lauantai 6. joulukuuta 2014

Shakshuka, tuo joulunpunainen aamiaisherkku

Joulukuun pimeys on saapunut. Koska etelässä ei ole lunta, tarvitaan ankaria toimenpiteitä kaamoksesta selviytymiseksi. Yksi tehokas toimenpide on valmistaa viikonloppuaamiaiseksi jotain tosi punaista, vähän tulista ja mielettömän herkullista. Arvaatteko? Tietysti shakshukaa!



Tomaattikastkkeessa kypsytetyt kananmunat ovat silkkaa neroutta. Sekaan ja päälle voi ripotella melkein mitä tahansa. Omaan shaksukaani tein reilusti maustetun, aavistuksen tulisen tomaattikastikkeen, jonka seassa kypsensin reilusti punasipulia ja lehtikaalia. Pintaansa shaksuka sai korianteria ja fetaa.

Shakshukan voi kypsentää joko uunissa tai pannulla. Itse suosin pannua, sillä silloin munien kypsymisastetta pääsee helposti tarkkailemaan. Parasta shakshukaa saat, kun onnistut saamaan valkuaisen juuri kypsäksi niin, että keltuainen on vielä ihan pehmeää. Kun tarjoilet shaksukan ranskankerman kanssa, ateria hipoo täydellisyyttä.

Ja niin: suurkiitos kaikille viime merkinnän arvontaan osallistuneille! Arvonta on nyt päättynyt ja voittajaksi selviytynyt Hanna. Sinuun on otettu yhteyttä sähköpostitse! 



Shakshuka lehtikaalilla ja fetalla
(kahdelle nälkäiselle)

400 g hyvää tomaattimurskaa 
oliiviöljyä
loraus vettä
1 punasipulia 
2 kynttä valkosipulia
1 lehtikaalin lehti 
srirachaa tai chilijauhetta
mustapippuria
suolaa
sokeria
paprikajauhetta
(jeeraa)

4 kananmunaa
n. 100 g fetaa
kourallinen korianteria
ranskankermaa

Kuumenna isossa pannussa oliiviöljy. Jos haluat kypsentää munat uunissa, valitse uuninkestävä pannu. Silppua sipuli, valkosipuli ja lehtikaali. Kuullota ne oliiviöljyssä. Pienennä lämpöä ja kaada sekaan tomaattimurska sekä pieni loraus vettä. Mausta hyvin ja maistele. Anna tomaattikastikkeen muhia viitisen minuuttia.

Lisää munat rikkomalla ne varovasti erilleen toisistaan. Tässä kohtaa voit panna pannun joko uuniin tai jättää hellalle kansi päällä keskilämmöllä. Tarkkaile munien kypsymistä. Ripottele munien päälle suolaa. Kun valkuaiset ovat hyytyneet, nosta pannu levyltä. Ripottele päälle feta ja korianteri. Tarjoile shaksuka ranskankerman kera aamiseksi, lounaaksi tai miksei illalliseksikin. 


6 kommenttia:

  1. Shakshuka on kyllä tosi hyvää ja ihana aamiaisruoka,jota tuleekin usein tehtyäTäälläpäin sitä on lähes jokaisen kahvilan aamiaislistalla,ja on jopa ravintola,joka on keskittynyt ihan shaksuikoihin,nimeltä Dr.Shakshuka;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookki! Menee ihan lounaastakin. Ihanaa, että sitä saa kahviloista, saispa täälläkin. Tai oispa täällä (Turussa) edes kahviloita, joista saa aamiaista...

      Poista
  2. Myöhäisherännäisenä täällä aion kokeilla shakshukaa huomisella brunssilla! Raporttia seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenhän oon unohtanut vastata sulle? Kokeilitko? Raportti!

      Poista
  3. Puolitoista vuotta ja luoja tietää miten monta aamu-shakshukaa myöhemmin piti tulla laittamaan erikseen oikein kiitos-kommentti tästä reseptistä. Helppoa, halpaa ja törkeen hyvää. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä tosi ilahduttava kommentti! :) Kiva, että jaksoit tulla erikseen kommentoimaan. Samaa mieltä - superhalpaa ja helppoa!

      Poista