keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Kokkeli haastettu!

Mitä arkiaamiaiseen tulee, olen asettanut sille muutaman tarkkaan harkitun kriteerin.

1. On erityisen tärkeää, että aamiaisen saa nauttia rauhassa, mieluiten aikaisintaan tunnin päästä heräämisestä. Aamiaisen kera on saatava lukea jotain, oli kyseessä sitten lehti, kirja tai feisbuukin etusivu.

2. Aamiaisen on oltava täyttävä, sillä en ole välipalaihminen, vaan syön mieluiten seuraavan kerran neljän-viiden tunnin päästä lounaalla. Täyttävyydellä en tarkoita sitä, että aamiainen lösähtää mahan pohjaan kuin kymmenen kiloa painava kivi ja aiheuttaa tukalan olon, vaan sitä, että aamiaisen syötyäni olo on hyvä ja nälkä pysyy poissa mahdollisimman pitkään. Omalla kohdallani optimaalisin täyte on useimmiten jotain proteiini- ja rasvapitoista.

3. Aamiaisen on maistuttava herkulliselta. Minkään sortin kompromissit maun suhteen eivät tule kyseeseen, jos saan itse valita aamupalani.

Arkiaamiaisten top kolmosessa ovat jo pitkään heiluneet kolme kovaa kaveria, jotka hyvin pitkälti täyttävät kaikki aamiaskriteerini. Mieluiten vetelen aamuni ratoksi huiviini joko rahkaa marjoilla, munakokkelia tai turkkilaista jogurttia hunajalla ja pähkinöillä. Puurot, murot, tuoremehut ja leivät eivät kuulu aamiaisarsenaaliini, koska eivät pidä nälkää kahta tuntia kauempaa eivätkä myöskään jätä mahaani kovinkaan hyvää oloa. Leipää tulee kyllä toisinaan vedeltyä viikonloppuaamuisin, jos ei tarvitse kiitää töihin rehkimään.

Taannoin mainitsemani vihersmoothie-kreiseily on jäänyt junnaamaan vähän paikoilleen - vääntämäni sörsselit eivät ilmeisesti vain ole olleet tarpeeksi herkullisia ja proteiinipitoisia syrjäyttääkseen kokkelit ja rahkat. En ole ottanut asiasta kuitenkaan ressiä, sillä vedän useimmiten lounaaksi melko ison läjän vihreää.

Viime aikoina on aamuisella paistinpannulla kokkelin sijasta tavattu ihan uusi systeemi, munakas. En ilmeisesti ole aiemmin ollut kovinkaan häävi aamumunakkaiden tekijä, sillä ajatus munakkaasta aamiaisena on tähän saakka tuntunut hieman epämiellyttävältä. Äidin vinkeillä väsätty, ohut mutta täytteiltään runsas munakas (vai omeletti, en hallitse termistöä!) on tärähtänyt suoraan aamiaisherkkujen kärkeen. Minkään sortin oikeaoppisuudesta ei tämän reseptin kohdalla varmaankaan kannata puhua, mutta mahdollisimman herkullisten täytteiden optimoinnissa uskaltaisin sanoa olevani melko oikeassa.

Tuore parmesani tai grana padana -juusto on tässä kohtaa olennainen juttu. Aamuystävällisen toimen juuston raastamisesta saa maan mainioimmalla vehkeellä, raastinmyllyllä, jollaisen tilasin äidiltä Italiasta heti, kun Anni oli sellaisen puolesta mainiossa blogissaan liputtanut. Suosittelen kyseistä vehjettä kaikille ihmisille. Hankinnan jälkeen ihmettelette, miksi ikinä tuhlasitte aikaa ja voimia perinteisellä riivinraudalla raastamiseen. Myllyjä saa ihan Suomestakin, muun muuassa kirpputoreilta.


Aamiaismunakas
(yhdelle)

nokare voita
2 kananmunaa
loraus kuohukermaa
loraus vettä
ripaus suolaa
mustapippuria

reilusti vastaraastettua parmesania tai grana padanoa
kirsikkatomaatteja puolitettuna
tuoreita yrttejä, kuten basilikaa
herneenversoja
pehmeää vuohenjuustoa (Lidlistä saatava tötsä on hinta-laatusuhteeltaan ihan paras)

Kuumenna pieni tai keskikokoinen paistinpannu ja sen päällä voi. Vatkaa kananmunat, kerma ja vesi sekaisin. Jos jaksat vatkata kauan, saat munakkaasta kuohkeamman. Itse en useinkaan jaksa. Mausta munakasmassa ja lässäytä se pannulle porisemaan. Käytä mietoa lämpöä. Puhko syntyvät kuplat ja siirrä taikinaa ihan muutaman kerran reunoilta hieman keskemmälle niin, että löysä taikina pääsee valuu reunaan.

Kun munakas on hieman hyytynyt, mutta vielä ehdottomasti löysä, raasta päälle ensimmäinen satsi juustoa. Anna hyytyä hieman lisää ja pilko sitten päälle tomaatit. Kun munakas on pinnalta vielä hieman löysä, lusikoi vuohenjuustoa silmiksi pinnalle. Raasta vielä munakkaan niskaan vähän juustoa, lisää yrtit ja valuta koko potti sutjakkaasti lautaselle.

12 kommenttia:

  1. mä olen ehkä huono ihminen mutta en ole varmaan ala-asteen jälkeen syönyt aamiasta koskaan.

    noita myllyjä muuten näkyy isommissa kaupoissa ja tietty erikoisliikkeissa.. itte puollan kuitenkin sellasta tasossa(?) olevaa kuorimaveistä tohon juustohommaan

    VastaaPoista
  2. no et oo, ehkä syöt sit hulluna lounasta? joo, en tajua miten en oo aiemmin hoksannut ostaa tommosta. ja sitte heti kun olin saanut sellasen italian-tuliasiks, löysin kirpputorilta yhen.

    kuorimaveitsellä saa varmaan semmosia veistoksellisia ja valokuvauksellisia lastuja. onks toi kuorimaveitsi muuten hyvä ihan juuresten kuorimiseenki?

    VastaaPoista
  3. tai siis että toki se on kai semmoseen tarkotettu, mutta että onko niinku kuorimaveitsenä parempi kuin semmonen perinteinen, joka ainakin mun mielestä on ihan huono. tämmönen siis: http://www.veitset.fi/images/kuvat/Kuorimaveitsi6cma.jpg

    VastaaPoista
  4. on se musta huonompi verrattuna perinteiseen mutta ne juuri edes kuori mitään koskaan ja ton ostinkin ihan juustolle. juustossa on kiva kun isommat lastut maistuu enemmän eikä juustoakaan mene niin paljoa.. ja on se fiiniä :)

    VastaaPoista
  5. Hmmm, nyt kyllä täytyy punnita uudelleen suhdettani paistettuihin kananmuniin! Vaikka oon oikeastaan kanafarmin kasvatti, en oikein tykkää kananmunista missään tunnistettavassa muodossa. Mutta olishan tuo kieltämättä silleen niinku low carb, ja pelkästään noiden täytteidenkin takia voisin kuvitella kokeilevani :)

    Niin ja yhdyn myös aamiaisteeseihin. Täällä se luettava on kyllä 99 tapauksessa 100:sta juurikin Feisbuuk.

    VastaaPoista
  6. Ooh, mäki haluaisin kanafarmin, oikeestaan riittäis kyllä ihan kakski kanaa punaisen mökin pihalle kuopimaan!

    Low carbbia pitää olla, muuten haukotuttaa aamulla ihan liikaa. Toi vuohenjuusto on avain onneen! Koita vaikka!

    Mullaki menee feisbuuk-prosentit osapuilleen noin. Joskus yritän sivistyneenä lukea sohvalla kirjaa, mut onneks sit kännykälläkin pääsee faseen.

    VastaaPoista
  7. Minähän en munakasta osaa tehdä, niin teen munalettuja :D Päälle vaan paiston jälkeen hyvät täytteet.
    http://kermapersekokkaa.blogspot.com/2010/01/munalettu.html

    VastaaPoista
  8. Tätä on kokeiltava viikonloppuna! Oon sun jakamia reseptejä hyvinkin viime aikoina kokeillut. Linssiporkkanapyöryköitä (mun on kyllä kasoja) paistan just parhaillaan. Uunissa, koska on niin iso satsi.
    Muhjuraparperipiirakka oli kans hyvää.

    VastaaPoista
  9. Meillä on (siis lapsuudenkodissa) ollut vähän kuin perinteenä viikonloppuisin syödä egg and bacon ja isäpappa hurautti vielä smoothiet kaupan päälle. Silloin näitä ei niinkään arvostanut, mutta nykyään kyllä suuresti.
    Nyt sitä sitten miettii, että mitä sitä siirtää omille lapsille. Ihan varmasti minä tulen sitten joskus olemaan se mummo, jolla on maistuvat ruoat...
    Harmi vaan, meillä lapset eivät innostu kananmunista muuten kuin leivonnaisissa, joten iltaruoalle tai aamiaiseksi ei tule pahemmin niitä laitettua.
    Toisaalta meillä on aina paljon munia kaapissa: anopin kaverilla on luomukanoja ja sieltähän niitä tuotteita riittää aina meillekin. Ja hyviä ovat!

    VastaaPoista
  10. Munakkaan teossa kannattaa joskus kokeilla myös banaanin käyttöä. Tulee muuten aika namia.

    VastaaPoista
  11. Kermaperse: Munalettu näyttää herkulta!

    Maijanmaja: Kiva kuulla että oot kokeillu! :) Linssipyöryköitä pitäis kyllä tehdä taas pitkästä aikaa. Kasoja ne on mullakin!

    Amalfin sitruuna: Ihanat aamiaissetit kyllä! Ite jaksan korkeintaan vääntää munat ja pekonit, mut että vielä smoothietki! Nam! Luomukanat kelpais mullekin. :)

    Iskä: Oho, innovatiivista. Uskaltaiskohan!

    VastaaPoista
  12. Täydellinen munakastaivas!! :)

    VastaaPoista