sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Kormahommia

Intilainen ruoka on hyvää, mutta itse tehtynä minulle vielä aika mysteeri. Hyllyssä nököttävät garam masalat, jeerat ja tandoorisekoitukset ovat lopulta jääneet aika vähälle käytölle, sillä en ole uskonut kykyneväni valmistamaan mitään edes lähellekään autenttista intialaisruokaa.

Viikolla sain jostain ajatuksen kanakormasta, ja ohjeita tongittuani iski ahdistus. Järjetön määrä työvaiheita ja raaka-aineita, pitkiä marinointiaikoja ja sana "juoksettuminen" liian monta kertaa mainittuna. Onnekseni törmäsin Pastanjauhajien lohdullisen simppeliltä kuulostaneeseen kormaohjeeseen ja uskalsin ryhtyä toimeen. Päätä sekoittamaan nappasin vierelle vielä Maku-lehden version kanakormasta.

Sörsselistä tuli lopulta tosi hyvää, mutta omaan makuuni ehkä vähän laiskaa. Luonnonjogurtti tuppaa nielemään makuja siinä määrin, että maustamisen kanssa sain käydä todellista kädenvääntöä. Marinoin kanafileitä ensin vajaan tunnin verran omasta mielestäni tujusti maustetussa liemessä, ja lisättyäni vielä itse kormakastikkeeseen tuhdin läjän mausteita, en uskonut ruoan jäävän mauttomaksi. Niin kuitenkin taisi käydä! Tai siis, ei korma mautonta ollut, mutta tulisuutta olisin kaivannut huomattavasti enemmän. Lisäsin chilijauhetta vielä kahdesti uunissa kypsyvään soossiin, eikä mulla ole enää pienintäkään havaintoa siitä, kuinka paljon chiliä soossi itseensä lopulta imi. Ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi. Vaikka toisaalta, ei kormakastikkeen kai ihan niitä tulisimpia ruokia edes kuulu olla?

Syytän laimeudesta chilijauhettani, Santa Marian Original Chiliä, jossa ei taida olla potkua nimeksikään. Olisi pitänyt heittää sekaan sitä guacamoleenkin käyttämääni punaista chilitahnaa, tai sitten tuoretta chiliä. No, parempi onni ensi kormalla.



Puolilaiska kanakorma

Marinadi:

2 tl jeeraa
1 tl suola
2 tl chiliä
ripaus inkivääriä
reilusti kurkumaa
1 rkl sitruunamehua
öljyä
murskattu laakerinlehti
ripaus garam masalaa
½ dl luonnonjogurttia
1 tl kanelia
2 valkosipulinkynttä
ripaus raakaruokosokeria

Kormakastike:

500 g maustamattomia kanafileitä
1 sipuli
3,5 dl jogurttia
1 dl kermaa
kourallinen cashew-pähkinöitä
2 valkosipulin kynttä
chiliä
kurkumaa
garam masalaa
inkivääriä
suolaa

Valmista marinaadi, paloittele kananfileet, iske sekaisin ja pistä jääkaappiin muhimaan niin kauaksi aikaa kuin vain suinkin mahdollista.

Valmista kormakastike sekoittamalla keskenään kaikki ainekset blenderillä, yleiskoneella tai sauvasekoittimella. Paloittele sipuli ja paista sitä hetki pannulla, sekoita mukaan kastikkeeseen. Laita marinoidut kanat uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Anna kypsyä 200 asteessa noin puoli tuntia, siis niin kauan, että kana on varmasti kypsää.


Palan painikkeeksi tarjosin tietty riisiä ja leipää, joista jälkimmäinen oli varsin pätevältä vaikuttavasta, intialaiseen ruokaan keskittyneestä Garam Masala -blogista nappaamallani ohjeella valmistettua Tandoori Roti-nimistä chapatileipää. Ihan hyvää se oli, varsinkin, kun valelin lämpimät rieskat valkosipulivoilla.



Tandoori Roti -leivät

3 dl sämpyläjauhoja
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl ajwainia (koptilainen kumina, jota mulla ei taikinaan ollut lisätä)
vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada sekaan öljy, ja sekoita. Ala vaivata lisäten vettä vähitellen, kunnes taikina on tasaista ja alkaa irrota kulhon reunoista. Taikina saisi olla kuitenkin pehmeätä. Peitä taikina ja anna sen seistä jonkin aikaa, ennen kuin alat leipoa.

Leivo taikinasta pitkä rulla, ja jaa taikina veitsellä n. 8 osaan. Pyörittele paloista palloja, ja litistä ne kämmenellä alas. Aseta alustalle hieman jauhoja, ja leivo palloista pieniä (n. 13 cm halkaisijaltaan) pyöreitä leipiä. Jätä leivät kuitenkin paksuiksi (toisin kuin ohuet chapatit, jotka paistetaan pannulla). Pidä leivät kannen alla, etteivät ne kuivu.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Ennen kuin asetat leivät ritilälle, sivele molemmille puolille hieman vettä. Aseta leivät ritilälle paistumaan. Käännä kerran-pari paiston aikana. Valmiit leivät pullistelevat, ovat vaaleita ja niissä on tummia laikkuja. Aseta leivät kankaalla peitettyyn ilmatiiviiseen astiaan tarjottavaksi. Voitele ne rasvalla, ja tarjoa minkä tahansa subzin (kastikkeen, ruoan?) kanssa.


Jälkkäriksi juopoteltiin mango-appelsiinilassia, jonka kanssa kävi vähän vanhanaikaisesti. Mango oli vielä kaupasta sen valkatessani ihan kypsä, mutta kotona se olikin muuttunut vähän raa'aksi. Suloisen makeuden sijasta lassia maustoi siis lievästi chiliin tai valkosipuliin vivahtava raa'an mangon tulisuus. Kokemus sekin!


Mango-appelsiinilassi

1 mehukas appelsiini
1 kypsä mango
jäämurskaa tai jääpaloja
raakaruoko- tai inkkarisokeria
loraus sitruunamehua
luonnonjogurttia

Kuori ja paloittele hedelmät, heitä blenderiin jäiden kera ja surruuta sileiksi. Lisää sekaan sitruunamehu ja vähän sokeria. Kaada joukkoon niin paljon luonnonjogurttia kuin tilavuus sallii (tai no ehkä puoli litraa) ja sekoita.

2 kommenttia:

  1. Intialainen maistuu täälläkin. Aika samoilla linjoilla ollaan Korman kanssa, vaikka meillä se ei olekaan kovin laiska...

    http://reseptitaivas.fi/reseptit/intia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kormaa pitäis kyllä tehdä taas pitkästä aikaa. Tai intialaista ylipäätään! :)

      Poista