sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Punajuuri on parasta.


Perustin Ruokahommille sivut Facebookiin, kas täällä. Olkaa vapaita tykkäämään.

Kyseisillä sivuilla tulin tiistai-iltana mainostaneeksi punajuuripiirasta, jollaisen leivoin ruokakerhomme syyskuista kokoontumista varten. Homma sai alkunsa vihanneslokeron punajuuripussista ja päättyi piiraaseen, jossa maistuvat rosmariini, timjami, punajuuri ja feta. Hillittömän hyvää!

Piiraan juju on punajuurien marinoiminen yrteissä, hunajassa ja balsamicossa. Törmäsin ideaan marinoimisesta jossain netin syövereissä ja aion ehdottomasti toteuttaa sitä tästä eteenpäin aina kasvispiirakoiden yhteydessä.

Punajuuri on parasta. Ei kirpaise niin kovasti hyvästellä kesän makeita tomaatteja, kun tilalle saapuvat kaikki ihanat juurekset. Vihanneslokerossani majailee tällä hetkellä pussillinen kaskinauriita ja ystävän pihamaasta nousseita palsternakkoja, enkä meinaa millään osata päättää, mitä niistä tekisin. Ehdotukset kommenttilooraan!

Sen verran vielä piiraasta, että se saattaa vaikuttaa kovatöiseltä, mutta kun punajuuret keittää valmiiksi samalla jotain hyvää sarjaa katsoen, on piiras lopulta aika vaivaton tapaus. Ja toisaalta myös kaiken vaivan arvoinen makuelämys.










Yrttinen punajuuri-fetapiiras

pohja:
150 g voita
3 dl jauhoja
n. 3 rkl kylmää vettä
suolaa

täyte:
3 isoa punajuurta
puolikas sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita
150 g fetaa
2 munaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
kourallinen juustoraastetta
suolaa
mustapippuria

marinadi:
hunajaa
balsamicoa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia
timjamia

rucolaa
paahdettuja pinjansiemeniä

Pesaise punajuuret ja pane ne kattilaan veteen kiehumaan. Kiehuta hiljaisella niin kauan, että pääset haarukalla helpohkosti punajuuren keskustaan asti. Niiden ei tarvitse olla aivan kypsiä, mutta pehmeitä kuitenkin. Aikaa tähän menee punajuurista riippuen puolesta tunnista tuntiin.

Valmista punajuurten kypsyessä pohja. Nypi pehmeä voi jauhojen sekaan. Lisää ripaus suolaa. Lorauta sekaan sen verran kylmää vettä, että seoksesta tulee taikinamaista. Sekoita hyvin ja pyöräytä palloksi, pane jääkaappiin asettumaan. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja esipaista n. 10 minuuttia 200 asteessa.

Kuori ja paloittele kypsyneet punajuuret. Pane palaset kulhoon ja lorota päälle reilusti oliiviöljyä. Lisää balsamico, hunaja, yrtit ja muut mausteet. Jätä punajuuret marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Kuullota pannulla voissa sipuli- ja valkosipulisilppu. Kuutioi feta. Sekoita kulhossa kerma ja munat, lisää vähän suolaa ja pippuria. Kippaa suurimmat öljyt pois punajuurista ja kaada punajuuret marinadin jämien kera esipaistetun pohjan päälle. Ripottele sekaan feta ja sipulit. Ripottele vielä pintaan hieman juustoraastetta. Kaada päälle muna-kermaseos niin, että täytteet melkein peittyvät. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes se on saanut pintaansa hieman väriä.

Tarjoile rucolan ja pannulla paahdettujan pinjansiementen kera.


16 kommenttia:

  1. Punajuuri on vaan niin hyvää, kokeilin juuri makeaan leivontaan ja toimi erittäin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta turiset. Oon itsekin tehnyt suklaa-punajuurikakkua, muistaakseni hyvää ja erityisen kosteaa! :)

      Poista
  2. Mitäpä tähän muuta voi kuin että NAMMM!

    VastaaPoista
  3. Mahtava idea tuo marinointi. Olen joskus pyöritellyt aika samanlaisessa seoksessa ja laittanut uuniin, mutta taidankin kokeilla keittäminen-marinointi-uuni-sarjaa. Kiitokset vinkistä. Ihanat värit kuvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hittonen kun harmittaa, etten muista mistä marinointivinkin otin talteen. Se oli nimittäin joku blogi, ja haluaisin antaa hälle propsit tästä loistoideasta! :)

      Kiitos itsellesi uunipunajuurivinkistä, mun ei tuu ikinä keksittyä punajuurista mitään kivaa uuniruokaa! :)

      Poista
  4. Punajuuri sopiikin juuri tälläiseen syksyiseen keliin. Kirjoitin juuri kauppalistaan: punajuuria, joten niitä tiedossa omankin blogin puolella. Syksy on inspiroivaa ruoanlaittoaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin sopii. Pitääpä käydä kurkkaamassa, mitä sun blogissasi punajuurista kehkeytyy!

      Poista
  5. Punajuuri on ihanaa! Sopii tosi hyvin fetan kanssa :) Ihanan näköinen tuo piirakka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tykkään itse eniten punajuuren makeudesta, joka takaa sen että melkein mikä tahansa suolainen juusto on oiva kaveri.

      Poista
  6. Ihana punajuuriresepti! Kaapissa on punajuuria ja sinihomejuustoa ja niistä loihdin huomenna jotain hyvää! Ihana blogi sinulla, kiitos resepteistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinihomejuusto on niin ihanaa, erityisesti punajuuren kera. :) Kiitos kovasti ihanasta kommentista!

      Poista
  7. Namnam! Ostin tuossa pari päivää sitten vakuumipakattuja, kypsiä punajuuria kun löysin lähikaupasta niitä ihan typerän halvalla. Taidanpa käyttää ne viikonloppuna tähän herkkuun.
    Kuinkas kauan noita punajuuria marinoidaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ää, tämä vastaus tulee kyllä nyt myöhässä, mutta marinoimiseen kannattaa varata ehkä sellainen puoli tuntia. Vähempi ja enempikin aika passaavat kyllä. Kokeilitko piirakkaa?

      Poista
  8. Paras suolainen piirakka ikinä, kiitos! Pohjaan laitan spelttijauhoa, sopii hyvin ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla että tykkäsit! :) Spelttiä on kaapissa, en vaan koskaan muista käyttää sitä. Höh!

      Poista