keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Syyskaalia ja karamellisoitua sipulia

Mistä tietää, että on tullut syksy? Siitä, että keräkaalista tekee coleslaw'n sijasta mieli kokata vanhaa kunnon kaalilaatikkoa. Ja niinpähän tein.

Kaalilaatikko on ihan parasta ruokaa. Täyttävää, lämmittävää, edullista ja terveellistä. Tällä kertaa tein kaalilaatikon minimalistiseen henkeen kaalista, sipulista ja jauhetusta naudanpaistista. Nyt jo eläkkeelle jäänyt lihakauppiaani kyllä aina käski tekemään kaalilaatikon possusta tai possun ja naudan sekoituksesta, ja oli siinä ihan oikeassa. Kaali tarvitsee pehmitäkseen ja maustuakseen rasvaa. Naudanpaistista tehty loota on kuitenkin sekin oikein herkullinen, kunhan ei voissa nuukaile. 

Tämän kaalilaatikon salaisuus on karamellisoitu punasipuli. Pari kolme pientä voin ja ruokosokerin kanssa muhitettua punasipulia antavat kaalilootaan todella herkullisen säväyksen. Laatikko on sitä parempi, mitä kauemmin ja matalammalla lämmöllä annat sen muhia uunissa. Odotus on vaivan arvoista!



Kaalilaatikko karamellisoidulla sipulilla
(iso uunivuoallinen, kuudelle)

1 keskikokoinen keräkaali
n. 400 g hyvää jauhelihaa 
3 valkosipulinkynttä
3 pientä luomupunasipulia
ruokosokeria
voita (vuoan voiteluun, punasipulin paistamiseen ja nokareiksi laatikon päälle)
2 dl kermaa
3 dl luomukasvislientä
reilusti hyvää suolaa
lorauksittain siirappia
mustapippuria
meiramia
ripaus chiliä

Leikkaa kaali siivuiksi tai pienemmiksi palasiksi ja pane kattilassa veteen kiehumaan. Paista voissa valkosipuli ja liha, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat valmiiksi uunivuokaan. Pilko pannulle punasipulit, lisää voinokare ja ripauksittain sokeria. Anna pehmitä miedolla lämmöllä niin, että sokeri sulaa ja imeytyy sipuliin. Lisää lopuksi vähän suolaa.

Valuta pehminnyt kaali lävikössä ja lisää vuokaan. Nostele sekaisin lihan kanssa, lisää vielä sipulit. Mausta vielä suolaripauksella (iso määrä kaalia kaipaa yllättävän paljon suolaa). Kaada lopuksi sekaan kerma ja kasvisliemi, siirappi sekä meirami. Sekoita. Tipauta pinnalle voinokareita. Paista 150 asteisessa uunissa n. puolitoista tuntia. Vahdi ruoan pintaa, lisää tarvittaessa folio tai alenna lämpöä. Lisää nestettä tarvittaessa. Jos haluat pintaan kunnon väriä, nosta lopuksi lämpö hetkeksi 200 asteeseen. 

Nauti sellaisenaan tai puolukkahillon kera.

Ps. Ruokahommia tarvitsee äänesi Alpro-kisassa! Äänestä tästä



2 kommenttia:

  1. Kaalilaatikko on ihanaa! Karamellisoidut sipulit antavat varmasti ihanaa aromia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaali on ihan parasta! Tein juuri äsken kaalikääryleitä. Karamellisoitu sipuli oli kyllä tässä aika kova sana. :)

      Poista