sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Täydellinen riisipuuro

Jouluruoista yksi on yli muiden: riisipuuro. Voin helposti elää ilman kinkkua, rosollia ja laatikoita, mutta aattolounaaksi on saatava samettista, paksua joulupuuroa. Voilla, sokerilla ja kanelilla. Riisipuuro keitettiin lapsuudenkodissamme puuhellalla alumiinikattilassa. Muistan, kun äiti oli aaton töissä ja sain ensimmäistä kertaa puuronkeiton tehtäväkseni. Puurosta taisi tulla ensikertalaisen käsissä ihan mukiinmenevää, muttei kuitenkaan täydellistä kuten äidin keittämänä.

Aikuisena olen opetellut puuronkeittoa eri niksein ja reseptein. Olen oppinut, että onnistumisen kannalta tärkeimmät asiat ovat punainen luomumaito, runsas voi, riittävä suola ja pitkä haudutus. Teflonkattilassa on vaikea polttaa puuroa pohjaan. 

Täydellinen riisipuuro on paksua ja pehmeää. Se maustetaan ihan pienellä ripauksella vaniljaa ja tarjoillaan voin, ruskean sokerin ja hyvän kanelin kanssa. Vaikka ulkona sataisi kissoja (sataisikin!), joulufiilis on taattu, kun saa ensimmäisen lusikallisen puuroa suuhunsa. 

Täydellinen riisipuuro
(neljälle)

3 dl vettä
2 rkl voita
2 dl puuroriisiä
10 dl punaista luomumaitoa
suolaa
vaniljajauhetta
lisää voita
pari mantelia

Kuumenna kattilassa vesi ja voi. Lisää riisi ja anna kiehua n. 10 minuuttia, sekoittele välillä. Lisää maito ja anna porista hiljalleen kiehuen tunnin verran. Älä poistu keittiöstä, vaan laita joululaulut soimaan ja käy välillä lieden ääressä sekoittelemassa puuroa. Mausta lopuksi suolalla, voilla ja vaniljalla. Tipauta sekaan pari mantelia.

Maista, mausta tarpeen mukaan ja tarjoile voin, sokerin ja kanelin kanssa. Nauti sohvannurkassa Yksin kotona -leffaa katsellen. 2 kommenttia:

  1. Riisipuuro on ihan paras jouluruoka.Kannattaa joskus kokeilla pelkkään punaiseen luomumaitoon keittämistä (1 l maitoa/ 2dl riisiä): maito kuumaksi, riisit joukkoon, alkuun kovahkolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, sitten maun mukaan haudutusta. Opin tämän tavan appiukolta. Ihan parasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, kuulostaapa hyvältä! Taivun kyllä hyvin helposti uskomaan, että vedellä lutraaminen on riisipuurohommissa turhaa! :D

      Poista