keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Täydellinen suklaabrownie

Ruokabloggaajan first world problem: kuinka usein voi julkaista merkinnän, joka käsittelee brownieita?

No, aika usein. Sillä kuten viimeisimmässä brownie-aiheisessa merkinnässäni totesin, on elämässäni käynnissä ikuinen, täydellisen brownie-reseptin etsintä. Ja nyt ollaan kyllä jo melko lähellä.

Täydellisten suklaaneliöiden resepti löytyi Siskot kokkaa -blogista ja on alunperin keittiöguru Nigel Slaterin käsialaa. Suklaata, voita tai oikeastaan mitään muutakaan ei reseptissä säästellä. Paitsi jauhoja. Lopputulos on niin totaalisen tuhti, törkeä ja herkullinen, että tajun lähtö on lähellä. Olen kyllä aika varma ettei parempaa ohjetta tule koskaan löytymään. Etsinnät jatkuvat toki! 

Sillä välin syön näitä.



Suklaabrownies
(n. 12 hengelle)

3 dl sokeria
250 g voita
250 g 70% tummaa suklaata
3 munaa
1 keltuainen
1,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sekoita voi ja sokeri todella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Laita puolet suklaasta sulamaan vesihauteeseen ja murskaa toinen puoli suklaasta karkeaksi murskeeksi. Riko munat erilliseen kulhoon ja vatkaa ne haarukalla kevyesti rikki. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Sekoita sitten jatkuvasti hitaasti tai keskinopeudella vatkaten munaseos voi-sokerivaahtoon vähän kerrallaan.

Kun seos on kutakuinkin tasaista, sekoita mukaan lastalla kääntelemällä sulanut suklaa. Siivilöi mukaan jauhoseos ja lisää lopuksi suklaarouhe. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun, pienehköön uunivuokaan. Taikina ei kohoa kauheasti uunissa, joten kannattaa käyttää mielummin pientä kuin suurta astiaa, jotta torttuun jää kunnolla korkeutta.

Paista kakkua uunissa n. 20 minuuttia ja kokeile haarukalla kakun keskeltä. Jos kakku on tahmaista, mutta ihan raakaa taikinaa ei tartu haarukkaan, kakku on valmis. Parempi jättää kakku mielummin vähän liian löysäksi kuin paistaa liian kypsäksi, sillä se jähmettyy hieman jäähtyessään.

Tarjoile kakku vaikka vadelmien kera. Suosittelen tuplasatsia.

18 kommenttia:

  1. Mitä kaakaojauhetta käytit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin käyttää Green & Blacksin luomukaakaojauhetta. Tärkeintä on, että käyttää tummaa, makeuttamatonta jauhetta! :)

      Poista
  2. Aahh! Kohtuu tarpeeks kaakaojauhetta!

    VastaaPoista
  3. Brownieseja parempaa ei kyllä maailmasta löydy! Joskus jäänyt tuplatripla-annoksesta jotain seuraavaan päivään, ja hiukan kuivahtaneenakin se on superia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Browniesit eivät kyllä todellakaan jää pellille pölyttymään. :)

      Poista
  4. Heh, mulla on käynnissä sama parhaan brownie-reseptin metsästys. :D Toistaiseksi paras on ollut tällä reseptillä tehty http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1223/bestever-brownies. Täytyy kokeilla joskus tuota sunkin ohjetta!

    VastaaPoista
  5. Testasin juuri gluteenittomana tämän ohjeen ja tuli kyllä parhaita brownieseja joita olen tehnyt! Kunnon suklaan maku ja ihanan pehmeä sisus. Mainio ohje! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! :) Mitä gluteenittomia jauhoja käytit? Olen itsekin tällä hetkellä gluteenittomalla, mahtava kuulla että tämä toimisi sellaisenakin.

      Poista
  6. Joo, munkin mielestä toi Nigelin ohje on ihan killerihyvä. Ei ole tullut parempaa vastaan. Ja niin helppo tehdäkin - Nigel forever <3:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nigen forever todellakin! En oikeastaan edes jaksa etsiä enää parempaa ohjetta, tällä tulee niin täydellisiä. Kiitos jakamisesta! :)

      Poista
  7. Olipas muuten hyvä ohje. Tohon vielä kylmää maitoa kyytipojaksi niin avot! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avot, kuulostaapa hyvältä! Kylmä maito on tosiaan paikallaan aika monen leivonnaisen kanssa. :)

      Poista
  8. Tulipa herkullisia ja ihanan meheviä! Itse antaisin vielä sellaisen vinkin, että kannattaa tehdä browniet jo edellisenä päivänä, koska jähmettymiseen menee aikaa. Omani oli sisältä vielä ihan litkua 25 min paistamisen ja parin tunnin jäähdyttelyn jälkeen (jäähdyttely olisi tosin kannattanut varmaankin tehdä vedessä, mutta en siinä hötäkässä muistanut tuota kikkaa), mutta seuraavana päivänä minua odottivat suussa sulavat, mehevät browniet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Totta, olet ehdottomasti oikeassa. Teen nykyään aina browniet edellisenä päivänä tai vähintään hyvissä ajoin ja annan kylmettyä jääkaapissa. Paranee niin paljon! :)

      Poista
  9. Vähän harmittaa kun meni kaikki ainekset hukkaan kun tää on vaan vetistä paskaa

    VastaaPoista
  10. Satunnainen vierailija8. syyskuuta 2016 klo 21.16

    Tämä oli NIIN hyvää, kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista