Perustin Ruokahommille sivut Facebookiin, kas täällä. Olkaa vapaita tykkäämään.
Kyseisillä sivuilla tulin tiistai-iltana mainostaneeksi punajuuripiirasta, jollaisen leivoin ruokakerhomme syyskuista kokoontumista varten. Homma sai alkunsa vihanneslokeron punajuuripussista ja päättyi piiraaseen, jossa maistuvat rosmariini, timjami, punajuuri ja feta. Hillittömän hyvää!
Piiraan juju on punajuurien marinoiminen yrteissä, hunajassa ja balsamicossa. Törmäsin ideaan marinoimisesta jossain netin syövereissä ja aion ehdottomasti toteuttaa sitä tästä eteenpäin aina kasvispiirakoiden yhteydessä.
Punajuuri on parasta. Ei kirpaise niin kovasti hyvästellä kesän makeita tomaatteja, kun tilalle saapuvat kaikki ihanat juurekset. Vihanneslokerossani majailee tällä hetkellä pussillinen kaskinauriita ja ystävän pihamaasta nousseita palsternakkoja, enkä meinaa millään osata päättää, mitä niistä tekisin. Ehdotukset kommenttilooraan!
Sen verran vielä piiraasta, että se saattaa vaikuttaa kovatöiseltä, mutta kun punajuuret keittää valmiiksi samalla jotain hyvää sarjaa katsoen, on piiras lopulta aika vaivaton tapaus. Ja toisaalta myös kaiken vaivan arvoinen makuelämys.
Yrttinen punajuuri-fetapiiras
pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja
n. 3 rkl kylmää vettä
suolaa
täyte:
3 isoa punajuurta
puolikas sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
150 g fetaa
2 munaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
kourallinen juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
marinadi:
hunajaa
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
timjamia
rucolaa
paahdettuja pinjansiemeniä
Pesaise punajuuret ja pane ne kattilaan veteen kiehumaan. Kiehuta hiljaisella niin kauan, että pääset haarukalla helpohkosti punajuuren keskustaan asti. Niiden ei tarvitse olla aivan kypsiä, mutta pehmeitä kuitenkin. Aikaa tähän menee punajuurista riippuen puolesta tunnista tuntiin.
Valmista punajuurten kypsyessä pohja. Nypi pehmeä voi jauhojen sekaan. Lisää ripaus suolaa. Lorauta sekaan sen verran kylmää vettä, että seoksesta tulee taikinamaista. Sekoita hyvin ja pyöräytä palloksi, pane jääkaappiin asettumaan. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista n. 10 minuuttia 200 asteessa.
Kuori ja paloittele kypsyneet punajuuret. Pane palaset kulhoon ja lorota päälle reilusti oliiviöljyä. Lisää balsamico, hunaja, yrtit ja muut mausteet. Jätä punajuuret marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Kuullota pannulla voissa sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuutioi feta. Sekoita kulhossa kerma ja munat, lisää vähän suolaa ja pippuria. Kippaa suurimmat öljyt pois punajuurista ja kaada punajuuret marinadin jämien kera esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sekaan feta ja sipulit. Ripottele vielä pintaan hieman juustoraastetta. Kaada päälle muna-kermaseos niin, että täytteet melkein peittyvät. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes se on saanut pintaansa hieman väriä.
Tarjoile rucolan ja pannulla paahdettujan pinjansiementen kera.
Punajuuri on vaan niin hyvää, kokeilin juuri makeaan leivontaan ja toimi erittäin hyvin.
VastaaPoistaTotta turiset. Oon itsekin tehnyt suklaa-punajuurikakkua, muistaakseni hyvää ja erityisen kosteaa! :)
PoistaMitäpä tähän muuta voi kuin että NAMMM!
VastaaPoista:) Laitappa kokeiluun!
PoistaMahtava idea tuo marinointi. Olen joskus pyöritellyt aika samanlaisessa seoksessa ja laittanut uuniin, mutta taidankin kokeilla keittäminen-marinointi-uuni-sarjaa. Kiitokset vinkistä. Ihanat värit kuvassa.
VastaaPoistaHittonen kun harmittaa, etten muista mistä marinointivinkin otin talteen. Se oli nimittäin joku blogi, ja haluaisin antaa hälle propsit tästä loistoideasta! :)
PoistaKiitos itsellesi uunipunajuurivinkistä, mun ei tuu ikinä keksittyä punajuurista mitään kivaa uuniruokaa! :)
Punajuuri sopiikin juuri tälläiseen syksyiseen keliin. Kirjoitin juuri kauppalistaan: punajuuria, joten niitä tiedossa omankin blogin puolella. Syksy on inspiroivaa ruoanlaittoaikaa!
VastaaPoistaNiin sopii. Pitääpä käydä kurkkaamassa, mitä sun blogissasi punajuurista kehkeytyy!
PoistaPunajuuri on ihanaa! Sopii tosi hyvin fetan kanssa :) Ihanan näköinen tuo piirakka
VastaaPoistaKiitos! :) Tykkään itse eniten punajuuren makeudesta, joka takaa sen että melkein mikä tahansa suolainen juusto on oiva kaveri.
PoistaNamnam! Ostin tuossa pari päivää sitten vakuumipakattuja, kypsiä punajuuria kun löysin lähikaupasta niitä ihan typerän halvalla. Taidanpa käyttää ne viikonloppuna tähän herkkuun.
VastaaPoistaKuinkas kauan noita punajuuria marinoidaan?
Ää, tämä vastaus tulee kyllä nyt myöhässä, mutta marinoimiseen kannattaa varata ehkä sellainen puoli tuntia. Vähempi ja enempikin aika passaavat kyllä. Kokeilitko piirakkaa?
PoistaSinihomejuusto on niin ihanaa, erityisesti punajuuren kera. :) Kiitos kovasti ihanasta kommentista!
VastaaPoistaParas suolainen piirakka ikinä, kiitos! Pohjaan laitan spelttijauhoa, sopii hyvin ;).
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla että tykkäsit! :) Spelttiä on kaapissa, en vaan koskaan muista käyttää sitä. Höh!
Poista