sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Raparperi-mansikkabrita

Kesä saapui taas jotenkin varkain. Heti loman ensimmäisenä päivänä lensimme toiselle puolelle palloa, Yhdysvaltojen länsirannikolle, jossa vietimme kaksi tulikuumaa ja herkullista lomaviikkoa avoautolla kruisaillen. Reissu oli mahtava ja ylitti kaikki odotukset. Ruoka oli juuri niin herkullista kuin kuvitella saattaa ja luonto niin häkellyttävän kaunis, etten ole vieläkään toipunut. Reissusta on luvassa kaksi merkintää, toinen ruoasta, toinen luonnosta.

Suomeen palattuani olen taistellut kammottavaa jetlagia vastaan ahmimalla kaksin käsin mansikoita, herneitä ja uusia perunoita. Lempikesäherkkuni on silti ikuisesti raparperi. Joka kesä pelkään, etten ehdi syödä tarpeeksi raparperia, kun se aina yhtäkkiä vaan katoaa saatavilta. Vielä sentään tuntuu onneksi piisaavan!



Leivoin kesän alkamisen ja vakituisen työpaikan kunniaksi töihin ihan hillittömän kakun. Raparperi-mansikkabrita katosi kahvipöydästä niin äkkiä, että hitaimmat jäivät ilman. Kakku on samaan aikaan kevyen ilmava, järisyttävän makea ja ihanan kirpeä. En ihan heti keksi parempaa kesäherkkua. Kiitos Hanna inspiksestä!



Raparperi-mansikkabrita
gluteeniton
(1 pellillinen, n. 12 hengelle)

pohja:
125 g voita
1 dl sokeria
ripaus vaniljajauhetta
2 keltuaista
1 1/2 gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenkipinta:
2 valkuaista
1 1/2 sokeria

täyte:
3 dl vispikermaa
sokeria maun mukaan
vaniljaa
1 l mansikoita

raparperikompotti:
1 l raparperia pilkottuna
n. 2 dl vettä
n. 1 dl sokeria (maun mukaan)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vispaa joukkoon keltuaiset. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne taikinan sekaan vuorotellan maidon kanssa. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi.

Vaahdota valkuiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri sekaan vähitellen. Vatkaa kunnes vaahto muuttuu kiiltäväksi ja siitä muodostuu huippuja. Levitä vaahto varovasti taikinakerroksen päälle ja muotoile siihen halutessasi nuolijalla aaltoja. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, niin, että marenki saa väriä.

Kun kakku on uunissa, valmista raparperihilloke. Keitä raparperipalaset sokeri kanssa kypsäksi pienessä määrässä vettä. Hilloke kannattaa jättää aavistuksen kirpeäksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla ja vaniljalla. Kun kakkupohja ja raparperihilloke ovat jäähtyneet, koko kakku. Leikkaa kakkupohja pitkittäin puoliksi. Aseta toinen puoli varovasti tarjoilulautaselle ja levitä sen päälle runsaasti raparperihilloketta, kermavaahtoa ja paloiteltuja mansikoita. Aseta täytteiden päälle toinen puolikas pohjasta ja täytä samalla tapaa.

Voit leikata kakkupohjan myös pienemmiksi palasiksi ja valmistaa söpöjä britaleivoksia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti