maanantai 10. lokakuuta 2011

Kurpitsasoppaa Mamista

Seuraa resepti, jota ei parene ohittaa.

Kyseessä on kurpitsakeiton resepti, sellainen, jota loistokkaassa turkulaisessa ravintola Mamissa käytetään. Kurpitsa on minulle valittettavan vieras keittoaines, enkä muutenkaan tule juuri keitelleeksi sosekeittoja, sillä uskon vetäneeni niistä yliannostuksen joskus viime talven tietämillä.

Mamin kurpitsakeitossa kaikki kuitenkin loksahti kohdalleen: soppa oli täyteläinen, mutta samalla vähän kirpeä. Butternut-kurpitsan (eli talvikurpitsan, kertoi juuri kommenttiboksissa Liina, ja tarkemmin myskikurpitsan, kertoi sittemmin samassa paikassa nimimerkki p!) pähkinäinen maku oli täydellinen pari hapokkaalle appelsiinimehulle. Kun pintaan pamautti lusikallisen ranskankermaa ja sen päälle kurpitsasta ulos kammettuja, pannulla paahdettuja siemeniä, makuelämys oli ihan täydellinen.

En ole mikään kurpitsaekspertti enkä tiedä, millaista kurpitsaa reseptiin on tarkoitettu käytettävän, mutta jos vaan saatte käsiinne butternuttia, suosittelen. Appelsiinimehusta sen verran, että se kannattaa puristaa omin käsin tuoreista appelsiineista.



Mamin kurpitsakeitto
(kahdelle ruoaksi tai neljälle alkuun)

1 l kurpitsakuutioita
0,5 l porkkanakuutioita
ainakin 2 rkl voita
5 dl vettä
2 dl appelsiinimehua (hiukan vähemmänkin riittää)
2 dl kermaa
suolaa
valkopippuria

Kurpitsa paloitellessasi ota talteen siemenet. Kuumenna kattilassa iso kimpale voita. Pyörittele kurpitsa- ja porkkanapaloja voissa, anna niiden pehmetä vähän. Lisää vesi ja appelsiinimehu. Keitä kypsäksi, noin 20-30 minuuttia. Ota osa keitinliemestä pois ennen soseuttamista. Soseuta. Lisää kerma. Mausta. Tarjoa ranskankerman ja pannulla paahdettujen kurpitsansiemenien kera.

Resepti: Glorian Ruoka & Viini, en tiedä numeroa.

6 kommenttia:

  1. Tein, oli ihan järkyttävän hyvää! Henry olis lisänny kuulemma esim. konjakkia tai muuta kuumotusta, ite en jääny moista kaipaamaan.
    Ja oi, pieninki tykkäs!

    VastaaPoista
  2. Oijoi! Nyt oli kyllä semmonen palopuhe, ettei tuota voi vastustaa.

    VastaaPoista
  3. Butternutteja olen nähnyt myytävän myös talvikurpitsan nimellä. Hyvän sopan niistä kyllä saa.

    VastaaPoista
  4. Kaisa: Oli hyvää vielä tänäänkin!

    Salla: Anna palaa, käy sit kertomassa tykkäsitkö :)

    Liina: Niinkös? Kiitos suomennoksesta :) En oo hoksannut että ne on tuon nimisiä.

    VastaaPoista
  5. Eipä butternut squashille taida olla "oikeaa" suomennosta, mutta myskikurpitsa taitaa olla lähempänä kuin talvikurpitsa. Talvikurpitsa-nimitys pitää sisällään myös kaikki muut ei-kesäkurpitsat, ts. syksymmällä kypsyvät.
    -p-

    VastaaPoista
  6. p: vai sillä viisiin! Ehkä on paree kutsuu hänt sit vaan butternutiks :)

    VastaaPoista