perjantai 26. lokakuuta 2012

Munakoisot rullalle!



Munakoiso on ystävä. Yksi parhaista. Keittokirjahyllyn uusimpia tulokkaita on Marja Lindforsin Taivaallinen munakoiso, joka pursuaa toinen toistaan idearikkaampia munakoisoreseptejä. Kahdesta testatusta reseptistä toinen meinasi mennä lepikköön, sillä ohjeessa käskettiin höyryttämään munakoison palasia "muutama minuutti", mutta vielä kahdenkymmenen minuutinkaan jälkeen ne eivät olleet lähimainkaan kypsiä. Lopulta palaset paistettiin pannulla kypsiksi ja vuohenjuustoisesta munakoisosalaatista tuli aivan maistuvaa. Höyryttäminen mietityttää. Jos jollain on hyviä vinkkejä sen suhteen, antaa kuulua!

Toinen resepteistä sen sijaan korjasi potin kotiin kertaheitolla. Homma vaati hitusen sormien likaamista ja näpertämistä mutta oli vaivan väärti. Munakoisorullat saivat täytteekseen basilikaa, mozzarellaa ja parmankinkkua ja ne tarjoiltiin maukkaaksi keitetyn tomaattikastikkeen kera. Ihan taivaallisen hyvää!

Tomaattikastikkeen suhteen en totellut kirjan ohjetta, sillä ilman sokeria, balsamicoa ja sipulia ei mielestäni ole mahdollista saada purkkitomaateista hyvää kastiketta. Eikä ehkä tuoreistakaan, ainakaan täällä päin maailmaa.

Rullia maistellessa mietin, pärjäisivätkö ne parmankinkkua. Tulin siihen tulokseen, että homma on ainakin kokeilemisen arvoinen. Parmankinkku antoi rullille mehevyyttä ja suolaisuutta, joten pelkällä juustolla mentäessä rullille kannattaa ripottaa reilummin suolaa. Mozzarellan määrääkin voisi kinkuttomiin rulliin vallan hyvin lisätä.

Niin tai näin, kauan eläköön munakoiso!



Munakoisorullat
(kahdelle)

2 pientä tai yksi iso munakoiso
merisuolaa
8 viipaletta parmankinkkua
pallo mozzarellaa
mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

kastike:
1 purkki (vajaakin riittää) tomaattimurskaa
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
balsamicoa
merisuolaa
sokeria
mustapippuria
chilijauhetta
tuoretta basilikaa

Leikkaa munakoiso pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleille suolaa ja anna itkeä noin puoli tuntia.

Tee sillä aikaa tomaattikastike. Kuullota oliiviöljyssä hienonnettua sipulia, valkosipulia ja chilijauhetta. Kaada sekaan tomaattimurska. Lisää reilusti sokeria, suolaa, mustapippuria ja balsamicoa. Anna hautua kannen alla ainakin 15 minuuttia. Maista ja mausta tarpeen mukaan. 

Pyyhi munakoisoviipaleet kuiviksi keittiöliinalla. Kuumenna pannu ja paista viipaleet kypsiksi reilussa rasvassa. Levitä viipaleet leikkuulaudalle. Aseta päälle pala parmankinkkua, pala mozzarellaa ja basilikanlehti. Ripota päälle ihan pikkiriikkisen suolaa (enemmän, jos et käytä kinkkua) ja reilusti mustapippuria. Pyöritä viipale täytteineen rullaksi ja kiinnitä cocktailtikulla. Asettele rullat vieri viereen uunivuokaan. Uunivuoka saa olla 225-asteisessa uunissa noin kymmenen minuuttia, kunnes juusto on alkanut kunnolla sulaa. Tarjoa rullat lämpiminä tomaattikastikkeen kera. Nuole uunivuoka. 

Resepti: Marja Lindfors - Taivaallinen munakoiso

8 kommenttia:

  1. Munakoiso rullalla on ihan parhautta!
    Meilläkin tehtiin kesällä rullia, näin:
    http://kokitjapotit.blogspot.com/2012/08/munakoiso-halloumkaaryleet.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoiso ja halloumi ne vasta ihana pari ovatkin! :)

      Poista
  2. Kiitos, pelastit taas mun eilisen ruokailun, kun kaapissa ei tuntunut olevan mitään. Löysin täältä porkkanapähkinpastan ohjeen, muuntelin sitä kyllä vähäsen, ei ollut ranskankermaa. Hyvää tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiva kuulla! En ole tehnyt sitä pastaa pitkään aikaan, se on kyllä aikamoista herkkua. :)

      Poista
    2. Oi, kuulostaapa hyvältä, tämä lähtee kokeiluun :)
      Ja terkut Hämiksestä samaan syssyyn!

      Anonyymi-Upe

      Poista
    3. Jes, kiva että aiot kokeilla! :) Nää oli kyllä tosi herkullisia.

      Terkut Hämikseen, nähtäispä pian!

      Poista
  3. Tätähän vois kokeilla. Kuulostaa herkulliselta. Munakoiso on yleensä keittiössäni saanu vain paistinpannukäsittelyn, ehkä sitruunaöljyssä ja parmesaania pinnalle... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepa! Kuulostaapa todella herkulliselta tuo sun munakoisoresepti, pakko kokeilla!

      Poista