sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Frittata, italialainen tie onneen

Sunnuntaita!

Jo pitkään oli päässä muhinut ajatus muhkeasta italialaisesta munakkaasta, frittatasta. Vasta Suvin (joka todella ansaitusti korjasi voiton Gloria Blog Awardsien Kaunein ruokablogi -sarjassa) vihjeestä sain sysäyksen ryhtyä toimeen, ja niinpä eilisellä aamiaisella haarukoitiin huiviin omaa versiotani italomunakkaasta, mehevää mozzarella-salami-basilikafrittataa. Kyllä kelpasi. 

Frittatan muunnelmia on loputon määrä, tunnetaanpa italialaisten keskuudessa mm. makaroonilaatikkomainen frittata di macaroni, jonka uumenista löytyy esimerkiksi spagettia. Yrtit ovat olennainen osa frittataa enkä kyllä lähtisi väheksymään juustonkaan roolia frittatan olennaisuuksia arvioitaessa. Mitä mehevämpi, sen parempi! Frittatan voi valmistaa kokonaan uunissa, mutta minä tein sen Suvin tapaan ensin liedellä ja lopuksi uunin grillivastusten alla. 

Tämä resepti kannattaa panna korvan taakse ensi viikonloppua (ja kaikkia tulevia) varten.



Mozzarella-salami-basilikafrittata
(kahdelle nälkäiselle aamiaiseksi)

6 munaa
1 dl kuohukermaa tai ranskankermaa
parin sentin pötkö hyvää salamia (käytin Saarenmaan salamia)
1 pallo mozzarellaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
reilusti tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Vatkaa munat vispilällä hyvästi sekaisin, lisää kerma, suola ja pippuri. Kuumenna uuninkestävässä pannussa nokare voita ja kaada munakasmassa kuumalle pannulle. Ripota sekaan paloitellut täytteet basilikaa lukuunottamatta. Anna kypsyä hitaasti keskilämmöllä kannen alla. Kun munakas alkaa olla kypsänpuoleinen, pane se uuniin grillivastusten alle 250 asteeseen hetkeksi niin, että pinta tulee rapsakaksi. Ripota päälle paprikajauhe, vähän suolaa ja silputtu basilika. Nauti lämpimänä tai kylmänä. 

Keksi uusia variaatoita ja kerro niistä minulle. 


4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen frittata. Nyt täytyy testata näillä sinun täytteilläsi, kun vaikuttavat niin ihanilta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaapa! :) Mozzarella suli sekaan ihaniksi sattumiksi ja käyttämäni Saarenmaan salami oli sellaista pehmeää ja rasvaista, tosi hyvä yhdistelmä!

      Poista
  2. Minäkin tahdon tuollaisen pannun... :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Suosittelen, teen sillä melkeinpä kaiken munakokkelia lukuunottamatta. Kirppiksiltä kannattaa kytätä!

      Poista