Niinpä ryhdyin vapaapäivän kunniaksi lohkomaan äidin pihamaan kaneliomenia, vatkaamaan taikinaa ja valmistamaan toscakuorrutetta. Piirakasta tuli ihan käsittämättön herkullista. Mitä muutakaan tosin kinuskin, mantelin ja omenoiden kimppa nyt edes voisi olla?
Jos siis kaipaat lohtua kylmenevään syksyyn, pane toscat tulille.
Tosca-omenapiirakka
pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70 g voita
1 dl täysmaitoa
ripaus kardemummaa
pari tumpsautusta kanelia
2-4 kuorittua omenaa lohkoina
kuorrute:
120 g voita
150 g mantelilastuja
1,2 dl sokeria
2 dl kermaa
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu voi ja maito. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paina omenalohkot kevyesti päälle. Paista 200asteessa 10-15 minuuttia.
Valmista toscapäällinen sillä aikaa kun piiras on uunissa. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta kymmenisen minuuttia ja levitä esipaistetun piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia tai kunnes toscakuorrute on kauniin kultaisen värinen. Varo polttamasta pintaa.
Alkuperäinen ohje täältä: Kaakao kermavaahdolla.
Alkuperäinen ohje täältä: Kaakao kermavaahdolla.
Hyvältä näyttää, kiitos inspiksestä, pitääkin käydä mantelikaupoilla. ;)
VastaaPoistaMantelikaupoilla ei voi käydä liian usein!
PoistaInhoan manteleita, mutta tosca-omenapiirakassa ne on kyllä namnam!
VastaaPoistaItse pidän mantelista jauhomaisena, kokonaisista en mitenkään erityisesti. Toscassa mantelit ovat kyllä ihan parhaimmillaan! :)
PoistaNo juu, sieltähän se tosiaan olikin alunperin. Pitääpä lisätä kreditit postaukseen! :)
VastaaPoistaMinäkään en pidä manteleista kummemmin, mutta tässä yhteydessä suuresti!
VastaaPoistaOhje tosiaan on Kaakao kermavaahdolla-blogista, meidän täyte vain on runsaampi. Minusta toscan alle sijoittuva omena on ihana lisä tavalliseen toscapiirakkaan. Siitä tulee ihana kosteus (edes mehevä ei ole tarpeeksi kuvaava sana).
Joo, runsaampi täyte oli ehdottomasti hyvä juttu. Seuraavaksi kokeilen Jasun kreisiä ohjetta! :)
PoistaOmena oli tosi hyvä lisä. Mulla vaan kävi niin, että sain lopulta raavittua kasaan kaksi pientä omenaa, kun kaikki muut pihapuiden omput olivat päässeet mätänemään sisältä. Pitää siis vielä tehdä uusi versio runsailla ompuilla! Kiitos vielä inspiraatiosta! :)
Varsin liikuttava sana tuo tumpsautus! : )
VastaaPoistaSe taitaa olla Merituulin ^ käsialaa, kopioin ohjeen hältä! :) Mutta liikuttava sana kyllä, pitää ottaa aktiivikäyttöön!
PoistaEttä on herkullisen kuuloinen ja näköinen resepti! En ole tehnyt toscakakku pariin vuoteen. Tuota kuvaa katsellessa ihmettelen miksi. Toscat tulille siis! :)
VastaaPoistaMinäkään en tätä ennen ollut tehnyt toscahommia moneen vuoteen! Ja ihmettelen todella miksi. Toscat tulille useammin! :)
PoistaTämä on tosi hyvää. En ole muistanutkaan tätä herkkua moneen vuoteen. Pitääpä korjata erhe. :)
VastaaPoistaEikö ookin! Kuka keksikään toscan, sietäisi saada Nobelin!
PoistaLuvattoman herkullisen näköistä! Ja kuuloista! Jos tuoksuisi tänne asti, niin tuoksuistakin!
VastaaPoista