keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Vaniljaa, härkäpapuja ja bodausta

Mielessäni oli jo pitkään pyörinyt kotitekoisen myslin valmistaminen. Myslin tarpeeni nousi (valitettavasti jo mielessä siintävistä) aikaisista arkiaamuista, joina en saa naamaani muuta kuin teetä ja pienen kupillisen turkkilaista jogurttia. Edes pähkinät eivät jostain syystä uppoa jogurtin seassa aamuisin. Kaupan myslit ovat makeita ja usein hiukan yksitoikkoisia ja tosi kuivia kaura-rusinasekoituksia, jollaisia en jogurttini sekaan kaipaa. Gluteeniakin niistä löytyy aika usein. Mysliltäni toivon paahteista makua ja ennen kaikkea tuhtia proteiinisisältöä. Proteiinin saanti on treenatessa ja muutenkin usein helposti liian vähäistä, sillä en syö paljoakaan lihaa enkä toisaalta myöskään esimerkiksi palkokasveja.



Ostin tarvikkeetkin, mutta kesäkiireet ja sen jälkeen -helteet veivät mennessään ja mysli jäi tekemättä. Sitten sattuikin osuvasti niin, että lähdin mukaan Nofu Oy:n kampanjaan, jossa tuli kyhätä resepti mielenkiintoisesta härkäpapurouheesta. Keksin heti sata tapaa käyttää sitä erilaisissa lämpimissä ruoissa, mutta koska myslintarve oli akuuttina mielessä, päätin testata, kuinka härkäpapu sopisi proteiinilisäksi mysliin.



Ja hyvinhän se sopi. Varustin myslin siemenillä, pähkinöillä ja gluteenittomilla kaurahiutaleilla, makeutta lisäsin luomurusinoilla ja kuivatuilla omenakuutioilla. Sekaan ripottelin vielä jauhettua vaniljaa. Hernerouhe teki myslistä täyttävän ja protskuisan. Sörsselistä tuli oikea treenimysli, mutta silti herkullinen. Sesonginmukainenkin, sillä lomien loppuessa alkavat arkiaamut ja treenit, jolloin mysliä todella tarvitaan. Ja kun omenakausi pian koittaa, voi itse kuivattaa omenat mysliinsä.


Jos mielii tämän superterveellisen proteiinipunttimyslini rinnalle makeampaa, kookoksista herkkugranolaa, löytyy Nofun reseptiarkistoista ohje sellaiseen. Prinsessakeittiössä taasen oli härkäpapurouheesta tehty kaalipiirakkaa, jota on ihan pakko testata. Kaalia, voitaikinaa, härkäpapua - what's not to love?



Vaniljainen treenimysli 
(isohko lasipurkillinen, gluteeniton)

3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
1,5 dl erilaisia pähkinöitä murskattuna (itse panin hassel-, saksan- ja parapähkinää)
1,5 dl manteleita murskattuna
1 dl härkäpapurouhetta (Verso Food
1 dl kuivattuja omenakuutioita
1 dl hyviä luomurusinoita
1 dl oliiviöljyä tai neitsykookosöljyä
1 dl hunajaa
ripaus suolaa
jauhettua vaniljaa tai vaniljasokeria

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sekaan hunaja sekä suola. Sekoita, älä anna lämmentä kiehuvaksi. Sekoita kaikki kuivat ainekset omenia ja rusinoita lukuunottamatta ja lisää joukkoon öljy-hunajaseos. Sekoita hyvin. Levitä uunipellille ja anna paahtua 175 asteessa noin vartin verran, kunnes mysli saa hiukan väriä pintaan. Pähkinät ja siemenet palavat helposti, joten tarkkaile tilannetta. Kääntele mysliä lastalla paistamisen loppuvaiheessa. Anna jäähtyä, lisää omenat ja rusinat ja purkita.



Yhteistyössä Nofu Oy. 







5 kommenttia:

  1. Aijai, tulipa sopivasti myslinhimoon. Mites mahtaa saada normimarketeista tuota rouhetta?
    Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoittelut, että vastaus viivästyi! Löysitköhän jo? Rouhetta myydään tällä hetkellä ainakin S-ryhmän isoissa marketeissa. :)

      Poista
  2. Löysin joo S-marketista. Kiitti! Noita omenakuutioita metsästin kans, mutta mahtaako olla vain niitä renkuloita? Tietty mahdollisimman vähäsokerinen vaihtoehto olis jees.
    Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenakuutioita saa ainakin Urtekramilta, ihan valmiita pieniä, kuivattuja kuutioita eikä tietääkseni sokeria lisätty. Meidän lähikaupasta jopa löytyy, mutta varmaan ainakin isommista marketeista tai luomukaupoista voisi etsiä.

      Poista
  3. 0culdeZguio_Wilmington Andre Ryder Here
    pyotrinenin

    VastaaPoista