tiistai 19. heinäkuuta 2011

Se on täytetty!

Yläasteella olin puoli vuotta kasvissyöjä, koska se oli muotia. Koulun kasvisruoka ei varsinaisesti ollut mitään herkkua, mutta kasvislinjastolla ei koskaan ollut jonoa ja ruokaa sai santsata enemmän kuin tavislinjastolla. Kun kasvissyöntini sitten eräänä päivänä kosahti klassisesti äidin kinkkupizzaan, jatkoin kasvislinjastolla vierailua aina silloin, kun tarjolla oli, tietysti, täytettyjä paprikoita.

Täytetyissä paprikoissa oli jotain taianomaista: muusta laitosruoasta poiketen ne maistuvat jotenkin ihanan kotikutoisilta ja näyttivät kovin rustiikkisilta. Aika kultaa muistot, sanotaan.

Sittemmin en olekaan täytettyjä paprikoita juuri syönyt saati tehnyt. Paprikat maksavat muulloin kuin kesällä niin vietävän paljon, etten vissiin ole raaskinut niitä ostaa. Tuossa jokin aika sitten nappasin torilta mukaani pussillisen paprikoita eurolla ja päätin, että niiden on tultava täytetyiksi.

Täytteen suhteen olinkin sitten vähän hukassa, sillä en millään meinannut keksiä, mitä sisälle silppuaisin. Lopulta täytteestä muodostui varsin kelvollinen sörsseli, tosin kasvissyönti kyllä unohtui matkalla, kun sekaan ui tölkillinen tonnikalaa. Sinänsä on ihan sama, mitä sisälle lykkää, kunhan muistaa maustaa mössön reilusti eikä nuukaile juuston kanssa.

Lasipullokokikset pääsivät mukaan kuvaan siksi, että ennen paprikoita olin viettänyt asiakaspalvelullisesti varsin mielenkiintoisen työpäivän. Mikään ei vaan lohduta niin kuin lasipullokokis.


Täytetyt tonnikalapaprikat

4 isoa punaista paprikaa
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
purkki tonnikalaa paloina öljyssä
pätkä kesäkurpitsaa
n. 2 dl juustoraastetta
2 dl ranskankermaa
1 tl dijon-sinappia
tuoreita yrttejä, kuten basilikaa ja persiljaa
reilusti mustapippuria
merisuolaa
chilijauhetta

Leikkaa paprikoista hatut pois ja irrota siemenkodat. Pilko paprikoiden hattuosasta punaiset osat talteen täytettä varten. Paloittele sipuli, kesäkurpitsa ja valkosipuli. Sekoita kulhossa keskenään reilu puolet juustoraasteesta, sinappi, ranskankerma ja mausteet. Lisää sekaan tonnikala ja pilkotut kasvikset. Sekoita, maista ja mausta lisää jos tarpeen.

Lusikoi paprikat täyteen sörsseliä. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Lado paprikat pieneen uunivuokaan vieri viereen. Paista paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nautiskele menemään.

16 kommenttia:

  1. mä taas alotin kasvisruuan ihan erilailla kun tuntuu että monet on alottanut, musta liha oli inhottavaa ja täynnä läskejä ja jänteitä. porkkanoissa ei :) niipä ei ole mitään syytä ollut koskaan hairahtua äiteen kinkkupitsaankaan.

    en ole kyllä ollut pitkään enää ihan kasvislinjalla.

    VastaaPoista
  2. Mulla on käynyt vähän samalla lailla tässä viime vuosina, jotenkaan liha ei enää uppoa kaikkine inhottavuuksineen ja epäeettisyyksinen, ja nykyään tuleekin syötyä lähinnä kasvisruokaa. Tietyistä jutuista kuten pekonista en sen sijaan ole ollut halukas luopumaan, mutta lihaa en kyllä miksikään arkiruoaksi kaipaa.

    Mut yläasteella kasvissyönti oli yhtä trendikästä kun Alanis Morissetten nimen kirjottaminen väärin.

    VastaaPoista
  3. Arvaappa mita meilla syotiin eilen!

    En tiia lahtiko se ajatus sitten tuon pikkukuvan nakemisesta eilen, vaikken postausta sillon paassytkaa lukemaan. Tais olla ihan ensimmainen kerta kun taytettyja paprikoita tein ja talla kertaa ihan siita syysta etta jaakaapissa oli paljon huonoksi menevia vihanneksia kuten nuhinen parsakaali ja kesakurpitsa (ja ne paprikat tieteski). Hyvaa tuli kuitenkin, viela kun sekaan heitti vahan jauhelihaa.

    VastaaPoista
  4. Hehee, sielläki on täytelty! Paprikoiden sisään on kyl kätevää tunkea just kaikkea nuhjuista. Oliks teilläkin lasipullokokista?

    VastaaPoista
  5. Todentotta ! Muovipullokokis pitäis lailla kieltää.

    Lasipullokokiksen lisäksi nautin suunnattomasti myös (alumiini?)tölkkikokiksesta.

    VastaaPoista
  6. Niin pitäis. Silloin harvoin kun kokista juo, on sen kyllä paree olla joko lasi- tai tölkkitavaraa.

    VastaaPoista
  7. Eehehee, virallinen paprikaotsikko! :D http://puolijauhoista.blogspot.com/2011/02/se-on-taytetty.html

    VastaaPoista
  8. EIKÄ! :D Supersattuma! Great minds think alike?

    VastaaPoista
  9. Ja höh, noi sun paprikat vaikuttaa tosi hyviltä, en tajunnut yhtään katsoa sulta vinkkiä. Teenki noita sitte ens kerralla! :)

    VastaaPoista
  10. Mäkin olin semisti vege lukiossa, juurikin yllämainituista syistä, ja mä hairahdin joulukinkkuun(!!). Eh.

    Kai muuten tiedät jo, mitä Kauppiaskadulle avataan huomenna? ;);)

    VastaaPoista
  11. Joukukinkku on kyl melko klassinen hairahdus! :D

    En kyllä tiiä, yritin googlettaakin, kerro heti!

    VastaaPoista
  12. http://www.ruokakauppafinska.fi/ ! Tänään oli avajaiset, porukkaa oli välillä jonoksi asti mutta hyvin mahtuu :) Minäkin oon siellä siis tiskin takana nököttämässä :)

    VastaaPoista
  13. Ai, oho, onkin mennyt ihan ohi! Pitänee lähipäivinä poiketa :)

    VastaaPoista
  14. Hahaa! Mä järjestelin eilen reseptejä ja löysin mun ekan reseptikirjan. Ja kappas, eka resepti oli.. Täytetyt paprikat!

    Mun kala-kasvissyönti ei ole kokenut varsinaisia repsahduksia. Ei ole yksinkertaisesti tehnyt mieli, kuten Aleksi sanoi, lähinnä ällötti. Kerran teininä kyllä otin haukun juustoburgerista koska kaveri sanoi että saan satasen jos haukkaan, sain :)

    Traagisempi muisto on mun kasvissyöjäkaverilla joka heräsi kerran baari-illan jälkeen puoliksi syödyn eineslihapullapussin vierestä :D

    VastaaPoista
  15. Oi, näyttävät niin hyviltä, pakko kokeilla! Kesäkurpitsoja voisi varmaan täyttää samantapaisella ohjeella, kun nyt/kohta alkaa olla niiden aika? :)

    VastaaPoista
  16. Jytis: Oho, meinas unohtua vastata! Hehee, mahtaiskohan täytetyt paprikat löytyä yläasteen köksän kirjasta?

    Aika traaginen kohtalo kyllä kaverillas. Mun yks tuttu kasvissyöjä repsahti kerran niin ikään juustoburgerin äärellä, pikkutunneilla Tampereen Mäkkärillä! :D

    Kirsi: Kokeilepa! :) Ihan varmasti sopis kesäkurpitsoihinkin. Pitääpä kokeilla itekin, kun sellaisia tuolla kaapin pohjalla pyörii.

    VastaaPoista