. Ihanaa. Kokeile myös raparperjäätelöä, uusimmassa Dekossa oli ohje raparpereista ja marengeista. Myös pullien täytteeksi olen käyttänyt raparperihilloketta (mustikkapullien tapaan). Raparperihilloke on monikäyttöistä, myös kiisselin sekaan. Ihana raparperi! Omat nousevat pihalla jo kohisten.
VastaaPoistaSekoita täytteeseen raparperin joukkoon yksi purkki ananasta (paloja, ei murskaa). Ananas makeuttaa piirakkaa kivasti ja sokeria ei tarvitse niin paljon. Raparperikiisseliin taas sopii kaveriksi luumu, tulee ihanan pehmeä soppa. Mansikka toki myös on ehdoton kumppani piirakassa. Oi mums, nyt alko tekee mieli raparperia. :)
VastaaPoistaMä avasin kans raparperikauden seuraavasti:
VastaaPoistaRaparperipaistos
Pohjalle
1 l raparperipaloja
1 ½ dl sokeria
2 tl perunajauhoja
Päälle
2 munaa
1 dl sokeria
1 dl voisulaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
Pinnalle: raesokeria
Levitä raparperipalat voideltuun vuokaan, halkaisijaltaan n. 23 cm tai 20x30 cm. Sekoita keskenään sokeri ja jauhot, ripottele ne raparperien päälle. Peitä vuoka foliolla tai kannella ja anna raparperien hautua 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina vuokaan raparperien päälle. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista leivonnaista 175 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa makean ystäville paistoksen kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
Meillä kausi avattiin raparperikeikauksella, jää taatusti ohjelmistoon, sen verran hyvä tuli. Nyt uunissa paistuu kauramurotaikinaan tekaista vaniljainen rahka-raparperipiiras. Suunnitelmissa myös crumble. Ja joku vuosi sitten väsäsin britakakun raparerihillosta. Se oli ihan mielettömän hyvä, jos vaan britasta tykkää.
VastaaPoistaTaru: Niinpä! Pitää ehkä mennä tunkioille tonkimaan. Ostin itelleni eilen raparperin ruukussa - saapa nähdä miten se menestyy parvekkeellani!
VastaaPoistaKatjuzka: Oijoi, ihania reseptejä! Jäätelöä on ainakin pakko kokeilla lähiaikoina. Kiitos! :)
pallomaija: Oho, kuulostaa tosi herkulliselta vähän erilaiselta. Koklaan! :)
Tusla: Arvaapa vaan himoitsinko sitä keikausta! Eikä kyllä huonolta kuulosta noi muutkaan. Oon ihan hulluna brita-kakkuun, pitää kyllä kokeilla raparperiversiotakin. Ja crumblea. Raparperihurmos!
Acata: Ananas-vinkki menee ehdottomasti kokeiluun, kiitti! :) Mansikat ja raparperit sopivat kyllä ihan täydellisesti yhteen.
Janna, oi! Ruukussa? Haluan!
VastaaPoistaJoo! Torilta saa! Pitänee istuttaa johonkin isoon sankoon, jotta saa mehevän sadon.
VastaaPoistaTein tällaisen eilen viimeisistä pakastetuista raparpereista ja olipas hyvää! Nyt sitten pitääkin saada pakastimeen uutta täytettä, täällä pohjoisessa sitä saa vielä tovin odottaa...
VastaaPoistaRaparperipiirakka ei kyllä petä koskaan! :) Uutta täytettä odotellaan täälläkin, ensin pitäis vaan saada kunnollinen pakastin!
VastaaPoistaSaat maanantaina satsin rapsua, tässä olis yks varteen otettava ohje. Se on kopsittu "Suklaamarenkia"- blogista, sä voit testata ohjetta kun itse en pysty :(
VastaaPoistaValmista pohja:
2 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 tl ruskeaa raakaruokosokeria
1/2 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
Sekoita taikinan ainekset nopeasti keskenään.
Kääräise kelmuun ja nosta jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa puolisen tuntia.
Sen jälkeen taikinaa on helpompi käsitellä.
Voitele ja jauhota vuoka halk. 26 cm
,(voit tehdä piirakan myös irtopohjavuokaan)
Painele taikina vuokaan.
Täyte:
Kaada raparpereista irronnut neste pois
Levitä raparperit piirakan pohjalle
Lisää noin desilitra valkosuklaata tai maun mukaan :)
Sekoita 2 purkkia kermaviiliä, 2 kananmunaa ja 2 tl raakaruokosokeria keskenään ja kaada raparperien päälle.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia
Aaaaaaa, varmaan tosi pahaa, siis valkosuklaata! Pakko tehä heti maanantaina! Lupaan sit tehä teille jotain raparperista meidän brunssille.
VastaaPoista