lauantai 16. elokuuta 2014

New Yorkin elämykset, osa 2.

Lupasin  taannoin New York -postaukselle jatko-osan. Saamanne pitää!

Aamiaiset ja brunssit toimivat reissulla ehdottomasti päivän tärkeimpinä ja täyttävimpinä aterioina. Niiden voimalla jaksoimme usein myöhäiseen iltapäivään asti kipitellä ostoskassit kourassa ympäri Manhattania ja istuskella pitkiä pätkiä metrossa. Alkuillaksi olimme usein valinneet valmiiksi jonkin ravintolan ja suunnitelleet päivän järkevästi niin, että valittu ravintola ei ollut aivan toisella puolen valtavaa kaupunkia kuin päivän aktiviteetit. Spontaanius on tietysti aina parasta, mutta New Yorkin kokoisessa kaupungissa kannattaa hiukan suunnitella. Varsinkin, jos haluaa välttyä ikävämmiltä ravintolakokemuksilta tai ylihinnoitetuilta turistiruoalta. Toki kaupungin suuruus ja tunnettuus tekee myös sen, että ravintoloilla on hirvittävä kilpailu, mikä taasen nostaa niiden tason aika huikeisiin sfääreihin. Näin ollen superhuonoa ruokaa tuskin kovin helpolla Nykistä saisikaan.

Skyline Wythe Hotelin kattoterassilta. 


Reissun paras löytö oli korttelin päässä asuinpaikastamme, Bushwick Avenuella sijainnut pikkuruinen kortteli-italialainen. Vinkin saimme majapaikkamme emännältä ja olemme vinkistä ikuisesti kiitollisia. Il Passatore vei saman tien sydämemme superherkullisella ruoallaan ja edullisilla hinnoillaan. Kävimme Il Passatoressa jopa kahdesti. Ensimmäisellä kerralla söimme piada-leivät ja salaattia, joka oli simppeli ylistys lehtikaalille ja parmesanille. Toisella kerralla nauttimamme pasta-ateriat räjäyttivät potin: myskikurpitsatäytteiset tortellit voikastikkeella ja tryffeliöljyllä ovat ehkä parasta kuunaan syömääni pastaa. Valkoviini oli hyvää ja edullista. Jälkiruoaksi syömäni puolisula suklaakakku oli niin ikään ihanaa. Vahva suositus Il Passatorelle, mikäli etsit konstailematonta, aitoa italialaista.

Jumalainen pasta-annos Il Passatoressa. 


Yksi hauskimmista illalliskokemuksista sijoittui brooklynilaiseen Nitehawk Cinemaan. Elokuvateatterissa näytetään sekä vanhoja että uudehkoja elokuvia ja järjestetään erilaisia teemailtoja ja -viikonloppuja. Erityiseksi teatterin tekee se, että näytösten aikana salissa voi nauttia sekä drinkkejä että illallisia. Mahtava idea! Useisiin elokuviin on suunniteltu oma menunsa, minkä lisäksi vakiomenusta voi tilata naposteltavaa ja ruoka-annoksia. Jokaisella on teatterissa oma pieni pöytänsä ja pieni lamppu, jonka avulla menun tutkiminen onnistuu hämärässä. Tilaus kirjoitetaan paperilapulle, jonka salissa alati kiertävät tarjoilijat käyvät jossain vaiheessa poimimassa. Ruoka oli hyvää ja idea tosi hauska. Ennen elokuvaa nautimme teatterin terassilla tosi hyvät ja vahvat drinkit. Teatteri järjestää lyhytelokuvafestareita, teemabrunsseja, yö- ja ulkoilmanäytöksiä. Menkää!

Bushwickin hipsterialuuen syvyyksissä sijaitseva, erittäin trendikäs pizzeria Roberta's oli itselleni ehdoton kohde. Pitkistä jonoistaan tunnettuun ravintolaan kannattaa suunnata päiväsaikaan tai arki-iltoina, muutoin pöytää saattaa joutua odottamaan tovin. Saavuimme Robertasiin iltapäivällä ja saimme heti pöydän. Tilasimme pizzat, jotka olivat sekä herkulliset että omalaatuiset. Omassani oli jotain hiukan pinaatin kaltaista vihreää, öljyä, pekoninkaltaista lihaa ja tietysti juustoa. Robertasin tunnelma on ainutlaatuisen rento ja cool. Raaka-aineet ovat laadukkaita, liha luomua ja meininki muutenkin varsin tiedostavaa. Roberta's julkaisee sekä omaa lehteä että radiolähetyksiä. Kotitekoinen basilikalimsa on maistamisen arvoista.

Roberta's. 


Yksi ehdottomista ruokakohteistamme oli myös legendaarinen puistoburgermesta Shake Shack. Paikalle saapuessamme jono oli pitkä, mutta liikkui nopeasti. Jonotuksen aikana käteen lyötiin kätevästi menut plärättäviksi. Valitsimme klassiset Shack Burgerit, juustoranskikset sekä homemade lemonadet. Ruokaa voisi kuvata sanoin quality fast food, ja se vei kyllä kielen mennessään. Madison Square Parkin leppoisassa atmosfääri sopi sapuskan meininkiin mainiosti.

Shake Shack!


Sohossa pyörimme jonkin verran shoppailun merkeissä. Kaupunginosalla on omaleimainen tunnelmansa. Istahdin siskoa odottelemaan vahingossa eteen osuuneeseen, piskuiseen Back Forty Westiin. Rieslingin kaveriksi tilasin mainiot rosmariiniranskikset. Päätimme vetäistä saman tien päivälliset huiviin, sisko söi herkulliseksi kehumansa burgerin ja minä pulled pork -täytteisen leivän kera etikkaisten vihannesten. Jos pyörit Sohossa ja tarvitset välipalaa, Back Forty West on oikein mainio mesta.

Back Forty West.
Katutason yläpuolella kulkeva, vehreä High Line Park oli yhtenä kohteenamme. Puisto on rakennettu vanhoille raiteille ja katutason yläpuolelta on hauska seurata Chelsean kaupunginosan elämää. Puiston juurelta löytyy myös mainio Chelsea Market, jonka ruokaputiikkien kiertelyä ei kannata jättää väliin. High Linelta löytyy joitakin ruokakojuja, kuten suloinen mehujääkioski, jonka myyjää en tule koskaan unohtamaan. Hän nimittäin otti talteen tiskille unohtamani lompakon, jota juoksin itku silmässä etsimässä ympäri Chelsean katuja. 

Fondan meksikolainen brownie. 

High Linelta laskeuduttamme päädyimme syömään meksikolaista tyylikkääseen Fondaan. Baaritiskillä tarjoiltiin after work -menua, josta valitsimme mm. guacamolea, tacoja ja meksikolaista brownieta. Fonda oli varsin kelpo ja lisäksi kohtuuhintainen Chelsea-ravintolaksi erityisesti after work -aikaan. Jos tykkäät meksikolaisesta, suositukseni saa myös Toloache-niminen ravintola, jossa söin käsittämättömän hyviä, friteerattuja avokadoja.


Loppuun "pari" ekstratärppiä:

- Museum of Natural History on uskomattoman hieno museo. Suosittelen. Erityisesti eläinosastojen dioraamat eli eläimiä luonnollisessa elinympäristössään kuvaavat ikkunat ovat huikeita.

- Coney Island on hiukan kaukana, mutta käymisen arvoinen paikka. Talvella tunnelma vanhalla huvipuistoalueella on kuulemma hiukan mystinen, kesällä pääsee nauttimaan itse laitteista, merestä ja rannasta. Jos haluat kokea parhaan huvipuistolaitteen ikinä, mene Cycloneen. Muista tsekata, miten dorkalta näytit ajon aikana otetussa valokuvassa. 

Näkymä Manhattanille jostain radan varrelta matkalla Coney Islandille. 

- Kiipeä Top of the Rockiin. Me missasimme sen karmeiden jonojen takia, ja se jäi hiukan harmittamaan.
- Mene Broadwaylle, vaikka se maksaakin paljon. Lion King oli sanoinkuvaamaton musikaalielämys, jollaista tuskin tulen kokemaan missään muualla. Teatterit ovat kauniita ja niissä on vanhanajan tunnelmaa. Musikaalit ovat kokonaisvaltaisia ilotulituksia kaikille aisteille. Huikein kohta Lion Kingissä oli se, kun katsomon läpi käveli aivan yhtäkkiä valtava norsukulkue. 

- Puistot ovat valtavia, siistejä ja upeita. Central Parkiin kannattaa varata koko päivä aikaa. Hae ruoka mukaan läheisestä Whole Foodsista, jonka hummus on käsittämättömän hyvää ja salaattibuffet loputon.
- Mene heti ensimmäisenä reissupäivänä East River Ferryllä pitkin Manhattanin ja Brooklynin välistä jokea, pidä hatustasi kiinni ja näe huikea Manhattan Skyline. Staten Island Ferryllä kannattaa käydä tsekkaamassa eteerinen mutta yllättävän pieni Vapaudenpatsas sekä kaupungin siluetti.
- Parhaat pikkuputiikit ja kahvila-apajat sijaitsevat Williamsburgin Bedford Avenuen metroaseman liepeillä. Seutu on muutenkin tosi viihtyisä ja kaunis kuljeskella.
- Jos haluat nähdä Manhattanin siluetin huikeassa iltavalaistuksessa, suuntaa Brooklyniin Wythe Hotellin kattoterassille. Mikäli taasen mielit kaupungin parasta kotitekoista limsaa, pysähdy Wythe Streetille Cafe Mogadoriin



- Pyöri ruokakaupoissa ja osta paikallisten pientuottajien juustoja ja jäätelöä.
- Osta vaatteita. Erityisesti jenkkimerkit ovat halpoja. Samoin kosmetiikka. New Jerseyn puolella sijaitseva Jersey Gardensin outlet on nopean ja edullisen matkan päässä ja aika aarre-aitta.
- Kun paikalliset tervehtivät sinua kysyen "How are you?", vastaa aina "Fine thanks, and you?" (siihen ei kannata odottaa vastausta takaisin).
- Jos tippaaminen tuntuu hankalalta, tässä sääntö jolla et voi mennä vikaan: kun saat laskun, etsi siitä veroerittely ja tuplaa luku. Tällöin saat aina juuri sopivan, noin 18 % tippisumman. Vinkki oli peräisin Mondon Alli Haapalalta ja helpotti asiointia ravintoloissa suunnattomasti. Jos ostat pelkän drinkin, tippaa aina dollari per drinkki. Älä koskaan jätä tippaamatta, sillä ravintolatyöntekijöiden palkat koostuvat suurelti tipeistä. Jos palvelu tai ruoka on ala-arvoista, voit tipata vähemmän.
- Osta metroon seitsemän päivän kortti, ilman sitä metroilu on kallista. Metrolla kulkemisessa kannattaa luottaa Hop Stop -sivustoon, joka huomioi reittivalinnoissa myös varsinkin viikonloppuisin yleiset kunnostustyöt.



- Paras ja edullisin tapa yöpyä majoitusten suhteen megakalliissa kaupungissa on AirBnb. Valinnanvaraa on huikean paljon ja vuokraaminen AirBnb:n kautta on luotettavaa. Jos haluat reissullasi nähdä Brooklynin kivoimpia seutuja ja Manhattania, ei oikeasti kannata ottaa asumusta Queensista, Bronxista tai aivan eteläisestä Brooklynista. Sieltä on oikeasti aika pitkä ja koukeroinen matka mestoille. Toki niilläkin seuduilla on oma tunnelmansa ja paljon nähtävää, mutta ainakin ensikertalaisena asuisin lähempänä ydintä. Sanoinhan jo, että Williamsburg on paras paikka majoittua?

- Viimeiseksi: Mene New Yorkiin. Se on yllättävän lähellä.

Roberta's.

9 kommenttia:

  1. Ah, Shake Shack mun vakkaripaikka Nykissä, aina on pakko käydä ja jos vaan mahdollista niin nimenomaan alkuperäisessä, sillä kaikki ruoka maistuu parhaimmalta ulkona. Robertan pizzoja oltiin menossa kokeilemaan viime reissulla viimeisenä päivänä, mutta sitten aikataulu petti ja jouduttiin skippaamaan koko juttu. Ehkä ensi kerralla sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä kiva. Ihanan rento ja se ulkona syöminen oli nimenomaan se kiva juttu! Roberta'siin kannattaa etsiytyä, siellä oli ihana tunnelma!

      Poista
  2. Ihana kuvasaldo ja herkkuja! Asuin New Yorkissa (Brooklynissä) mutta se oli viime vuosikymmenen puolella ja monia uusia paikkoja on sen jälkeen tullut sinne.Hyviä vinkkejä laitoit tuonne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, ihanaa, pääsispä itsekin asumaan sinne! Asuminen vaan taitaa olla aika tyyristä eikä töitäkään ole helppo napata, mutta aina saa haaveilla! Brooklyniin ja Nykiin ylipäänsä varmaan putkahtelee uusia ravintoloita harva se viikko. Tai päivä. :)

      Poista
  3. Mahtava kooste! Kapungissa on sellainen ongelma, että siellä kerran käytyään on vain pakko palata. Terv. 7 kertaa Nykissä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin! Toisaalta oli ihana lähteä, koska tiesi, että tänne tullaan vielä takaisin. Seitsemän kertaa on jo tosi kunnioitettava saldo! Minä haaveilen myös länsirannikosta tai isommasta Amerikka-turneesta.

      Poista
  4. New York on mun lempikaupunkeja. Oon käynyt siellä kaksi kertaa tähän mennessä ja ihan hirveä NY kuume taas täällä. Ensi vuonna taas päästävä uudestaan. Hipsterimestat ei taida ihan olla mun juttuni kuitenkaan joten ne on kierretty kaukaa :) Anthony Bourdainin jakama viha hipstereitä kohtaan on selkeästi tehnyt tuhoaan minussa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, meni heti lempikaupunkien kärkikastiin! :) Hipsterimestaksi Brooklynia ei kannata leimata, oikeammin se on kuitenkin ehkä trendikäs, tyylikäs, rento ja ihana. Williamsburgin alueella asunnot ovat kalliimpia asua kuin monet Manhattanin mestat. Eli kyllä sinne ihan uskaltaa! :D

      Poista
  5. Saan tätä juttua lukiessani nyt taas kyllä niin hirmuisen matkakuumeen, että oksat pois! Mielettömiä foodie-tärppejä!

    VastaaPoista