Epävarmassa maailmassa voihin, sokeriin ja muniin voi aina luottaa. Julie & Julia -elokuvassa Julie palaa kaoottisen työpäivän jälkeen kotiinsa, ryhtyy leipomaan ja toteaa mahtavasti:
I love that after a day when nothing is sure, and when I say "nothing" I mean nothing, you can come home and absolutely know that if you add egg yolks to chocolate and sugar and milk, it will get thick.
It's such a comfort.
Suomen Sokerin ja Blogiringin jouluinen kampanja, Leipurikoulu starttasi maanantaina. Olin tosi iloinen päästessäni mukaan, sillä olen aina valmis leipomaan. Ideana on leipoa jotain jouluun sopivaa, sokerista ja ihanaa. Minua aiemmin vuorossa ollut Sillä Sipuli tehtaili söpöjä talvikuusileivoksia, kun taas Kermaruusu rakensi huikean puolukka-lakritsikakun.
Perinteisten joululeivonnaisten sijasta päätin pyöräyttää pitkään himoitsemani amerikkalaisen klassikon, Mississippi Mud Pien. Piiras on todella suklainen ja ihanan tuhti. Maut ovat selkeät ja lopputulos yksinkertaisen kaunis ja liikuttavan herkullinen. Viritin piirasta jouluiseen suuntaan lisäämällä pohjaan ja koristeiksi pekaanipähkinää. Tumma muscavadosokeri antaa täytteelle syvän, paahteisen maun.
Kakku sopii hienosti jouluiseen kahvipöytään. Sen leipominen ei ole ollenkaan vaikeaa vaan ihan helppoa. Tällä kertaa postauksesta löytyvät myös leipomista helpottavat vaihekuvat.
Kuin tilauksesta sunnuntaina kakkua leipoessani maahan oli satanut lumi. Niinpä herkku sai nimekseen ensilumikakku. Soveltuu myös muihin lumiin.
Ensilumikakku - Missisippi Mud Pie
(gluteeniton)
pohja:
150 gluteenittomia suklaakeksejä
1/2 dl pekaanipähkinöitä
50 voita sulatettuna
täyte:
150 g tummaa suklaata (vähintään 70-prosenttista)
50 g voita
2 rkl ruokosokerisiirappia
4 munaa
1 dl ruokosokeria
1/2 dl Dansukker Tumma Muscavado -sokeria
ripaus suolaa
ripaus aitoa vaniljaa tai 1 tl vaniljasokeria
päällinen:
3 dl vispikermaa
1 rkl Dansukker Tumma Muscavado -sokeria
tummaa suklaata raastettuna
n. 7 pekaanipähkinää
Tee näin:
1. Murskaa keksit ja pähkinät blenderissä.
2. Heitä osa keksipohjasta lattialle. Rikkaimuroi.
3. Lisää keksimurun sekaan sulatettu voi ja sekoita. Lusikoi keksipohja n. 23-senttiseen irtopohjavuokaan ja painele se reunoille ja pohjalle.
4. Valmista täyte sulattamalla suklaa, voi ja siirappi kattilassa tai vesihauteessa.
5. Vatkaa munat ja sokerit sekaisin niin, että seos noin kolminkertaistaa määränsä ja vaahtoon voi piirtää kahdeksikon.
6. Kaada sekaan suklaaseos ja nostele varovaisesti nuolijalla taikina sekaisin.
7. Kaada taikina keksipohjan päälle ja paista 160 asteessa noin 30 minuuttia.
8. Anna kakun jäähtyä ja vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi. Mausta sokerilla. Lusikoi kermavaahtokakun päälle. Koristele suklaarouheella ja pähkinöillä.
Yhteistyössä Suomen Sokeri. |
Ihanan näköiset vaihekuvat ja niin herkullisen näköinen lopputulos! =)
VastaaPoistaKiitos! :) Voisi ehkä useamminkin ottaa vaihekuvia. Kakku oli kyllä tosi herkullinen, taidanpa ottaa vielä palasen! :)
PoistaKiitos! :) Voisi ehkä useamminkin ottaa vaihekuvia. Kakku oli kyllä tosi herkullinen, taidanpa ottaa vielä palasen! :)
PoistaIhana matto sulla!
VastaaPoistaVoisiko pähkinät korvata jollain? Vai kärsiikö kakun maku?
Oon ite niille allerginen.
Kiitos! :) Matto on Anno-merkkinen!
PoistaPähkinät voi hyvin jättää kokonaan pois. Pari keksiä enemmän pohjaan, tai jos ei ole niin pärjää hyvin tuollakin määrällä. Minusta maku ei kärsi.
Ihana matto sulla!
VastaaPoistaVoisiko pähkinät korvata jollain? Vai kärsiikö kakun maku?
Oon ite niille allerginen.
Upean oloinen kakku, rakastan pekaanipähkinöitä. Tästähän voisi tulla kakku vaikka joulujälkkäriksi. Hanna
VastaaPoistaKiitos! :) Samaa suunnittelin itsekin! Kerro sitten mitä pidit.
PoistaOnpa upean näköinen kakku! Tämä sattuu aika täydellisesti meidän kakkumakuun :) Ihanat kuvat!
VastaaPoistaKiitos! :) Tämä on kyllä kaikessa yksinkertaisuudessaan melko täydellinen kakku. Joko ehdit testata?
PoistaEn kestä!! <3 <3
VastaaPoista:) <3
PoistaTykkään niin näistä sun glut. ohjeista. Tämä kokeiluun.
VastaaPoistaSuloinen työnjohtaja kuvassa 3.
VastaaPoista