Intialainen ruoka on yksi ikisuosikeistani. Mikään ei lämmitä niin kuin tomaattinen, tuhdisti maustettu soossi, johon saa dippailla uunituoretta naanleipää. Intialaisen ruoan tekeminen on helppoa ja siksi tietysti olenkin hommasta erityisen innostunut.
Teimme taannoin kesälomareissulla Yllästunturin kupeessa kaverin lempparia, intialaista tomaattisoossia ja naanleipää. Resepti oli napattu mainiosta Potluck by one -blogista. Jäimme kerrasta koukkuun ja sen jälkeen olen keitellyt hiukan sovellettuja ja yhdisteltyjä versioita erilaisista intialaisista tomaattikastikkeista.
Lemppariksi on muodostunut shahi paneerin kaltainen keitos, joka tehdään tuoreista tomaateista ja cashewmaidosta, maustetaan perinteistä shahi paneeria runsaammin ja jossa paneer-juuston tilalla on leipäjuustoa. Naanleipä paistetaan uunissa tulikuumalla valurautapannulla ja loppuvaiheessa päälle ripotellaan juustoraastetta ja valkosipulia. Kimmokkeena turkulaisen Delhi Darbarin ihanat juusto- ja valkosipulinaanleivät. Vaikka reseptin ainesosalista on pitkä, resepti on tosi vaivaton. Ja superherkullinen.
Sinänsä kummallista, ettei näitä jumalaisia, mausteisia ja lämmittäviä sörsseleitä ole alun alkaen keksitty Suomessa. Ovat nimittäin juuri oikeanlaista pöperöä siihen yhteen pitkään vuodenaikaan, joka täällä melkein vuoden ympäri vallitsee.
Intilainen tomaatti-cashewsoossi
2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1 tl garam masalaa
2 tl tulista curryjauhetta
1 tl kurkumaa
suolaa
sokeria
1 iso sipuli
2 kynttä valkosipulia
pieni pala raastettua inkivääriä
3 tomaattia
1 dl cashewpähkinöitä
2 dl maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
200 g leipäjuustoa
voita
tuoretta korianteria
Pane cashewpähkinät liottumaan maitoon. Kuumenna kattolassa loraus öljyä. Paahda mausteet suolaa, sokeria ja inkivääriä lukuunottamatta kuumassa öljyssä. Lisää sitten sipuli ja valkosipuli, kuullota. Lisää paloitellut tomaatit ja annan niiden pehmitä ja muhia tovi. Raasta sekaan inkivääri. Surauta cashewmaito sileäksi blenderissä tai sauvasekoittimella ja kaada keitokseen. Lisää myös jogurtti. Anna soossin muhia hiljaisella lämmöllä kannen alla ja tarkista välillä maku.
Paista leipäjuusto suupalasina kahdessa erässä paistinpannulla. Pane sivuun odottamaan ja lisää soossiin hiukan ennen tarjoilua. Ripottele tuoretta korianteria valmiin ruoan päälle.
Resepti yhdistelmä näistä: Potluck by one ja Pippurimylly
Valkosipuli-juusto-naanleivät
50 g voita
1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
päälle:
1 dl juustoraastetta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
voita
Lämmitä maito ja jogurtti kädenlämpöisiksi. Liota hiiva sekaan. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita mutta vältä vaivaamasta. Sulata voi ja lisää sekaan. Anna kohota puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 275-asteiseksi ja pane valurautapannu tai uunipelti valmiiksi lämpeämään. Jaa taikina noin kuuteen osaan ja kauli osaset noin 3 millin paksuisiksi pitkulaisiksi soikioiksi. Ota pannu uunista, pane leipä siihen ja tyrkkää uuniin pariksi minuutiksi. Lisää juusto ja valkosipuli ja pane vielä paistumaan sen verran, että leipä alkaa saada hiukan ruskeita kohtia pintaansa. Sivele kuumat leivät voilla ja tarjoile heti kera tomaattisoossin.
Resepti mukaelma täältä: Avaruusasema
lauantai 19. syyskuuta 2015
Syysruokaa: intialaista tomaatti-cashewkastiketta ja valkosipulisia naanleipiä
Tunnisteet:
intialainen,
kasvisruoka,
leipäjuusto,
naan,
naanleipä,
syksy,
tomaatti,
tomaattikastike
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olenkohan syönyt tänään jotenkin liian kepeän aamupalan, kun blogit tuntuvat olevan nyt ihan täynnä ihan mielettömän herkullisia reseptejä. Niin kun tämä. Ihan mieletön. Sellainen, jota on ihan pakko tehdä pian.
VastaaPoistaMulla on ainakin aina nälkä, söin sitten mitä tahansa! :D Mutta tämä on kyllä aivan ihana sörsseli. Ja se leipäjuusto tomaattikastikkeen seassa on ihan jumalaista.
PoistaNäyttää tosi hyvältä! :) Rupesipa tekemään mieli intialaista ruokaa..
VastaaPoistaKiitos! :) Intialaiseen tulee kyllä helposti himo.
PoistaIhanat värit, tunnen jo mausteiden tuoksun nenässäni. Tämä nainen tarvitsee tällä viikolla intialaista!
VastaaPoista-Savusuolaa, Janica
Saattaa olla että joutuu ensimmäistä kertaa kokkailemaan intialaista ruokaa. Tuli nälkä kuvia katsellessa :)
VastaaPoistaKiva, koita ihmeessä! Kerro sitten, mitä pidit! :)
PoistaNam!!! Inkkari on niin suosikkiani <3
VastaaPoistaSamoin! :)
PoistaIhana, ihana ohje!!!
VastaaPoistaJa täydellinen pimeneviin syysiltoihin :)
Kiitos! Tämä on kyllä parasta syysruokaa. :)
PoistaMeillä tehtiin tätä tänään, oli ihan huippuhyvää! Paahdoin vielä pähkinät, jotta sain kastikkeeseen paahteista makua. Kiitos aina niin mainioista resepteistä!
VastaaPoistaKiva kuulla, että tykkäsit! :) Pähkinöiden paahtaminen tuo kyllä varmasti tosi hyvän aromin ruokaan. Kiitos itsellesi ihanasta blogista!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaTypo'd^
PoistaEn kyllä leipäjuustoa laittaisi joukkoon, mutta onneksi kukaan ei pakotakkaan... Muuten tosi hyvä!
VastaaPoista