maanantai 17. marraskuuta 2014

Vietnamilaista salaattia ja arpajaistunnelmaa

Syksystä selviää paremmin, kun kutsuu ystäviä kylään säännöllisesti. Hyvä ruoka on toinen ase pimeyttä vastaan. Edellä mainittujen asioiden yhdistelmä on tietysti syysmasennuksen tuhoajista tehokkain.

Ihan parasta on, kun saa tarjota vierailla jotain sellaista, mitä he eivät ole maistaneet. Vietnamilaiset kevätrullat olivat pari vuotta sitten sen sortin hitti, että varmasti melkein kaikki vähänkin ruoasta innostuneet ovat niitä napostelleet. Uneliaalta Annalta sain taannoin vinkin rakentaa kevätrullat salaattimuotoon. Nappasin Annan loistoidean käyttöön ja kasasin vieraille oman versioini vietnamilaisesta salaatista. Huikean hyvää!


Kastikkeen rakensin Lanfranchin seesamöljyn pohjalle. Sain Lanfrachilta aimo liudan erilaisia, ihania öljyjä maisteltavaksi. Seesamöljyn pähkinäisyys sopi hienosti salaatin makuihin. Olen jostain syystä käyttänyt seesamöljyä ruoanlaitossa tosi vähän, mutta siihen asiaan tulee nyt muutos. Erityisen hyvin seesamöljy passaa juuri kastikkeisiin makua antamaan, ei niinkään paistamiseen.

Vietnamilainen salaatti on siitä kiva, että täytteitä voi varioida mielin määrin. Omaan versiooni päätyi reilusti avokadoa, katkarapuja, porkkanaa, riisinuudeleita, korianteria ja siemeniä. Ja sitä ihanaa kastiketta, paljon.

Ja loppuun vielä paras juttu: ARPAJAISET! Syksyn kunniaksi arvon teille Lanfranchin herkullisen tuotepaketin. Osallistu arvontaan kertomalla, mikä on lempisyysherkkusi. Muista jättää myös sähköpostiosoitteesi. Ruokahommien ensimmäinen arvonta, ihan jo rupeaa jännittämään!



Vietnamilainen kevätsalaatti seesamkastikkeella
(neljälle, gluteeniton)

2 avokadoa
2 porkkanaa
pari nippua riisinuudelipaketista
erilaisia salaatteja, kuten rucolaa, mizunaa
ruukku korianteria
n. 200 g katkarapuja
n. 3 rkl kurpitsansiemeniä

kastike:

1 rkl Lanfranchi-seesamöljyä
pari tippaa srirachaa
1 rkl limen mehua
ruskeaa sokeria tai hunajaa
1 rkl kalakastiketta
n. 2 rkl vettä

Paloittele avokado ja vuole porkkanat ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Paahda kurpitsansiemeniä kevyesti pannulla. Kokoa salaattiainekset kulhoon.

Valmista kastike sekoittamalla ainekset toisiinsa pienessä kulhossa. Maistele ja muokkaa oman maun mukaisesti. Tarjoile salaatin kera.


Yhteistyössä Lanfranchi. 




25 kommenttia:

  1. Ihana idea! Tykkään vietnamilaisista rullista mutta tämä on loistava pikaversio.

    VastaaPoista
  2. Minun syyslempparini on mausteinen linssitomaattikeitto! :)

    VastaaPoista
  3. Vietnamilainen ruoka on kyllä tosi hyvää :) Seesamiöljy en ole vielä kokeillut, mutta täytyy napta pullo mukaanseuraavan kerran kun käyn kaupassa :) Lempiruoka on tuhti chili con carne tortillassa muiden täytteiden kanssa.

    VastaaPoista
  4. Mie himoitsen syksyllä punajuuria! Niitä on tullut popsittua muodossa jos toisessa, juustojen kera ja ilman. Öljytasting oiskin hauska ohjelmanumero ruokaintoilijoiden illanviettoon!

    VastaaPoista
  5. Lasagne ja mulligatawny-keitto.
    sara.sarlin@hotmail.com

    VastaaPoista
  6. Tomaattinen ja hieman tulinen linssikeitto on täälläkin syksyinen suosikki. anrepeh@hotmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna Reetta, kiitos kommentistasi! Arvoin uuden voittajan, kun ensimmäisenä arvotulta en saanut vastausta. Onneksi olkoon, arpaonni osui sinuun! :) Laitan sinulle sähköpostia, vastaa siihen pikaisesti niin saadaan tuotepalkinto postitettua.

      Poista
  7. Pitkään hautuvat ja tuoksuvat pataruoat ovat ykkösherkkua nyt kun ulkona on pimeää ja koleaa! / sari@sweetfoodomine.com

    VastaaPoista
  8. Minun syyslempparini taitaa olla linssi-kurpitsakeitto paahdetuista kurpitsoista. Viereen jyvänäkkäriä. rooiboskirjoittaa miuku gmail piste com

    VastaaPoista
  9. Olen aivan hurahtanut myskikurpitsaan, ja toinen suosikki punajuuret. Meheviä ja herkullisia kumpainenkin, ja varsinkin kurpitsasta tulee ihanaa kun paahtaa pitkään uunissa. Nam! Kiva idea tämän sinun saldeversio. Tykkäisin, ja pitääkin testailla. :) lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  10. Syksyisin parasta on kotimaiset omenat ja sienet:) Puolukasta tulee paljon myö leivottua kaikenlaista! laura.mollari@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Näyttääpä hyvältä, pitääkin testata tätä ihan lähitulevaisuudessa :)! Syksyisin maistuvat paahdetuista kasviksista tehdyt salaatit. sanna.m.sillankorva@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Tää vaikuttaa tosi ihanalta, täytyy laittaa kokeiluun. Itse tehdyt rullat ovat tautisen hyviä, mutta harvemmin niitä jaksaa alkaa väsätä – tässäpä ratkaisu kun seuraavan kerran kolottaa rullahammasta... Kiitti! :)

    VastaaPoista
  13. Oih ja nam! Tämä näyttää niin hyvältä, että menee varmasti kokeiluun. Itselle syksyn lempiherkkuja on tänäänkin väsätty tulisenlempeä kookos-linssisoppa. Tuo väriä ja makua tähän pimeyteen.

    VastaaPoista
  14. Mie kyllä meinasin sanoa syksyiseksi herkuksi suklaan ja punaviinin. Portviini käy myös oikein hyvin. Mutta jos sen pitää olla ns. järkevää ruokaa, niin tämän syksyn kurpitsahurahduksen jälkeen myskikurpitsa-sinihomejuustorisotto.
    (s-posti: sirkkuliini (miuku) gmail (piste) com)

    VastaaPoista
  15. Syysherkkuihin kuuluu mm. Baileys-kaakao, omenapiirakka, chai, näitä on vaikka mitä! :) Mutta tän syksyn hitti on ollut tästä blogista bongattu fajitas-salaatti, jota on pari kertaa tehty ja vähän varioitu. (hannasinimaria@gmail.com)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna, voitit arvonnan! Lähetin sulle sähköpostia noin viikko sitten, onkohan se mennyt roskapostiin? Tarvitsisin pikaisesti yhteystietosi paketin postittamista varten. Laitatko osoitteesi tulemaan: ruokahommia(a)gmail.com. Kiitos ja onnea! :)

      Poista
  16. Nyt täytyy kyllä sanoa, että syysherkkuni on smoothie, jossa on skyr-rahkaa, punaherukoita, mansikoita ja avokadoa, sekä hiukan kaurahiutaleita. :)
    sopeutuja(at)hotmail.com

    VastaaPoista
  17. Hyvä idea tuo salaattiversio! Oluessa hautuvat liha-juurespadat sopivat ensimmäisiin pakkaspäiviin :)

    VastaaPoista
  18. Poronkäristys perunamuussilla. ninavuolio@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Mukana arvonnassa! Omena-kaurapaistos on paras syysherkkuni :) Helppoa ja hyvää:)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Riistaruoat, erityisesti hirvenlihapata, on meidän ehdoton syysherkku ja naurishaudikkaat itse kasvatetuista nauriista tietenkin :)

    VastaaPoista
  21. Tämä ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, syysherkku on kotimainen tryffeli! Tervetuloa vastavierailemaan meidän synttäriarpajaisissa, jossa on palkintona tryffelivoita :)

    VastaaPoista
  22. Punajuuri-vuohenjuustopaistos!
    eeva22@hotmail.com

    VastaaPoista
  23. Vieläkö on aikaa osallistua? :) Mun suosikki on suppilovahveropiirakka. e1101012@edu.vamk.fi

    VastaaPoista