lauantai 7. joulukuuta 2013

Suklaata, pistaasia, merisuolaa

Keksejä tulee leivottua ihan liian harvoin! Pikkujouluja varten ryhdyin tonkimaan keksireseptiarkistojani, mutta päätin sitten siirtyä takuuvarmoilla apajille eli Lunni leipoo -blogiin. Eikä tarvinut poistua apajilta taaskaan tyhjin käsin. Suklaa-pistaasikeksit olivat juuri sitä mitä kaipasin, täyteläisen suklaisia ja suussasulavia. Pistaasi ja merisuolahiput tuovat kekseihin ekstrasäväyksen. Suklaa-pistaasiunelmat sopisivat loistavasti esimerkiksi joulupyhien herkkupöytään.

Näitä voi huoletta vetää pellillisen, kunhan varaa toiseen käteen litran luomumaitoa. Lauantai, mikä ihana tekosyy leipoa keksejä!



Suklaa-pistaasikeksit
(n. 16 kpl, suosittelen tuplasatsia)

1 1/5 dl vehnäjauhoja
vajaa 1/2 dl kaakaojauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
75 g suolatonta voita
n. 1,2 dl fariini- tai muscavadosokeria
ripaus sormimerisuolaa
ripaus vaniljajauhetta
75 g tummaa suklaata (70%-prosenttista)
50 g kuorittuja pistaasipähkinöitä


Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe ja sooda. Laita sivuun. Vatkaa pehmeää voita hetki, lisää sokerit ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää joukkoon sormisuola ja vanilja. Rouhi suklaa herneenkokoisiksi paloiksi ja hiero pistaasipähkinöistä kuorta pois. Rouhi myös pistaasit pienemmiksi. Sekoita suklaa ja pähkinä taikinan joukkoon.

Taikina on kuivaa, mutta sen kuuluukin olla. Purista siitä kasa käsiesi väliin ja puristele työalustalla halkaisijaltaan n. 3-5 sentin paksuiseksi pötköksi. Kääräise kelmuun ja laita kylmään n. 40 minuutin ajaksi kohmettumaan. Laita uuni lämpenemään n. 160 asteeseen. Ota taikina kylmästä ja leikkaa siitä varovaisesti noin sentin paksuisia viipaleita. Paista uunissa 8-10 minuuttia ja anna jäähtyä kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti