perjantai 13. toukokuuta 2011

Smuutti huuleen

Vihermoothiekreiseys leviää ympärilläni kulovalkean tavoin. Itselläni on tapana seurata kaikenlaisia uusia terveystouhuja tovi sivusta ja toki silkasta periaatteesta kapinoida vastaan. Vihersmoothietouhuja vierestä seuratessani epäilin, ettei pelkistä kasviksista koostuva aamiaislitku voi mitenkään pitää nälkää yhtä pitkään kuin normaalisti aamuisin vetämäni varsin proteiinipitoiset setit.

Myös viherliejujen makuun liittyvät asiat askarruttivat, sillä en kuulu siihen jengiin, joka syö erinäisiä, ikävän makuisia asioita pelkästään siksi, että ne ovat terveellisiä.

Lopulta sitten kuitenkin kävi niin, että uteliaisuus voitti ylpeyden ja peräkammarin mummo ryhtyi vihersmuuttihommiin. Ensimmäinen kokemus oli tyypillinen: paiskasin tehosekoittimeen lähes kaikkea kaapeista löytyvää ja sain aikaiseksi turhankin moniulotteista sörsseliä.

Toinen erä olikin sitten huomattavasti parempi. Joukkoon päätyi banaania, tammenlehtisalaattia, punaisia viinimarjoja ja hampunsiemeniä. Tietty vähän vettä myös. Sitruunamehun unohdin.

Lopputulos: hyvää. Pitää nälän. Helppoa. Todella rumannäköistä. Banaanin ja marjojen yhteensulautuma pitää huolen siitä, että smuutti näyttää kertaalleen syödyltä. Maun kannalta bansku tuntuu kuitenkin varsinkin aloittelijan näkökulmasta aika ehdottomalta, antaa täyteläisyyttä ja makeutta. Salaatti ei maistu ollenkaan, kuten eivät hampunsiemenetkään, jotka tuovat litkuun rutkasti proteiinia. Jos lisätäyttävyyttä halajaa, voi sekaan lorauttaa vähän kookosöljyä.

Luulen, että vihersmuutit ovat tulleet tehosekoittimeeni jäädäkseen. Seuraava askel saattaa olla banaanin pois jättäminen ja koviin aineisiin (maca, selleri, pihalta poimitut voikukanlehdet...) siirtyminen. Kuumimmat smuuttivinkit kommenttiboksiin!


Aloittelijan vihersmuutti

1 banaani
kourallinen punaviinimarjoja
kourallinen tammenlehtisalaattia
reilu ruokalusikallinen hampunsiemeniä
loraus vettä
loraus tuoretta sitruunamehua
(kookosöljyä)

Blendaa koko roska sekaisin, asetu lootus-asentoon, pane allaoleva video pyörimään ja hulauta kurkkuun.



19 kommenttia:

  1. Jos noiden smoothieden syomisesta tullee tuommoseksi ku tuo emanta tuossa videossa niin lopeta nyt hyvan saan aikana! :D

    VastaaPoista
  2. Hienoa!! Mua kiinnostaa kaikki smoothie reseptit, hyviä ja terveellisiä.. Salaattia en ole vielä uskaltanut kokeilla :)

    VastaaPoista
  3. Kaikki siemenetkin sopii tosi hyvin. Olen testannut auringonkukan- ja kurpitsansiemenillä ja molemmat toimi. Ja se selleri ei oikeasti maistu yhtään siellä joukossa! Suhtauduin ensin tosi skeptisesti mutta totta se on.

    VastaaPoista
  4. Joo. Mä oon noiden hamppujen lisäks kokeilla kans auringonkukansiemeniä, ei tunnu missään. Pitää kyl kokeilla sitä selleriäki. Kreisiks menee.

    VastaaPoista
  5. Heippa! Ooon syönyt tosi vähähiilihydraattisesti pitkään, ja smoothien jälkeen verensokeri nousee huimasti...oisko vinkkejä, miten smoothiesta sais vähän karpimman version? Banaanin tilalle avokadoa ainakin..

    -Olivia

    VastaaPoista
  6. Miikkis: Höh, älä suotta!

    Olivia: Heippa! Jos tosi tiukasti karppaa, on smuutti tietysti vähän ongelmallinen juttu. Banaani tosiaan on se, joka tässä smuutissa verensokerin nostaa, ja sen voisi korvata vaikkapa juuri avokadolla. Hedelmät ja marjat voi jättää kokonaan pois jos haluaa, ja makeuttaa setin vaikka stevialla, joka ei heittele verensokeria.

    Salaattia voi kaiketi vetää ihan huoletta, samoin useimpia muita kasviksia. Kookosöljyä ja siemeniä vaan lisää, niistä saa proteiinia ja hyviä rasvoja. Kerropa ihmeessä, jos saat aikaiseksi jonkun hyvän ja karpin smuutin, kiinnostaa kyllä muakin! :)

    VastaaPoista
  7. Jos haluaa vaihdella makeuden antajaa (tai on banaaniallergikko, kuten minä huomasin olevani), voi makeutukseen käyttää myös esim. liotettuja taateleita. Myös mantelimaito (manteleita liotettuina yön yli -> mantelit ja vesi blenderiin -> siivilän läpi) on luonnostaan makeahkoa. Se on kivaa vaihtelua veden tilalle! :)

    VastaaPoista
  8. Elina, kiitos vinkistä! On jo pitkään pitänyt ostaa taateleita makeuttajiksi. Pitänee hakea jostain muualta kuin perusmarketista, jossa ne taitavat olla usein sokerilla ryyditettyjä. Mantelimaito kuulostaa hyvältä myös! :)

    VastaaPoista
  9. mä kokeilin vihersmuuttia pari kertaa, blendasin kiivejä (kun huvitti) pinaatin ja sitruunamehun kanssa (kun huvitti) enkä jaksanut kauheesti silputa ja pestä mitään aamutuimaan. tuli ihan käsittämättömän hyvää. ainii laitoin vähän hunajaa kanssa.

    epäilen, että ei ollut kovin oikeaoppinen smuuti kun oli niin hyvää. ja aika nättiäkin oli.

    VastaaPoista
  10. Kuulostaaki tosi hyvältä! Oon tosin joskus pilannut jonkun jogurttipohjasen smuutin kiivillä, mut tommoseen vihersörsseliin se kyl varmasti sopii paremmin. Kokeilen kyl tota sun reseptii.

    Pinaattii pitäis kans paiskoo sekaan. Ja yrttei. Mul on ikkunalauta täys yrttei enkä tajua, että niitä voi käyttää oikeestaan mihin vaan.

    VastaaPoista
  11. Pakko kommentoida tähän.. Olin viime syksynä pari viikkoa Thaimaassa treenaamassa muaythaita, ja siellä hörppäsin joka aamu ennen treenejä greensmoothien jossa oli kasa erilaisia hedelmiä (yleensä ananasta ja jotain vastaavaa makeaa ja myös banaania), spiruliinaa, ituja ja vettä nyt ainakin. Lisäksi aina lasin (tai pullon) pohjalle laitettiin ensin vähän luonnonjugurttia ja sen päälle vasta tuo smoothie ja täytyy myöntää, etten varmaan koskaan ole mitään parempaa syönyt/juonut.

    Kotona en ole sitä kokeillut, mutta veikkaan, että tuoreet hedelmät siellä saavat smoothien maistumaan ihan erilaiselta mitä täällä. Ja tuolla drinksulla jaksoi hyvin treenata.

    VastaaPoista
  12. Aah, en kyllä yhtään epäile etteikö olis hyvää. Tuoreet ja paikan päällä kasvaneet hedelmät on kyllä ihan eri juttu kuin raakoina tänne rahdatut. Litkin niitä herkkusmuutteja sitten joskus, kun pääsen Aasiaan :)

    VastaaPoista
  13. Ostin blenderin. Mutta taidan aloittaa kesysti hedelmä-jogurttihommista :-)

    VastaaPoista
  14. Kokeile makeuttaa smoothiet lucumalla, toimii ainakin marja- ja hedelmäversioissa hyvin. Täytyykin testata noita hampunsiemeniä, itse ropsautan usein mukaan leseitä, pellavansiemeniä ja All Bran -"kuitutikkuja", toimii! :)

    VastaaPoista
  15. Miikkis: Siitä se lähtee! Jogurttipohjaiset on kyllä ihania.

    Acata: Oon kyllä niin ulkona kaikista superfuudihommista, en edes tiennyt että lucuma on hedelmä! Saatanpa kokeillakin :) Hampunsiemenet on kyllä kovaa kamaa, niistä saa hirveän hyvin sekä proteiinia että rasvaa hyvässä muodossa. Pellavansiemeniä mäkin käytän, usein tosin leivonnassa.

    VastaaPoista
  16. Sama, siis ihan kehällä mitä tulee superfuudeihin. Useampaa sorttia ostanut kaappiin odottelemaan parasta ennen päivämääräänsä, useimmat on niin simopahoja, ettei niitä syö erkkikään... :D Mut toi lucuma-jauhe oli ihan jees, oon sillä makeuttanut rahkaa ja juomia. Pitäis olla vitamiini- ja mineraalirikas: https://www.hyvinvoinnin.fi/tuote/7009/Of-The-Earth-Lucuma-jauhe

    VastaaPoista
  17. Pitää kyl sit kokeilla. Oon käyttäny välillä steviaa, mut se on kyl niin häröä kamaa, jos livahtaa vähänkin liikaan niin maku on aika hirvee! :D

    VastaaPoista
  18. Stevia on mulla vielä to do -listalla, täytyy kokeilla varovasti, jos on noin tujua...

    VastaaPoista