maanantai 11. maaliskuuta 2013

Ylistys kivikaudelle = siemenvuokaleipä

Leipiä on maailman pullollaan. Eräs viime aikoina kovasti ihastuttanut on kivikautinen vuokaleipä, jonka valmistaminen on erittäin helppoa (mitä nyt puinen nuolijanvarsi katkesi paksua taikinaa hämmentäessäni) ja itse leipä ihan suussasulavaa.

Leipä koostuu erilaisista siemenistä ja on pienellä hunajalisällä varustettuna varsin limppumainen tapaus. Ihan sairaan hyvää, kun päälle panee voita, juustoa ja suolakurkkua. Tai hummusta. Tai graavilohta. 

Saksalaistyyppistä, tummaa jyväleipää muistuttava, superkuituinen ja -proteiininen tapaus täyttää mahan ja pitää nälkää hieman eri tavalla kuin viljaiset serkkunsa ja on juurikin sen tähden ollut varsin kovassa huudossa keittiössäni. Kovin montaa palaa päivässä ei tätä kaveria kuitenkaan kannata ahmia, jos on vähänkin herkkävatsainen. (Harmillista sinänsä, sillä ravitsemussuositusten mukaan leipää olisi hyvä syödä kahdeksan palaa päivässä.)

Leipä on alkujaan tuntemattomaksi jäävän kööpenhaminalaisen ravintolan resepti. Siemenkaupoille mars, leipä uuniin ja herkut päälle!





Kivikauden leipä

(Vinkki: 100 g tarkoitti samaa desimäärää kaikissa muissa paitsi saksanpähkinöissä ja kurpitsansiemenissä. Tieto nopeuttaa hommaa hitusen.)

1 dl oliiviöljyä
5 luomumunaa
1 tl hyvää suolaa
(kunnon loraus hunajaa, mikäli mielet limppumaisen fiiliksen)
100 g saksanpähkinöitä
100 g auringonkukansiemeniä
100 g kurpitsansiemeniä
100 g manteleita
100 g seesaminsiemeniä
100 g pellavansiemeniä

Sekoita oliiviöljy ja kananmunat. Lisää joukkoon muut aineet ja surauta joko blenderillä tai sauvasekoittimella sileähköksi. Sekaan saa jäädä reilusti sattumia ja rakennetta. Voitele leipävuoka, kaada (käytännössä lusikoi) taikina vuokaan ja anna paistua 170 asteessa noin tunti. Jäähdytä ja nauti. 

Resepti täältä

36 kommenttia:

  1. Uskon sun kehuja, aion kokeilla. Leivätön/viljaton elämä voisi sopia mun kropalle, mutta sielulle ehkä ei...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilehan, on kyllä hyvää! Ja tuhtia. Mun kropalle viljaton on aika ehdoton, mutta sielu kyllä halajaa vehnää ja ruista harva se päivä. Kultainen keskitie kun löytyis!

      Poista
  2. Ooooooooo... täällä puolella ruutua on iskenyt leipähulluus onnistuneiden kokeilujen seurauksena ja tämä kuulostaa ihanalta. Tykkään kauheasti siemenistä ja siemenleivistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siemenet ovat munkin lemppareita leivissä. Tämä leipä ei ole perinteisen leipämäinen, vaan todellakin täysin siemeninen. Ja siksi juuri tosi hyvä! :)

      Poista
  3. Oi, tätä voisikin värkätä! Sopiikohan tähän jotkut mausteet, että maku ois vielä limppumaisempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksikäs ei! Raportoipa sitten kuinka kävi, tuliko limppumaisten mausteiden maku siementen ja pähkinöiden maun läpi! :)

      Poista
  4. Haa, pitääpä kokeilla! Mites tuo toimii ihan tavan paahtimessa paahdettuna? Mureneeko tai kärvähtääkö pahasti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä muuten ole tullut kokeilleeksi. Luulisin että toimii kyllä! Mutta ei tämä kyllä ole ihan niin pehmeää kuin esimerkiksi Real-ruisleipä, että siinä mielessä ehkä vaarana että kovettuu paahtaessa liiaksi. Mutta kokeile ja kerro miten kävi :)

      Poista
  5. Tää on tosi hyvää! Ei tarvii ees voita. Kinkkua ja kurkkua päälle ja ääntä kohti! Tätä syön tästä lähin palan päivässä. Enempää ei passaa, kun on aika kaloripitoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa että tykkäät! Kaksi palaa on kyllä mullekin ihan maksimi, kaikessa kuituisuudessaan leipä niin täyttävää ettei enempään vaan pysty.

      Poista
  6. Minullekin tarjottiin tämän kaltaista leipää tänään, ja oli kyllä maukasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Oletko kokeillut itse leipoa tätä?

      Poista
  7. Kuulostaapa hyvältä ja helpolta! Tätä täytyykin kokeilla. :)

    VastaaPoista
  8. Nyt tuli eka leipä uunista! Kiitos ohjeesta, nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas kummaa, olin unohtanut vastata kommentteihin tässä postauksessa. Jäikö resepti vakiokäyttöön?

      Poista
  9. Testiajossa :) kuulosti niin mahtavalta reseptiltä. Tosimartta kun olen lisäsin mukaan kuivattuja hedelmiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei varmasti ollenkaan hullumpi idea, sopisi hyvin joulupöytään! :)

      Poista
  10. Pitääpä testata. Näyttää ainakin hyvältä. Kivikaudesta puhuminen ja leipämäärän vertaaminen ravintosuosituksiin ei kuitenkaan istu samaan tekstiin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaapa! Ravintosuositusviittaus on (huonosti) piilotettu vitsi. :) En usko että kukaan tarvitsee kahdeksaa palaa leipää.

      Poista
  11. Eikö tähän siis tule ollenkaan hiivaa tai leivinjauhetta? Joka tapauksessa, kuulostaa hyvältä! Kokeilen tätä lähiaikoina :)

    VastaaPoista
  12. ja edellinen anonyymi jatkaa, voiko nuo siemenet paahtaa ensin, jos on allerginen niille? (itselläni paahdetut eivät aiheuta allergiaa mutta raa'at aiheuttavat. Vai kypsyykö nuo leipätaikinassa tarpeeksi, ettei tarvitse paahtaa?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve! Ei tule hiivaa eikä leivinjauhetta! :) Munat kohottavat leipää jonkin verran. Siemenet kypsyvät kyllä tuossa ajassa aika paljon, ainakin valmiin leivän väristä päätellen. Mutta ei kai paahtaminenkaan ole pahitteeksi, antaa kyllä varmasti vielä ekstrahyvän maun leipään! :)

      Poista
  13. Kiitos selvennyksestä. Tein tänään tätä, tosin laitoin rypsiöljyä ja käytin vähän eri siemeniä ja pähkinöitä, mutta hyvää oli! Paitsi että unohdin suolan... mutta piti vaan laittaa maukkaita päällisiä niin maistui. ;) Eikä allergisoinut, vaikka en paahtanutkaan pähkinöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla että onnistui! Suola on kyllä tärkeä juttu, mutta toisaalta hyvät päälliset korvaavat hiukan. Hyvä tietää, ettei allergisoinut! :)

      Poista
  14. Olen tehnyt tätä leipää monet kerrat ja aina yhtä hyvää vaikka siemenet joskus vaihtuvatkin sen mukaan mitä kaapissa on. Paistolämpötila minulla on aina 140 astetta ja 1 tunti. Ei tule ihan noin tumma päältä mutta kypsä kuitenkin. :) ps. kuivattua nokkosta murustan aina lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että tästä on tullut vakkarireseptisi! :) Kiitos vinkeistä, täytyy ehdottomasti kokeilla nokkosta. Sitä pitäis kyllä käyttää enemmän, sehän sopii varmasti tosi moneen juttuun!

      Poista
  15. Kolmas leipä uunissa. On kyllä ollut aivan sairaan hyvää! Sekä lämpimänä että jäähtyneenä. Suolaa laitan itse 2 tl, jotta tulee vähän enemmän makua. Ihmiset käyttää normaalisti (ainakin niin luulen) vetomittoja, joten ohjeessa olisi hyvä olla suoraan suluissa vastaavat vetomitat. Tuo "100 g tarkoitti samaa desimäärää kaikissa muissa paitsi saksanpähkinöissä ja kurpitsansiemenissä" ei ole itsestään avautuva, kun esimerkiksi saksanpähkinän sydämet painavat 40 grammaa, kurpitsansiemenet 65 grammaa ja auringonkukansiemenet 100 grammaa desi. Tarkat määräthän tuossa ei mitään meinaa eli jokainen voi laittaa oman makunsa mukaisesti siemeniä ja pähkinöitä. Ensikertalaiselle ja vähän epävarmalle leipurille ohjeen "epämääräisyys" saattaa olla kynnyskysymys. Kiitos ohjeesta ja kirjoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Totta, resepti on aika haastava mittoineen. Alkuperäisessä olleita grammamittoja ei tullut muunnettua desilitroiksi, leipomisen hötäkässä unohtui kirjata määrät ylös. Äidiltäni sain tuon summittaisin vinkin määristä ja sillä olen suunnilleen määrät mitannut. Ohjeessa voisi olla tosiaan maininta siitä, että määrillä ei ole niin tarkkaa väliä, eikä suhteilla. Kiitos hyvästä palautteesta! Seuraavalla kerralla leipää tehdessäni voisin ottaa desimitat talteen ja muokata ne reseptiin. Kiva, että olet tykännyt leivästä! :)

      Poista
  16. Liotetut chian-siemenet varmaan tois pehmeyttä rakenteeseen, jos haluais enemmän paahtoleipämaista..?

    VastaaPoista
  17. Liotetut chian-siemenet varmaan tois pehmeyttä rakenteeseen, jos haluais enemmän paahtoleipämaista..?

    VastaaPoista
  18. Kun asuin Köpiksessä jäi tämä leipä mun mieleen kanssa. Kyselimme kokilta mistä tullut kertoi alunperin olevan ruotsalainen resepti. Kiva kun löysin tämän aion tehdä

    VastaaPoista
  19. Kiitos reseptistä, siinä leipä minun makuuni,

    VastaaPoista
  20. Punnitsin ainekset ja kaksinkertaisesta annoksesta sain kolme leipää.
    Eikä noin vain surautettu �� En omista blenderiä ja meni muuan tunti ennen kuin sain taikinasta pahimmat möykyt sauvavatkaimella pois. Piti jäähdyttää välillä laitetta.
    Aion seuraavalla kerralla muussata siemenet kuivana ja sitten vasta sekoittaa nesteeseen.
    Leivät uunissa.
    Voiko tätä pakastaa?

    VastaaPoista
  21. Leivistä tuli murenevia. Herkullisia kyllä.
    Olin eilen illalla todella kipeä. Ylämahassa tuntui järkyttävä kipu. Sitä kesti ehkä 6h. Ajattelin, että minulla on infarkti.
    Kipu meni istuessa kuitenkin ohi lopulta.
    En pystynyt nukkumaan. Yöllä tuli nälkä. Kävin syömässä muutaman murenen siemenleipää. Jonkin ajan kuluttua kipu tuli taas. Ei onneksi niin pahana kuin illalla.
    Tajusin, että kipu johtuu leivästä. Tukos suolistossa tai jotain.
    Olen edelleen kipeä.
    No, tuleepahan paasto ennen joulua.
    Vettä juon.
    Ehkä en tee leipää enää, vaikka se hyvää olikin.
    Linnuilla kestit.

    VastaaPoista
  22. Jonkun tämmöisen leivän tehneenä ja aikansa tätä leipää syöneenä rupesi leivän maku tökkimään niin aineksia on daanut vaihdella useamman kerran ja nyt aluin lisäämään aineita jotka toivottavasti muuttaa makua vähemmän pähkinäisestä enemmän kauramaisemmaksi, viimeisimpään leipään laitoin juoskevaa koskenlaskijaa, saa nähdä miltä maistuu.

    VastaaPoista