sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Raparperitoscapommi

Ei kesää ilman uutta raparperipiirakkareseptiä!

Raparperikausi lähenee uhkaavasti loppuaan. En koskaan ehdi saada tarpeekseni tuosta jumalaisesta putkilokasvista, joka yksi ehdottomista suosikkiraaka-aineistani. Kesän viimeiset raparperit kannattaa ihan ehdottomasti uhrata kohta seuraavaan piirakkareseptiin.

Kyseinen ohje löytyi satunnaisselailulla Hesarin ruokasivuilta ja osoittautui tarkemman tutkiskelun jälkeen varsin mahtavaksi tapaukseksi. Piiraassa kirpeä raparperi yhdistyy täyteläiseen manteliin ja superherkulliseen toscakuorrutteeseen. Miten ihmeessä en ole keksinyt yhdistää raparperia toscaan? 

Koska resepti sisälsi vain puoli desilitraa vehnäjauhoja, päätin jättää nekin vähän pois ja tehdä piiraasta kokonaan gluteenittoman. Korvasin vehnäjauhot mantelijauhoilla ja ripauksella psylliumia. Pohjasta tuli tosi mehevä ja hyvänmakuinen. Kaiken kaikkiaan ihan täydellinen raparperipiiras!





Raparperitoscatorttu
(pienin muokkauksin täältä)

150 g mantelimassaa
2 kananmunaa
1 dl ranskankermaa
½ dl vehnäjauhoja (tai 1/2 dl mantelijauhetta ja 1 rkl psylliumia)
1 tl leivinjauhetta
4 dl raparperinpaloja

toscakuorrutus:
75 g voita
1-2 dl mantelilastuja
1 dl ruskeaa sokeria
2 rkl ranskankermaa

Peitä irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoka (halkaisija 22 cm). Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Raasta mantelimassa ja sekoita joukkoon kananmunat, ranskankerma sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina vuokaan. Kypsennä noin 20 minuuttia alimmalla ritilätasolla.

Levitä raparperit pinnalle ja kypsennä 10 minuuttia. Kiehauta toscaseos ja levitä se kakun päälle. Nosta vuoka uunin keskitasolle tai hiukan ylemmäksi ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia eli kunnes pinta saa kauniin värin. Jos kuorrutus ei tunnu saavan väriä, kytke vain ylälämpö päälle 3–5 minuutiksi. Tarjoa jäähtyneenä.

7 kommenttia:

  1. hei, mainostetaan nyt sitten täälläkin: jos kisailu kiinnostaa, niin ruokabloggareiden kesän haasteen teemana olisi juurikin raparperi :-)

    osallistumaan pääsee täältä:

    http://www.andalusianauringossa.com/2013/06/kesan-ruokahaaste-raparperi.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos vinkistä! Oonkin ollut huono osallistumaan kilpailuihin viime aikoina. En ehkä silti kehtaa tällä reseptillä osallistua, kun ei ole omaa käsialaani. Ehtisköhän kehitellä vielä jotain? Mitä luultavimmin huikean herkullinen kilpailureseptisato tiedossa! :)

      Poista
  2. Jestas miten herkullisen näköinen leipomus! Minä sain naapureilta mökkituliaisina toukokuun lopussa raperperia jotka toiveikkaana laitoin metsän reunaan kasvamaan, vaan eivätpä ehtineet kunnolla kotiutua jotta niistä syömistä tälle kesälle olisi ollut. Ehkäpä ensi vuonna.

    VastaaPoista
  3. Hei vau, tämä kuullostaa aivan mahtavalta - pitää pistää mieleen. :) Kiva että olit laittanut vehnäjauhojen korvausvinkin!

    VastaaPoista
  4. Huh, kiitos sinulle! Pelastit mun kesän! Tämä ohje on ollut hukassa enkä löytänyt yhtäkkiä Hesarin sivuiltakaan, ja tämä on niiiiin hyvää! Kiitos siis ohjeesta, vaikka vanha onkin! Itse oon tehnyt tätä joka vuosi.

    VastaaPoista