Leipä koostuu erilaisista siemenistä ja on pienellä hunajalisällä varustettuna varsin limppumainen tapaus. Ihan sairaan hyvää, kun päälle panee voita, juustoa ja suolakurkkua. Tai hummusta. Tai graavilohta.
Saksalaistyyppistä, tummaa jyväleipää muistuttava, superkuituinen ja -proteiininen tapaus täyttää mahan ja pitää nälkää hieman eri tavalla kuin viljaiset serkkunsa ja on juurikin sen tähden ollut varsin kovassa huudossa keittiössäni. Kovin montaa palaa päivässä ei tätä kaveria kuitenkaan kannata ahmia, jos on vähänkin herkkävatsainen. (Harmillista sinänsä, sillä ravitsemussuositusten mukaan leipää olisi hyvä syödä kahdeksan palaa päivässä.)
Leipä on alkujaan tuntemattomaksi jäävän kööpenhaminalaisen ravintolan resepti. Siemenkaupoille mars, leipä uuniin ja herkut päälle!
Kivikauden leipä
(Vinkki: 100 g tarkoitti samaa desimäärää kaikissa muissa paitsi saksanpähkinöissä ja kurpitsansiemenissä. Tieto nopeuttaa hommaa hitusen.)
(Vinkki: 100 g tarkoitti samaa desimäärää kaikissa muissa paitsi saksanpähkinöissä ja kurpitsansiemenissä. Tieto nopeuttaa hommaa hitusen.)
1 dl oliiviöljyä
5 luomumunaa
1 tl hyvää suolaa
(kunnon loraus hunajaa, mikäli mielet limppumaisen fiiliksen)
100 g saksanpähkinöitä
100 g auringonkukansiemeniä
100 g kurpitsansiemeniä
100 g manteleita
100 g seesaminsiemeniä
100 g pellavansiemeniä
Sekoita oliiviöljy ja kananmunat. Lisää joukkoon muut aineet ja surauta joko blenderillä tai sauvasekoittimella sileähköksi. Sekaan saa jäädä reilusti sattumia ja rakennetta. Voitele leipävuoka, kaada (käytännössä lusikoi) taikina vuokaan ja anna paistua 170 asteessa noin tunti. Jäähdytä ja nauti.
Resepti täältä.
Uskon sun kehuja, aion kokeilla. Leivätön/viljaton elämä voisi sopia mun kropalle, mutta sielulle ehkä ei...
VastaaPoistaKokeilehan, on kyllä hyvää! Ja tuhtia. Mun kropalle viljaton on aika ehdoton, mutta sielu kyllä halajaa vehnää ja ruista harva se päivä. Kultainen keskitie kun löytyis!
PoistaOoooooooo... täällä puolella ruutua on iskenyt leipähulluus onnistuneiden kokeilujen seurauksena ja tämä kuulostaa ihanalta. Tykkään kauheasti siemenistä ja siemenleivistä :)
VastaaPoistaSiemenet ovat munkin lemppareita leivissä. Tämä leipä ei ole perinteisen leipämäinen, vaan todellakin täysin siemeninen. Ja siksi juuri tosi hyvä! :)
PoistaOi, tätä voisikin värkätä! Sopiikohan tähän jotkut mausteet, että maku ois vielä limppumaisempi?
VastaaPoistaMiksikäs ei! Raportoipa sitten kuinka kävi, tuliko limppumaisten mausteiden maku siementen ja pähkinöiden maun läpi! :)
PoistaHaa, pitääpä kokeilla! Mites tuo toimii ihan tavan paahtimessa paahdettuna? Mureneeko tai kärvähtääkö pahasti?
VastaaPoistaEnpä muuten ole tullut kokeilleeksi. Luulisin että toimii kyllä! Mutta ei tämä kyllä ole ihan niin pehmeää kuin esimerkiksi Real-ruisleipä, että siinä mielessä ehkä vaarana että kovettuu paahtaessa liiaksi. Mutta kokeile ja kerro miten kävi :)
PoistaTää on tosi hyvää! Ei tarvii ees voita. Kinkkua ja kurkkua päälle ja ääntä kohti! Tätä syön tästä lähin palan päivässä. Enempää ei passaa, kun on aika kaloripitoista.
VastaaPoistaHauskaa että tykkäät! Kaksi palaa on kyllä mullekin ihan maksimi, kaikessa kuituisuudessaan leipä niin täyttävää ettei enempään vaan pysty.
PoistaMinullekin tarjottiin tämän kaltaista leipää tänään, ja oli kyllä maukasta. :)
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Oletko kokeillut itse leipoa tätä?
PoistaKuulostaapa hyvältä ja helpolta! Tätä täytyykin kokeilla. :)
VastaaPoistaJoko kokeilit? :)
PoistaNyt tuli eka leipä uunista! Kiitos ohjeesta, nam.
VastaaPoistaKas kummaa, olin unohtanut vastata kommentteihin tässä postauksessa. Jäikö resepti vakiokäyttöön?
PoistaTestiajossa :) kuulosti niin mahtavalta reseptiltä. Tosimartta kun olen lisäsin mukaan kuivattuja hedelmiä :)
VastaaPoistaNo ei varmasti ollenkaan hullumpi idea, sopisi hyvin joulupöytään! :)
PoistaPitääpä testata. Näyttää ainakin hyvältä. Kivikaudesta puhuminen ja leipämäärän vertaaminen ravintosuosituksiin ei kuitenkaan istu samaan tekstiin ;)
VastaaPoistaTestaapa! Ravintosuositusviittaus on (huonosti) piilotettu vitsi. :) En usko että kukaan tarvitsee kahdeksaa palaa leipää.
PoistaEikö tähän siis tule ollenkaan hiivaa tai leivinjauhetta? Joka tapauksessa, kuulostaa hyvältä! Kokeilen tätä lähiaikoina :)
VastaaPoistaja edellinen anonyymi jatkaa, voiko nuo siemenet paahtaa ensin, jos on allerginen niille? (itselläni paahdetut eivät aiheuta allergiaa mutta raa'at aiheuttavat. Vai kypsyykö nuo leipätaikinassa tarpeeksi, ettei tarvitse paahtaa?)
VastaaPoistaTerve! Ei tule hiivaa eikä leivinjauhetta! :) Munat kohottavat leipää jonkin verran. Siemenet kypsyvät kyllä tuossa ajassa aika paljon, ainakin valmiin leivän väristä päätellen. Mutta ei kai paahtaminenkaan ole pahitteeksi, antaa kyllä varmasti vielä ekstrahyvän maun leipään! :)
PoistaKiitos selvennyksestä. Tein tänään tätä, tosin laitoin rypsiöljyä ja käytin vähän eri siemeniä ja pähkinöitä, mutta hyvää oli! Paitsi että unohdin suolan... mutta piti vaan laittaa maukkaita päällisiä niin maistui. ;) Eikä allergisoinut, vaikka en paahtanutkaan pähkinöitä.
VastaaPoistaHei, kiva kuulla että onnistui! Suola on kyllä tärkeä juttu, mutta toisaalta hyvät päälliset korvaavat hiukan. Hyvä tietää, ettei allergisoinut! :)
PoistaOlen tehnyt tätä leipää monet kerrat ja aina yhtä hyvää vaikka siemenet joskus vaihtuvatkin sen mukaan mitä kaapissa on. Paistolämpötila minulla on aina 140 astetta ja 1 tunti. Ei tule ihan noin tumma päältä mutta kypsä kuitenkin. :) ps. kuivattua nokkosta murustan aina lisäksi.
VastaaPoistaTosi kiva kuulla, että tästä on tullut vakkarireseptisi! :) Kiitos vinkeistä, täytyy ehdottomasti kokeilla nokkosta. Sitä pitäis kyllä käyttää enemmän, sehän sopii varmasti tosi moneen juttuun!
PoistaKolmas leipä uunissa. On kyllä ollut aivan sairaan hyvää! Sekä lämpimänä että jäähtyneenä. Suolaa laitan itse 2 tl, jotta tulee vähän enemmän makua. Ihmiset käyttää normaalisti (ainakin niin luulen) vetomittoja, joten ohjeessa olisi hyvä olla suoraan suluissa vastaavat vetomitat. Tuo "100 g tarkoitti samaa desimäärää kaikissa muissa paitsi saksanpähkinöissä ja kurpitsansiemenissä" ei ole itsestään avautuva, kun esimerkiksi saksanpähkinän sydämet painavat 40 grammaa, kurpitsansiemenet 65 grammaa ja auringonkukansiemenet 100 grammaa desi. Tarkat määräthän tuossa ei mitään meinaa eli jokainen voi laittaa oman makunsa mukaisesti siemeniä ja pähkinöitä. Ensikertalaiselle ja vähän epävarmalle leipurille ohjeen "epämääräisyys" saattaa olla kynnyskysymys. Kiitos ohjeesta ja kirjoituksesta!
VastaaPoistaKiitos kommentista! Totta, resepti on aika haastava mittoineen. Alkuperäisessä olleita grammamittoja ei tullut muunnettua desilitroiksi, leipomisen hötäkässä unohtui kirjata määrät ylös. Äidiltäni sain tuon summittaisin vinkin määristä ja sillä olen suunnilleen määrät mitannut. Ohjeessa voisi olla tosiaan maininta siitä, että määrillä ei ole niin tarkkaa väliä, eikä suhteilla. Kiitos hyvästä palautteesta! Seuraavalla kerralla leipää tehdessäni voisin ottaa desimitat talteen ja muokata ne reseptiin. Kiva, että olet tykännyt leivästä! :)
PoistaLiotetut chian-siemenet varmaan tois pehmeyttä rakenteeseen, jos haluais enemmän paahtoleipämaista..?
VastaaPoistaLiotetut chian-siemenet varmaan tois pehmeyttä rakenteeseen, jos haluais enemmän paahtoleipämaista..?
VastaaPoistaKun asuin Köpiksessä jäi tämä leipä mun mieleen kanssa. Kyselimme kokilta mistä tullut kertoi alunperin olevan ruotsalainen resepti. Kiva kun löysin tämän aion tehdä
VastaaPoistaKiitos reseptistä, siinä leipä minun makuuni,
VastaaPoistaPunnitsin ainekset ja kaksinkertaisesta annoksesta sain kolme leipää.
VastaaPoistaEikä noin vain surautettu �� En omista blenderiä ja meni muuan tunti ennen kuin sain taikinasta pahimmat möykyt sauvavatkaimella pois. Piti jäähdyttää välillä laitetta.
Aion seuraavalla kerralla muussata siemenet kuivana ja sitten vasta sekoittaa nesteeseen.
Leivät uunissa.
Voiko tätä pakastaa?
Leivistä tuli murenevia. Herkullisia kyllä.
VastaaPoistaOlin eilen illalla todella kipeä. Ylämahassa tuntui järkyttävä kipu. Sitä kesti ehkä 6h. Ajattelin, että minulla on infarkti.
Kipu meni istuessa kuitenkin ohi lopulta.
En pystynyt nukkumaan. Yöllä tuli nälkä. Kävin syömässä muutaman murenen siemenleipää. Jonkin ajan kuluttua kipu tuli taas. Ei onneksi niin pahana kuin illalla.
Tajusin, että kipu johtuu leivästä. Tukos suolistossa tai jotain.
Olen edelleen kipeä.
No, tuleepahan paasto ennen joulua.
Vettä juon.
Ehkä en tee leipää enää, vaikka se hyvää olikin.
Linnuilla kestit.
Jonkun tämmöisen leivän tehneenä ja aikansa tätä leipää syöneenä rupesi leivän maku tökkimään niin aineksia on daanut vaihdella useamman kerran ja nyt aluin lisäämään aineita jotka toivottavasti muuttaa makua vähemmän pähkinäisestä enemmän kauramaisemmaksi, viimeisimpään leipään laitoin juoskevaa koskenlaskijaa, saa nähdä miltä maistuu.
VastaaPoista