sunnuntai 21. elokuuta 2011

Ruttupotut

Jos tekee mieli olla brutaali ja hieman väkivaltainen, kannattaa kääriä hihat ja ryhtyä perunanrusentajaksi.

Eeva vinkkasi, että niin pyhiä kuin uudet perunat ovatkin, on ihan mahdollista nauttia ne jossain muussakin muodossa kuin keitettyinä voin kanssa. Niinpä sitten tein.

Kävin käsiksi itselleni ihan uudenlaiseen tapaan valmistaa uutta perunaa. Lopputuloksena syntyi keko hämmästyttävän söpöjä ja äärettömän herkullisia ruttupottuja.

Ruttujen kaveriksi sekoitin jogurttipohjaisen ja seesamisen kastikkeen. Kelpas dippailla.


Ruttupotut

pari kourallista uusia perunoita, keskenään suunnilleen samankokoisia
oliiviöljyä
puhdistamatonta merisuolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Pese perunat ja keitä ne kuorineen kypsiksi. Nostele potut keittiöpyyhkeen päälle kuivumaan ja jäähtymään hetkeksi. Aseta päälle toinen pyyhe ja sen päälle kämmen. Rutista pottu kerrallaan lyttyyn, noin sentin paksuisiksi lyttänöiksi. Anna jäähtyä tovi ja kuumenna sillä aikaa uuni 225 asteeseen. Aseta potut pellille, voitele oliiviöljyllä ja mausta. Paista noin 30-40 minuuttia, käännä puolivälissä potut ympäri. Omani lojuivat uunissa hieman yliaikaa, olivat oikein rapeita.



Seesam-valkosipulidippi

reilu ruokalusikallinen luomuseesaminsiemeniä
2 pientä luomuvalkosipulinkynttä
puhdistamatonta merisuolaa
pikku ripaus raakaruokosokeria
mustapippuria
liraus sitruunamehua
2 dl paksua kreikkalaista jogurttia

Murskaa valkosipulinkynnet ja iske ne seesaminsiementen kanssa kuivalle kuumalle pannulle paahtumaan. Kun ovat saaneet väriä pintaan, kippaa jogurtin sekaan, mausta ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Nauti kera ruttupottujen.

14 kommenttia:

  1. Nam. Mä rakastan perunaa, niin mun pitää tehdä näitä, kun vaikuttavat niin iiseiltä.

    VastaaPoista
  2. Niin sun pitääkin, tykkäät varmasti. Dippiä kans!

    VastaaPoista
  3. Tallensin heti kirjanmerkkeihin, puoliksi seesamidipin vuoksi!

    T. Lj-Anna

    VastaaPoista
  4. Jee! :) Toivottavasti tykkäät.

    VastaaPoista
  5. namia on kyllä, tein kanssa ite mutta jäi hiukan liian pehmeiksi! täytyy yrittää uudestaan ja antaa olla kauemmin uunissa! ja tota dippiä nyt kaveriks! :)

    VastaaPoista
  6. Yks tykkää! Ihanan kuulosta toi dippi.

    VastaaPoista
  7. Miks mä tulen tänne sun blogiin nälkäisenä!! Ainekset löytyy kyllä jääkaapista... :)

    VastaaPoista
  8. vimu: mun oli kyllä reilusti yliaikaa, oli aikamoisia koppuroita, ihan kuin pulleita sipsejä!

    Mari: jee! dippi oli tosi hyvä! :)

    maijanmaja: tekaisitko ruttupottuja? :)

    Tiia: jee, kerro sit piditkö!

    VastaaPoista
  9. No joo, oli kyllä ihan säädyttömän hyviä ruttupottuja. Tein seuraksi vielä uunijuureksia, kelpas dippailla ;) Kiitos jälleen kerran maistuvasta inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  10. Jee! Mäkin ajattelin tehdä viikonloppuna uunijuureksia. Oliko sulla jotaki spesiaaliohjetta käytössä?

    VastaaPoista
  11. Eipä oikeestaan, sovelsin jotain muistaakseni hesarin ohjetta (siinä laitettiin fetaa). Ja! Käytin oliiviöljyn sijasta sitruunalla höystettyä avocadoöljyä. Suosittelen. Merkkiä en muista, mutta ainakin Stockkalta saa.

    VastaaPoista
  12. Dippi testattu, niin hyvää!! Kiitos!

    VastaaPoista
  13. Tiia: Oon unohtanut vastata, sori! :) Mun on pakko saada avokadoöljyä, kaikki kehuu sitä niin. Ah.

    Jytis: Ei kestä! Pitää tehä itekin pian uusiks!

    VastaaPoista