sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kotitekoinen viili

Hyvää uutta vuotta!

Tiedättekö, mikä on parempaa kuin kaupasta ostettu, punainen luomuviili? Itse tehty viili!

Viili on ihanaa. Siitä ei pääse mihinkään. Sokerilla, kanelilla, mustikoilla, sellaisenaan. Hapanta, silkkistä, kermaista. Yllätyksekseni huomasin, että viilin valmistaminen itse on tosi helppoa. Tarvitaan vain viilinsiemen, toisin sanoen lusikallinen kaupan viiliä. Lisäksi tarvitaan punaista luomumaitoa ja muutama kulho.



Kotitekoinen viili on asianmukaisesti venyvää, mutta myös paljon silkkisempää kuin kaupan viili. Sen valmistaminen itse on siis odotuksen väärti. Talvella viilin tekeytyminen saattaa kestää koko päivän, kesän lämmössä se tekeytyy kahdeksassakin tunnissa. Kun viilin tekee rasvaisesta, homogenoiattomasta luomumaidosta, pinnalle saa ihanan kermakuoren.

Lapsena vedin viiliä kuin hullu puuroa. Viilin nautin aina sokerilla ja kanelilla, tyyli oli seuraava: sokeria, kanelia, lusikallinen suuhun, sokeria, kanelia, lusikallinen suuhun. Tämän hetken lempparilisuke viilille: mustikat ja muscavadosokeri.

Tehkää viiliä!



Itsetehty viili
4 annoskulhollista

puolikas purkki punaista luomuviiliä
1 litra punaista luomumaitoa

Lusikoi jokaiseen kulhoon noin ruokalusikallinen viiliä. Kaada päälle maitoa niin, että kulhot ovat sopivasti täynnä. Anna maidon hapantua huoneenlämmössä niin kauan, että se muuttuu kiinteäksi viiliksi ja pinnalle muodostuu kermakuori. Talvipakkasilla tekeytyminen kesti noin 14 tuntia, kesällä viili valmistuu nopeammin.

Nauti valmis viili marjojen ja sokerin kera.

Huom! Voit jättää itsetehdystä viilistä jälleen lusikallisen verran talteen ja panna uudet viilit tekeytymään.





9 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi kivalta ohjeelta, voisi joskus testata! Piditkö kulhojen päällä esimerkiksi kelmua tai vastaava? Itseä mietityttää, että meneekö kulhoihin pölyä tai muuta valmistumisen aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! :) Kulhojen päällä pidin leivinliinaa. Kulhot voi laittaa myös oven taakse esim. astiakaappiin.

      Poista
  2. Ihana idea! Ihana! Kauanko nää säilyis jääkaapissa, mitä luulet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks ole! Ihanaa! Luulisin, että aika kauan. Hapanmaitotuotteet säilyy. Monta päivää? Viikon?

      Poista
  3. Mehän ollaan oltu ihan samoihin aikoihin viilintekopuuhissa. :)
    Mun mummilla oli tapana syödä viili sokerin ja jauhetun maustepippurin kanssa - yllättävä mutta aika hyvä yhdistelmä. :)
    ,,,,,,,,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just luin sun blogia ja huomasin, että miten ihmeessä ollaankaan oltu samoissa puuhissa! :) Eihän tämä ole varsinaisesti edes mikään viilintekovuodenaika,. Maustepippuria täytyy kyllä kokeilla, kuulostaa villiltä!

      Poista
  4. Mekin tehtiin tähän tapaan viiliä kotona kun olin pieni. :) Myöhemmällä iällä eräs kämppikseni "mullisti" viilintekomaailmankatsomukseni kun hän valmistikin kerralla isomman satsin kippaamalla purkillisen viiliä siemeneksi litran maitopurkkiin. :D

    VastaaPoista
  5. Mummo teki noin viiliä kun olin lapsi, ite en ole koskaan tehnyt, mä muistan just miltä se maistu, nam. Olen eka kerran sun blogissa. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
  6. Jep,Jep!!Söin moneen vuoteen viiliä ekaa kertaa pitkästä aikaan! Ja muistin kun alakerran ukko teki viiliä itse,,,, googlasin sitten miten se homma toimii,,, sain ohjeet enkä ole kertaakaan epäonnistunut!! Siihen riittää ihan teelusikallinen 2desiin maitoo!!! Herrojen herkkua!!!👍

    VastaaPoista