tiistai 31. tammikuuta 2012

Viskin syömisestä.

Olen suurten lupausten nainen. Muistaakseni lupasin joskus kuukausi sitten julkaista erään herkullisen viskipiiraan reseptin. Lunastan lupaukseni nyt.

Samalla kerron, että se vaali-illan limetorttu oli jokaisen kahdeksan kuvan arvoinen. Heilahti heittämällä suoraan lempipiiraideni kärkikastiin. Vaali-iltaakin parempaa se oli seuraavana päivänä, vähän vetäytyneenä ja muhevoituneena.

Viskipiiraskin oli hyvää. Erilaista ja hyvää. Vaikka resepti on peräisin Jamie Oliverin America-kirjasta, maistui piiras mielestäni ihan brittiläiseltä (brittiläisyys on maku). Lisäksi piiras maistui täyteläiseltä, aromikkaalta ja talvelta. Ei mikään kesäiltojen torttu, enemminkin lumimyrskyisten iltojen herkku. Viskin maku on vahva ja sopii mahtavasti yhteen pähkinöiden kanssa.

Parhaiten viskipiiras uppoaa lämpimänä hyvän vaniljajäätelön ja teekupin kera. Illan hämärässä. Talvella.


Viski-pekaanipähkinäpiiras
(Jamie´s America)

pohja:
250 g eli noin 4 dl jauhoja
50 g eli vajaa 1 dl tomusokeria
125 g voita kuutioituna
1 iso kananmuna
loraus maitoa
vähän vaniljaa tangosta rapsutettuna

täyte:
450 g pekaanipähkinöitä (korvasin osan tästä huimasta määrästä kaapista löytyneillä saksan- ja hasselpähkinöillä)
3 isoa kananmunaa
175 g eli hieman vajaa 2 dl (raaka)ruokosokeria
1 tl hyvälaatuista (luomu)kanelia
1 dl tummaa siirappia
50 g voita sulatettuna
½ dl viskiä (bourbonia esimerkiksi, mutta muutkin käyvät)
hyvää vaniljajäätelöä tarjoiluun (Lidlin tummansinisessä paketissa olevaa esimerkiksi)

Sekoita jauhot ja tomusokeri toisiinsa, nypi sekaan voi. Lisää vaniljansiemenet, sekoita. Lisää maito ja muna, sekoita sen verran, että saat taikinasta tasaista. Muotoile palloksi, litistä hieman, kääri kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi vartoomaan.

Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi (käytä apuna jauhoja, jos tarpeen), rullaa se kaulimen ympärille ja rullaa auki voidellun irtopohjavuoan tai muun korkeareunaisen vuoan päälle. Painele taikina pohjalle ja reunoille. Tässä välissä voi taas panna taikinan jääkaappiin tai pakkaseen puoleksi tunniksi. Itse en muistaakseni malttanut. En myöskään muistanut esipaistaa pohjaa, mikä ei aiheuttanut katastrofia, mutta jos viitsit, kannattaa esipaisto kyllä tehdä. Se tapahtuu painon alla 180-asteisessa uunissa noin kymmenen minuutin aikana.

Pohjaa paistaessasi valmista täyte. Vatkaa munia, sokeria ja kanelia hieman. Murskaa suurin osa pähkinöistä, jätä vajaan desin verran pekaaneja kokonaisiksi koristelua varten. Kippaa murskatut pähkinät täytteeseen, sekoita sujuvaksi. Lisää siirappi, sulatettu voi ja viski, sekoita hyvin. Kaada täyte piiraspohjan päälle. Taittele taikinan reunoja vähän täytteen päälle. Asettele päällimmäiseksi kokonaiset pähkinät.

Paista piirasta 180-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia niin, että täyte asettuu. Anna piiraan jäähtyä vuoassaan ainakin puoli tuntia. Tarjoile kuitenkin lämpimänä vaniljajäätelöpallon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti