tiistai 15. joulukuuta 2009

Glögiä nälkäisille

Työntäyteinen syksyni loppu lähenee uhkaavasti, sillä vuodenvaihteen jälkeen pitäisi palata takaisin koulunpenkille. Viimeiset päivät ovat käsillä, ja koska olen koko kuluneen syksyn ajan puhunut töissä pelkästään ruoasta, olen vähän häpeissäni siitä, etten vieläkään ole vienyt työkavereilleni ainuttakaan leipomusta tai muuta tekelettä. Ihanat työkaverini kun vielä antoivat minulle läksiäislahjaksi ja luultavasti myös pieneksi vihjeeksi Ulla Svenskin Lempileivonnaiset -kirjan!

Eilen sitten päätin ryhtyä toimeen, ja väsäsin glögi-juustokakun. Ohjeen löysin Hellapoliisilta. Tein torttusen sekä gluteenittomana että laktoosittomana, jotta kaikki työkaverini varmasti pääsisivät sen kimppuun. Melkoista tohellusta kakun teko kyllä oli, kun irtopohjavuoka olikin liian iso (kakusta tuli siis leveä ja litteä) ja se jostain syystä päästi osan täytteistä muka-tiiviiden reunojensa ohi. Harmitti aika vietävästi, etten voinut maistaa kakkua etukäteen! Onneksi kakku kuitenkin upposi kansaan mainiosti. Olihan se kyllä _tosi_ jouluisen makuinen!

Kävin Prismassa kurjin tuloksin tonkimassa tähtianista, jolla olisin halunnut kakun koristella. Mistä sitä hiivatin kukkaa sitten saa? Korvasin tähdet rakentamalla kokonaisista manteleista kukkasia kakun pinnalle.

Ohje oli netistä, Hellapoliisilta. Kiinnoistaisi kokeilla myös Hellapoliisin vaaleasta glögistä ja valkosuklaasta tehtyä juustohyydykekakkua! Sitäkin enemmän silti kiinnostaisi nauttia tästä eteenpäin vain itsetehtyä glögiä, eikä noita lisäaineilla terästettyjä sokerimehunlitkuja.




Glögi-juustokakku


Pohja:
150-200 g (gluteenittomia) piparkakkuja
75-100 g (laktoositonta) voita

Täyte:
200 g (laktoositonta) maustamatonta tuorejuustoa
2 dl (laktoositonta) vispikermaa
0,5 dl sokeria
2 munaa
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
5 liivatelehteä
1 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä

Pinnan kiille:

2 dl punaista, laimentamatonta glögitiivistettä
1 dl vettä
4 liivatelehteä

Murskaa keksit jauheeksi tehosekoittimessa tai pussissa esim lihanuijalla. Sulata margariini ja sekoita piparinmurut sulan margariinin joukkoon. Painele seos irtopohjavuokaan (halkaisija n. 24cm), jonka pohjalle olet leikannut leivinpaperin.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita muna-sokerivaahto tuorejuustoon.
Pane liivatelehdet hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna glögi ja sulata siihen liivatelehdet, joista on puristettu vesi pois. Sekoita glögi ja mausteet juustoseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma.

Kaada täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna kakun hyytyä tunti kylmässä ja valmista glögistä kiille. Laimenna glögi ja kuumenna.

Sekoita kylmässä vedessä hetken pehmenneet liivatelehdet. Kaada jäähtynyt glögiseos hyytyneen kakun päälle. Anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia. Irroita kakku vuoasta ja koristele haluamallasi tavoin.

11 kommenttia:

  1. Glögi-juustokakkua oli muuten myös myynnissä sittarin tiskillä, ja mää aattelin et mihin tää maailma on menos, et lihatiskilt saa juustokakkuu!

    Teimpä niitä zebra barseja! Minä ja koemaistajani Tuukka oltiin kumpikin sitä mieltä että tekele oli parempaa ilman kuorrutetta. Kokeiltiin kuorrutteella että ilman. Kun ei ollut sitä äklömakeeta suklaakerrosta, niin cheesecaketaikina pääsi paremmin oikeuksiinsa. Tämä oli meidän tuomio!

    VastaaPoista
  2. Oho, oliko törkiän hintasta?

    Jahas, siellä on leivottu ja maisteltu! Onpa hyvä kuulla mielipide asiasta, mua kauheasti mietityttää että miks ihmeessä ne mun zebrat kaipas sitä kuorrutetta. En edes oo mikään överimakeuksian ystävä! Jospa mulla unohtu jotain siitä cheesecaketaikinasta, kun se ei vaan jotenkaan ollut niin taivaallista kuin mitä olin kuvitellut. Tai sitten ei vaan pitäis etukäteen kuvitella yhtään mitään.

    VastaaPoista
  3. en tiiä mistä etsit, mutta tähtianiksethan on yleensä hevi-tiskillä myynnissä!

    VastaaPoista
  4. Jälleen kerran pakko ihastella tuota koristelua: noi mantelit on samalla niin ihanan yksinkertaiset ja söpöt kukkasina! :)

    Pirkan ruokalehtisessä oli myös glögikakun ohje. Ajattelin tehdä sellaisen ensi viikolla...

    VastaaPoista
  5. Siksi: no niinpä tietenkin! Nehän on semmoisessa muovikelmulla päällystetyssä paketissa siellä kaiken muun eksoottisen keskellä. Kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
  6. Anna: kiitos! Olin kovin masentunut tähtianiksettomuudesta, mutta kyllä mantelikukkasistakin ihan kelpoja tuli. Kukkasten keskellä piileskelee pikkuinen neilikka, joka ei taida kuvasta erottua.

    Tuo Hellapoliisilta nappaamani ohje on muistaakseni alunperin juuri Pirkka-lehdestä. Tee ihmeessä, aika takuuvarmaa tavaraa ainakin aikuisten suuhun! :)

    VastaaPoista
  7. Emmuista hintaa tarkalleen, mutta laskeskelin notta jos itse tekis ja myis sillä hinnalla, ni voittoo tekis kivasti!

    VastaaPoista
  8. Tähtianiksiin törmäsin myös Punnitse ja säästä -kaupassa. Mutta mistä saa kokonaisia muskottipähkinöitä?

    VastaaPoista
  9. Punnitse ja säästä on loistokauppa, muttei jostain syystä menestynyt Turussa :( Kokonaiset muskottipähkinät kiinnostais minuakin, monessa reseptissä käsketään käyttämään nimenomaan vastaraastettua muskottipähkinää!

    Sullapa on kiva blogi, alan samantien seuraamaan! :)

    VastaaPoista
  10. Kiitti tuhannesti glögikakkuvinkistä! Resepti oli varsin erinomainen (glögitiivistekin löytyi helposti!), mitä nyt jähmettymisvaiheessa vanhan maatalon kellarinmenon (=kylmä ruokien säilytyspaikka) hyllyjen vinous toi oman pikantin säväyksen kakun muodolle mutta eipä se kuorrutteen vinous ketään liiemmin haitannut!! =0)

    VastaaPoista
  11. Eipä kestä! Kiva että kakku onnistui :) Munkin kakun päällimmäinen kerros sai vähän kaarevan pinnan, ja ihan vaan tavallisen arkkupakastimen päällä jähmettyessään! Että vinoja ne on näemmä nykyajan kellarimenotkin :D

    VastaaPoista