tiistai 9. lokakuuta 2012

Toscaa, omenaa, lohtua

Onnellinen sattumus, että ryhdyin tässä eräänä päivänä haikailemaan toscakuorrutteisen omenapiirakan perään ja sitten samoin tein tajusin, että Sillä Sipulissa oli vastikään juurikin sellaisen resepti.

Niinpä ryhdyin vapaapäivän kunniaksi lohkomaan äidin pihamaan kaneliomenia, vatkaamaan taikinaa ja valmistamaan toscakuorrutetta.  Piirakasta tuli ihan käsittämättön herkullista. Mitä muutakaan tosin kinuskin, mantelin ja omenoiden kimppa nyt edes voisi olla? 

Jos siis kaipaat lohtua kylmenevään syksyyn, pane toscat tulille.


Tosca-omenapiirakka

pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
70 g voita
1 dl täysmaitoa
ripaus kardemummaa
pari tumpsautusta kanelia
2-4 kuorittua omenaa lohkoina

kuorrute:
120 g voita
150 g mantelilastuja 
1,2 dl sokeria
2 dl kermaa

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu voi ja maito. Laita piirakkavuokaan leivinpaperi. Kaada taikina vuokaan ja paina omenalohkot kevyesti päälle. Paista 200asteessa 10-15 minuuttia. 

Valmista toscapäällinen sillä aikaa kun piiras on uunissa. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon muut ainekset. Sekoittele seosta kymmenisen minuuttia ja levitä esipaistetun piirakan päälle. Paista piirakkaa vielä noin 15 minuuttia tai kunnes toscakuorrute on kauniin kultaisen värinen. Varo polttamasta pintaa.

Alkuperäinen ohje täältä: Kaakao kermavaahdolla



15 kommenttia:

  1. Kokeilin tätä itsekin ja herkkua oli. Tosin löysin ohjeen Kaakao kermavaahdolla -blogista. Tämä onkin näköjään suosittu ohje, eikä suotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, sieltähän se tosiaan olikin alunperin. Pitääpä lisätä kreditit postaukseen! :)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää, kiitos inspiksestä, pitääkin käydä mantelikaupoilla. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mantelikaupoilla ei voi käydä liian usein!

      Poista
  3. Inhoan manteleita, mutta tosca-omenapiirakassa ne on kyllä namnam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse pidän mantelista jauhomaisena, kokonaisista en mitenkään erityisesti. Toscassa mantelit ovat kyllä ihan parhaimmillaan! :)

      Poista
  4. Minäkään en pidä manteleista kummemmin, mutta tässä yhteydessä suuresti!

    Ohje tosiaan on Kaakao kermavaahdolla-blogista, meidän täyte vain on runsaampi. Minusta toscan alle sijoittuva omena on ihana lisä tavalliseen toscapiirakkaan. Siitä tulee ihana kosteus (edes mehevä ei ole tarpeeksi kuvaava sana).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, runsaampi täyte oli ehdottomasti hyvä juttu. Seuraavaksi kokeilen Jasun kreisiä ohjetta! :)

      Omena oli tosi hyvä lisä. Mulla vaan kävi niin, että sain lopulta raavittua kasaan kaksi pientä omenaa, kun kaikki muut pihapuiden omput olivat päässeet mätänemään sisältä. Pitää siis vielä tehdä uusi versio runsailla ompuilla! Kiitos vielä inspiraatiosta! :)

      Poista
  5. Varsin liikuttava sana tuo tumpsautus! : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se taitaa olla Merituulin ^ käsialaa, kopioin ohjeen hältä! :) Mutta liikuttava sana kyllä, pitää ottaa aktiivikäyttöön!

      Poista
  6. Että on herkullisen kuuloinen ja näköinen resepti! En ole tehnyt toscakakku pariin vuoteen. Tuota kuvaa katsellessa ihmettelen miksi. Toscat tulille siis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tätä ennen ollut tehnyt toscahommia moneen vuoteen! Ja ihmettelen todella miksi. Toscat tulille useammin! :)

      Poista
  7. Tämä on tosi hyvää. En ole muistanutkaan tätä herkkua moneen vuoteen. Pitääpä korjata erhe. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookin! Kuka keksikään toscan, sietäisi saada Nobelin!

      Poista
  8. Luvattoman herkullisen näköistä! Ja kuuloista! Jos tuoksuisi tänne asti, niin tuoksuistakin!

    VastaaPoista