tiistai 23. maaliskuuta 2010

Gumbon lumoissa

Kävin tuossa taannoin kummitytön kanssa elokuvissa katsomassa Disney-uutuuden Prinsessa ja sammakko. Leffa oli kerrassaan mainio, eikä vähiten siksi, että se sijoittui New Orleansiin.

Jazzin, voodoon ja kreolilaisen keittiön synnyinsijoilla oli leffassa ihan kreisi meininki, suistosammakot kokkailivat gumboa ja jazz raikasi. Gumbo, tuo legendaarinen louisianalainen pataruoka jäi leffan jälkeen kaivertelemaan mieltäni, ja pari viikkoa sitten jälleen tietosanakirjan paksuista Jamie's America -järkälettä selatessani törmäsin pariin Jampan omaan gumboversioon. Toinen niistä, mausteinen kana-chorizogumbo osoittautui ylittämättömäksi esteeksi ja sai minut pitkästä aikaa ostamaan kaupasta broileria, jota ei ole tehnyt mieli pitkään aikaan. Gumbon seassa kana näytti kyllä parhaat puolensa.



Saattaa olla, että menin tyhmyyksissäni ihan pikkuisen sorkkimaan gumbon pyhää kolminaisuutta, siis sipulin, paprikan ja sellerin liittoa, sillä tyrkkäsin padan sekaan sitä selleri-nimellä hyllyssä nuokkuvaa tavaraa (eli juuriselleriä). Luulen, että gumboon olisi paremmin sopinut varsiselleri, mutta eipä tuo kai haittane, kun ihan hirveän suurta makueroa juuren ja varren välillä ei liene.

Vaikka gumboon saa Jamien mukaan virittää sekaan melkein ihan mitä tahansa, on pyhän kolminaisuuden lisäksi olemassa vielä toinen asia, jota ilman oikeaa gumboa ei voi valmistaa. Kyseessä on tietysti roux, eli rasva-vehnäjauhosuuruste, jolla pataan saadaan täyteläinen tunnelma. Voin kertoa, että oma rouxini sai läpikäydä parit kattilanvaihdot ja "muutamat" lisäliraukset öljyä ennen valmistumistaan. Väsäsin suurusteen lopulta parin sekaan eksyneen sipulipalasen kera ihan omassa kattilassaan, vaikka Jamien mielestä homman olisi pitänyt onnistua rennosti heittämällä jauhot kattilalliseen kasviksia. No juu, ehkäpä tässäkin hommassa on mahdollista kehittyä!

Olihan se gumbo kyllä aikamoista herkkua. Resepti muokkautui alkuperäisestä vähän sinne sun tänne, lusikka oli jatkuvasti ensin sopassa ja sitten suussa ja mausteita lenteli sekaan aika mielin määrin. Koska pata sisälsi tuhdin määrän bataattia, en keittänyt lisäkkeeksi riisiä, ja pata toimikin mainiosti paksuhkona keittona tuoreen leivän kanssa. Täytti hyvin ja lämmitti kivasti, jätti jälkeensä vain kaksi kysymystä: a) millaista gumboa ensi kerralla ja b) koska pääsee New Orleansiin!


Kana-chorizogumbo
neljälle

oliiviöljyä
400 g broilerin rintafilettä
200 g chorizo-makkaraa
4 viipaletta pekonia
1 iso sipuli
1 punainen paprika
pieni pala juuriselleriä (tai sitä varsiselleriä)
4 valkosipulinkynttä
n. 400 g bataattia
7 dl kanalientä
2 rkl vehnäjauhoja
tuoretta lehtipersiljaa
reilusti timjamia
1 tl paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
chilirouhetta
mustapippuria
ripaus ruokosokeria
merisuolaa tarpeen mukaan

Paloittele kananfileet ja mausta ne suolalla, cayennella, pippurilla ja paprikajauheella. Kuumenna isossa kattilassa tai padassa oliiviöljyä ja viskaa kanat, chorizo-viipaleet ja pekoni paistumaan noin 15 minuutiksi. Nosta ruskistuneet lihat pois ja jätä pataan rasva, jota tarvitset rouxin valmistamiseen.

Säädä lämpö miedolle, ripottele sekaan vehnäjauhot ja anna niiden ruskistua pikku hiljaa samalla koko ajan sekoittaen. Jamien mukaa maapähkinävoin väri kuvaa sopivasti kypsynyttä vehnäjauho-rasvaseosta, mutta saa sen vähän tummemmaksikin ruskistaa. Kun suuruste on tarpeeksi tummaa, nosta hieman lämpöä ja lisää sekaan oliiviöljyä, valkosipuli, selleri, paprika ja sipuli. Anna niiden kypsyä viitisen minuuttia ja lisää sekaan bataatti, lihat ja timjami. Anna seoksen kypsyä pari minuuttia ja kaada sekaan kiehuvan kuuma kanaliemi.

Säädä lämpö miedolle ja anna padan kypsyä 35-45 minuuttia. Bataatti saa rikkoontua sekaan ja paksuntaa keittoa entisestään. Lisää hienonnettu lehtipersilja ja maista keitosta, mausta lisää jos se on tarpeen. Tarjoile pata esimerkiksi tuoreen leivän, riisin, jazzin ja voodoon kera.

13 kommenttia:

  1. tää oli kyllä hyvää, onneks oon yks onnekkaista kuka oli padan äärellä tän valmistuttua :):):):)

    VastaaPoista
  2. Näyttää ihan hullun hyvältä, mut kuulostaa vielä paremmalta. Tulee sellane lohturuoka-assosiaatio, toimis varmaan yleiseen harmitukseen ja sit tietty sydänsuruihin aika hienosti.

    VastaaPoista
  3. Joo, lohturuokaa! Toimii parhaiten viikonloppuisin arkiahdistuksen karkoittamiseen. Ja nyt alkoi muuten kuulostaa aika Kiskolalta nää kuvaukset.

    VastaaPoista
  4. Top chefissäkin gumboiltiin. Onko neiti mediaalinen vai tuliks katsottua finaalit etukäteen? :)

    VastaaPoista
  5. Itseasiassa on ehkä vähän noloa myöntää, että tämä suuri tositv-fani ryhtyi katsomaan Top Chefiä ekaa kertaa vasta pari viikkoa sitten! Aloitin ihan ekasta tuotantokaudesta, nyt on menossa toka, en tajua miten aloitin vasta nyt. Tuoreimman kauden finaali on siis näkemättä, taidan olla mediaalinen!

    VastaaPoista
  6. Vaikuttaa herkulliselta!
    Laitoin blogisi sivupalkkiini linkiksi, sopiiko?

    VastaaPoista
  7. Herkkua oli! :)

    Sopii toki! Teenpä samat sun blogille, ihanan näköisiä reseptejä ja huikeita kuvia :)

    VastaaPoista
  8. Ihanaa! Olen sinun ohjeellasi tehnyt tätä jo kaksi kertaa. Onnistuu muuten uunissakin :) oivaa laskiaisruokaa, pata hautuu itsestään ja lämmittää mäenlaskijoita ihanasti. Tätä meillä syödään huomenna Faschingin (täkäläinen laskiaiskarnevaali)kunniaksi taas!
    Kiitos sinulle!
    terkut talvisesta Baijerista! :)

    VastaaPoista
  9. Terkut Baijeriin ja kiitos kommentista! :) Kiva että oot testannut ja tykästynyt ohjeeseen! Pitäisi kokeilla itsekin pitkästä aikaa, pitää vaan keksiä jotain broilerin tilalle sillä en enää syö sitä.

    Iloista Fashingia (frühe Fashing?)! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fröchliche Faschinszeit ja helau! Tosin Fasching meni jo ja nyt paastotaan 7 viikkoa.

      Loistava kanan korvike on katkaravut. Oon nääs kokeillu niillakin ko. ruokaa ;) Silloin vaan kaipasin jotenki enemmän chiliä ja potkua.
      Ilmassa on muuten jo kevään tuntua selvästi :)

      T.baijerilainen

      Poista
  10. Hei, ihana ohje. Jos kerran onnistuu uunissa, niin itse ajattelin tehdä painekattilassa. Useimmat jutut on onnistunut hyvin painekattilassa.

    VastaaPoista