Tänä kesänä on tullut läväytettyä kasaan ihan erityisen monta lettupinoa. Niin hyviä kun letut ovatkin, on niiden kanssa mahdoton välttyä ongelmilta. Kun sekä täytteet että itse lettu ovat silkkaa vehnää ja sokeria, on lettuateria pahinta mahdollista tavaraa mahalleni.
En ole niitä ihmisiä, jotka syövät lättyja ensisijaisesti itse lettujen tähden, vaan tykkään niistä enemmänkin siksi, että ne maistuvat hyviltä päälle pinottujen täytteiden kera. En esimerkiksi ikinä nakerteleja kylmiä lettuja sellaisenaan, kuten tiedän eräidenkin lettupetojen tekevän. Letuissa tärkeintä ovat ehdottomasti täytteet, joista lemppareitani ovat mansikkahillo, tuoreet mansikat, kermavaahto ja vaniljajätski. Mitä enemmän, sen parempi.
Letut lettuina, olin ajatellut, kunnes kotipuolessa pistäydyttäni sain eteeni pinon äidin väsäämiä vehnättömiä mantelilettuja. Vielä ensimmäistä suupalaa haarukassa pyöritellessäni tuumin, että rajansa kaikella, hyviä lettuja on mahdotonta tehdä vähin hiilihydraatein. Ja kuten arvata saattaa, olin väärässä.
Tuoreilla marjoilla ja luomumansikkahillolla terästetyt mantelilätyt suorastaan sulivat suussa. Niistä puuttui kyllä vehnäisten lettujen täyteläisyys ja toisaalta raskaus, mutta tilalla olikin sitten tuplasti kuohkeutta, rapeutta ja keveyttä.
Letut tulivat samantien elämääni jäädäkseen ja olen paistellut niitä ahkerasti arki-iltojen makeanhimoon. Mantelilettujen paras puoli on ehdottomasti se, että niiden päälle voi ihan huolella lärvätä kaikkea sokerimättöä, kun kerta ite letut ovat niin rentoja. Jos mantelisuus jotakuta pelottaa, voin paljastaa, että manteli ei näissä letuissa kyllä jostain syystä juurikaan maistu.
Kannattaa kokeilla. Ovat sitä paitsi maailman helpoimpia paistaa.
Vehnälettuja ei silti sovi ihan kokonaan unohtaa. Juhannusjuhlan kunniaksi paistoimme nimittäin pinon maailman parhaita ohukaisia, täällä ja täällä mainostettuja unelmaihania tanskalaisia lettuja.
Kannattaa kokeilla. Sitruunankuori ja vaniljatanko räjäyttävät potin.
Manteliletut
(kuusi tai seitsemän kappaletta pienehköllä pannulla paistettua, neljä isokokoista tai kymmenen pikkulettua, tarpeeksi kahdelle)
3 munaa
2 rkl sulatettua voita
3 reilua ruokalusikallista mantelijauhetta (itse suosin sitä ihan hienoa, jossa mantelia ei ole jauhettu kuorineen, se sulautuu taikinaksi jotenkin paremmin. Sallisen-merkkistä esimerkiksi!)
½ dl kermaa
ripaus merisuolaa
vaniljasokeria
(ripaus raakaruokosokeria)
ripaus vaniljasokeria
Vatkaa munat rikki, lisää voisula ja mantelijauhe. Sekoita ja lisää kerma ja mausteet. Kuumenna (valurauta)pannulla nokare voita. Lorauta pannulle ihan ohut kerros taikinaa. Paista rusehtavaksi ja käännä. Letun paistumiseen ei mene kovinkaan paljon aikaa. Lisää voita tarpeen mukaan pikkuriikkisen joka lettua varten. Nauti lämpiminä haluamiesi täytteiden kera.
Mä taas teen vähähiilarisia lettuja täältä postauksesta: http://peruspoperoa.blogspot.com/2011/06/mansikka-sydan-raparperi.html löytyvällä ohjeella, niistä tulee ihania kanssa ja mun mieskin syö niitä onnessaan, vaikka sen mielestä noi periaatteessa on huijausta kun niissä on noin vähän jauhoja.
VastaaPoistaMeillä oli just eilen brunssilla noita lettuja, tuoreilla mansikoilla ja kermavaahdolla, ah!
Aijuu, en edes hoksannut että noi sunkin tekemät letut oli vähäjauhoisia. Näyttää koostumukseltaan aika samanlaisilta kun nää manteliset. Pitää kokeilla! :)
VastaaPoistaJoo noi on sellasia kuohkeita ja pehmeitä koostumukseltaan! Paistuu tosi nopsaan. En tiedä miten hyvin kestäisivät semmoisina isoina plättyinä, kun itse paistan sellasella "munapannulla". Mut hyviä kyllä :) Kyllähän tonkin vois tehdä vielä mantelijauheesta mutta ei tuollainen määrä vehnäjauhojakaan nyt maata kaada.
VastaaPoistaJoo ei kyllä kaadakaan. Mäkin oon välillä pannut näiden mantelilettujen sekaan vähän vehnäjauhoa, mutta toisaalta ei se kyllä oo niiden koostumuksessa kauheesti mitenkään näkynyt. Manteliletut paistuu kans nopeasti ja pysyvät hyvin kasassa isompinakin. Kokeile ja kerro tykkäsikkö! :)
VastaaPoistaKiitos reseptistä, hyviä olivat! Ja todellakin avainsanana on ohut kerros taikinaa. Kaadoin viimeiseen lettuun kulhon pohjalta lopun taikinan ja sitä tuli hieman paksumpi kerros, jolloin maku sai aikaan letun siirtymisen lautasen sijaan roskakoriin. :) Korvasin omassa taikinassani vaniljasokerin nestemäisellä vaniljastevialla.
VastaaPoistaAnnemari: Kiva että kokeilit! Paksuina niistä tulee tosiaan vähän semmosia munakasmaisia, ei ollenkaan niin hyviä. Mulla on stevian käyttö vielä ihan alkutekijöissään, oon pari kertaa hassannut sitä johonkin ihan liikaa ja maku on ollut karmea. Pitäis opetella oikeat määrät!
VastaaPoistaOon tehnyt parit plätyt jollain karppausfoorumin reseptillä, joka on aika samanlainen mutta sisältää myös psylliumia. Hyviä ovat olleet, mutta noin logistisesti aika haasteellisia - harva selviää ihan ehjänä lautaselle :) Täytyneepä vertailun vuoksi kokeilla tätäkin!
VastaaPoistaAi niin ja mitä karppihenkisiin juttuihin tulee, oon ihan unohtanut kiittää siitä aamiaismunakkaan (meikällä lounas-) ohjeesta! Vuohenjuusto antaa koko hommalle ihan uuden ulottuvuuden, omnom.
Joo, oon kans tsekkaillut niitä kaikkia psyllium-häröilyjä mutta jättänyt sit kuitenkin väliin. Ja monissa karppiohjeissa taikinaan isketään rahkaa, ei oo kokemusta, mutta enpä ehkä ala kokeilemaankaan sillä tällä reseptillä ei vaan voi epäonnistua. Pysyvät oikein hyvin kasassa.
VastaaPoistaOle hyvä! Tungin sitä samaista mössövuohenjuustoa tänään munakokkeliin ja oli kyllä melkoista tavaraa. Aah.
Minkä verran tästä taikinasta tulee lettuja? Vaikuttaa kovin pieneltä.
VastaaPoistaAnnukka: Tuossa reseptin otsakkeen alla on summittaiset määrät sille, miten monta lettua taikinasta tulee. Pieni se kyllä onkin, kahden ihmisen iltapalasetti! :)
VastaaPoistaMitä kermaa? Kuohu-, kaura-?
VastaaPoistaMulla on aina vaan kaurakermaa kaapis, siks täällä hoomoilasena.
Käytän kermana aina kuohua tai vispiä, en oo sen tähden määritelly tarkemmin, mut kaura käy varmaan oikein hyvin. Kaurakermassa on varmaan vähemmän rasvaa kun kuohussa, mut ei kait se haittaa, voita vaan pannulle enempi sit! :)
VastaaPoista