maanantai 20. helmikuuta 2012

Patojen pata

Ikuisen lumen (joka sittemmin ikävästi suli) kunniaksi valmistin viime viikolla rehellistä pataruokaa. Chili con carne oli, kiitos keskuskeittiön, lapsuuteni inhokki. Laihaa keittomaista riisin kylkiäistä, joka koostui jauhoisista pavuista ja kuivaksi paistetusta jauhelihasta. Tomaattipyreen hapan maku kaiken yllä.

Kyllä kyseistä ruokaa aina välillä kotonakin syötiin ja toki rutkasti parempana versiona keskuskeittiön kyhäelmästä, mutta olin lapsena valitettavasti aika nirso ruoan kuin ruoan suhteen. Chili con carnen ja minun välit jäivät näin ollen varsin kylmiksi.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, ymmärsin, kun pari viikkoa sitten lusikoin suuhuni äidin hauduttamaa chiliä. Olin myyty. Tein itse kotona. Olen yhä myyty. Parasta talviruokaa.

Ja mitä riisiin tulee, sellaista ei tarvita, korkeintaan hyvää tuoretta leipää, jos sitäkään. Ranskankermaa kylläkin. Joka lusikalliselle.


Chili con carne
(mukaelma Jamie Oliverin reseptistä, Jamie's America)

oliiviöljyä
400 g hyvää naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
4 luomuvalkosipulinkynttä
1-3 kuivattua chiliä (itse panin yhden ilman siemeniä, mutta lisäsin tulisuutta myöhemmin chilirouheella)
1 tl jeeraa
1 tl savuista paprikajauhetta (käytin vahvaa unkarilaista)
merisuolaa
mustapippuria
2 tölkkiä kidneypapuja
1 punainen paprika
2 tölkkiä tomaattimurskaa (á 400 g, puolet käyttämästäni tomaatista oli paseerattua)
n. 2 rkl tomaattipyreetä
raakaruokosokeria

Pane kuivatut chilit veteen pehmenemään. Kuumenna valurautapadassa loraus öljyä. Ripota öljyyn jeera ja paprikajauhe. Kuullota niistä makua irti, lisää pilkottu sipuli. Kuullota. Lisää valkosipuli ja pilkotut chilit. Anna pehmetä. Lisää jauheliha, paista kypsäksi.

Kaada sekaan tomaatit, valutetut pavut ja pilkottu paprika. Mausta sokerilla. Lisää vettä jos tarpeen, soossin on tarkoitus olla muhennusmaisen paksua, ei keittomaista. Anna porista kannen alla niin ainakin tunnin verran. Maistele välillä, lisää suolaa, pippuria tai sokeria jos tarpeen. Tarkista myös tulisuus ja lisää potkua, jos siltä tuntuu. Mikäli muhennus uhkaa jäädä liian vetiseksi, anna porista kansi raollaan.

Tarjoile ranskankerman kera.

7 kommenttia:

  1. Ollaan viime aikoina tehty näitä "makumatkoja" eli kokeiltu lihajuttuja aina välillä, joten tämäkin houkuttaa. Tosin en usko, että puoliskoni suostuisi jauhelihaa syömään. Mutta jos laittaisit tota ja tulisin kylään, söisin, niin herkulta näyttää!

    VastaaPoista
  2. Mäkään en oo mikään jauhelihafani, mutta hallista ostettu tuore ja mitään ylimääräistä sisältämätön jauheliha on parempi valinta. Chili con carnee voi tehdä ihan lihalihastakin, vaikka naudanrinnasta tai paistista, kuten Pastanjauhajat ja Jamiekin.

    http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2011/02/chili-con-jamie-toivepostaus.html

    Mut herkullista oli näinkin! :)

    VastaaPoista
  3. Ja jos jaksaa hauduttaa, hyvää tulee myös esim. lavasta tai etuselästä.

    VastaaPoista
  4. Jonna: Näin on! Olen itse jokseenkin surkea ja kokematon lihanlaittaja, pitäis kyllä opetella.

    VastaaPoista
  5. Uskomatonta kyllä, järkyttävän huonot kokinlahjani eivät ole kiirineet omaa kotikeittiötäni pidemmälle. Voisin väittää jopa olevani Suomen huonoin ruuanlaittaja - siksi jään tässäkin reseptissä vain ihastelijan rooliin! Todella ihanan näköistä sapuskaa, kun piti toiseen kertaankin tulla kurkkimaan.

    VastaaPoista