lauantai 16. maaliskuuta 2013

Whoopies pies!

Sain ruokapöydän ääreen pitkästä aikaa pari ystävää ja päätin sen kunniaksi harrastaa viime aikona vähälle jäänyttä leivontaa. Koska trendikäs pitää olla, valitsin leivonnaisiksi viime aikoina joka tuutista pursunneet, amerikkalaiset keksileivokset eli whoopie piet.

Itse keksitaikinan ohjeen suhteen halusin pelata varman päälle ja valitsin Jennin väsäämät suklaiset whoopiet. Täytteen suhteen sen sijaan ryhdyin sooloilemaan, sillä koin perinteiset vaahtokarkkitahna- ja kreemitäytteet vähän liian äklömakeiksi omaan makuuni. Asiaa pähkäiltyäni ja armailta blogikollegoilta vinkkejä kyseltyäni päädyin vadelmaiseen tuorejuusto-kermavaahtotäytteeseen. Suklaa ja vadelma ovat kyllä mitä parhain pariskunta! Vadelmat antoivat sopivasti raikkautta jättimäisille ja tuhdeille leivonnaisille.

Vaikka whoopie pie -ohjeet saattavat vaikuttaa monivaiheisilta ja työläiltä, oli homma kyllä ihan helppoa ja ehdottomasti kokeilemisen arvoista. Whoopiet ovat hauskannäköistä tarjottavaa eikä niitä oikein voi verrata mihinkään muuhun leivonnaiseen. Hauskaa whoopieissa on sekin, että erilaisia keksitaikinoita ja täytteitä voi kehitellä melkeinpä loputtomiin.



Whoopie pies
vadelma-tuorejuustotäytteellä
(n. 10 kpl isoja leivonnaisia)

keksit:

3 dl vehnäjauhoja
4/5 dl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1/2 dl maissitärkkelystä
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljajauhetta
1/2 tl suolaa

2 dl luomumaitoa
2 tl juoksevaa hunajaa

125  g voita
2 dl täysruokosokeria
1 kananmuna

täyte:

200 g Philadelphia-juustoa
2 dl vispikermaa
2 dl vadelmia
vaniljasokeria
täysruokosokeria maun mukaan

Valmista ensin keksit. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi kaakaojauhe kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nestemäiset aineet keskenään. Sekoita omassa kulhossa pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää kananmuna ja vatkaa tovi. Lisää voi-sokeri-kananmunamassan joukkoon puolet kuivista aineista koko ajan sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää nestemäiset aineet ja lopulta loput kuivista aineista. Sekoita nopeasti.

Pursota tai nosta lusikalla samankokoisia kasoja leivinpaperilla vuoratulle pellille (jos haluat kaunista jälkeä, käytä pursotinta). Jätä hieman tilaa reunoille sillä taikina lähtee leviämään. Paista n. 12 minuuttia uunin keskiosassa 180 asteessa. Anna jäähtyä.

Valmista täyte vatkaamalla kerma melko tönköksi vaahdoksi (ei kuitenkaan voiksi). Lisää sekaan tuorejuusto, surauta vatkaimella niin että juusto sekoittuu kermaan. Lisää sekaan vadelmat ja sokeria samalla maistellen, jotta saat täytteestä sopivan makeaa. Sekoita. Pane täyte jääkaappiin hetkeksi vetäytymään.

Kun keksit ovat jäähtyneet, käännä puolet kekseistä päälipuoli alaspäin, lusikoi päälle täytettä ja aseta päälle loput keksit. Nautiskele menemään.

8 kommenttia:

  1. Yam, tulipa niistä nättejä :) Mäkin ajattelin kokeilla näitä piakkoin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kaksi olivat ne kaikkein kauneimmat versiot! :D Kokeilehan, tosi hauskoja ja herkullisia!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitti! Tajusin jälkikäteen tehneeni aika isoja, pienemmät oisivat olleet kyllä söpömpiä. :)

      Poista
  3. Tein täytteet sekä sun ohjeella että valion ohjeella, sun oli tuhannesti parempaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee Iisa, kiva että kokeilit ja tykkäsit! Whoopieissa kuuluisi kaiketi perinteisesti olla sellainen äkkimakea, kreemimäinen tai vaahtokarkkimainen täyte, jenkit taitaa vaan tykätä kaikesta överistä. Mutta mä tykkää vähän raikkaammasta! :)

      Poista
  4. Nojuu, just sellanen ällömakea se Valion ohjeen mukainen fyllinki oli. Vadelmien raikkaus toimi, eikä ylijäänyt täyte jäänyt happanemaan kaappiin, oli hyvää sellaisenaankin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenkeissä kaikki on ylimakeaa! Se vadelmamössö oli kyllä kieltämättä hyvää, oikein hyvin soveltui suoraan kulhosta lusikoitavaksi... :)

      Poista