keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Persikka-vadelmaa syksyyn

Reseptien jakaminen on kyllä parasta mahdollista ilosanomaa ja käännyttämistä. Kenties jopa ainoa hyväksyttävä käännyttämisen muoto. Ihan paras tunne syntyy, kun on on syönyt jotain tosi hyvää, töräyttänyt reseptin blogin kautta muiden silmille ja saanut ehkä edes yhden ihmisen kokemaan saman herkullisen elämyksen.

Arvanette siis, että näin syyskuun alkajaisiksi suosittelen jotain ihan erityisen hyvää. Joskus tuossa kesemmällä kävelin kaupassa ja pysähdyin ihan erityisen ihanan tuoksun huumaannuttamana persikkahyllylle. Harvoin täällä pohjolassa tulee törmättyä juuri niin sopivan kypsiin ja mehukkaisiin persikoihin kuin tuolloin. Oli suorastaan pakon sanelemaa napata muutama sellainen ostoskoriin.

Mietin tovin, mitä niistä tekisin, kunnes mieleeni muistui aiemmin leipomani, mantelipohjainen raparperi-toscapiirakka. Persikat pääsivät raparperin tilalle piirakan täytteeksi ja saivat keralleen kourallisen vadelmia. Persikan ja vadelman maut sopivat yhteen tosi hyvin sekä keskenään että makean toscakuoren alle. Syntyi syysversio raparperitoscapommista.

Taju lähtee!



Persikka-vadelmapiiras toscakuorrutteella

150 g mantelimassaa
2 kananmunaa
1 dl ranskankermaa
½ dl vehnäjauhoja (tai 1/2 dl mantelijauhetta ja 1 rkl psylliumia)
1 tl leivinjauhetta
kaksi persikkaa ja n. 100-150 g vadelmia

toscakuorrutus:
75 g voita
1-2 dl mantelilastuja
1 dl ruskeaa sokeria
2 rkl ranskankermaa

Peitä irtopohjaisen vuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoka (halkaisija 22 cm). Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Raasta mantelimassa ja sekoita joukkoon kananmunat, ranskankerma sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina vuokaan. Kypsennä noin 20 minuuttia alimmalla ritilätasolla.

Levitä raparperit pinnalle ja kypsennä 10 minuuttia. Kiehauta toscaseos ja levitä se kakun päälle. Nosta vuoka uunin keskitasolle tai hiukan ylemmäksi ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia eli kunnes pinta saa kauniin värin. Jos kuorrutus ei tunnu saavan väriä, kytke vain ylälämpö päälle 3–5 minuutiksi. Tarjoa jäähtyneenä.

2 kommenttia:

  1. Mantelimassa pohjassa kuullostaa todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä tosi hyvä pohja-aines! Olen käyttänyt sitä omppupiirakoidenkin pohjaan, pohjan koostumuksesta tulee mantelimassalla tosi hyvä. :)

      Poista