lauantai 17. huhtikuuta 2010

Kermankeittohommissa


Pikkusisko tuli kylään ja kertoi haluavansa pannacottaa. Olen vastustanut kyseistä hyydykettä vuosikaudet pelkästään pinnallisista syistä: valkoinen ja hyllyvä, kylmänä tarjoiltava kermatorni ei vain ole ollut asia, josta olisin osannut innostua. Ja kuinka väärässä sitten olinkaan? Tosi.

Valkosuklainen pannacotta valmistui vaivatta (kolmen tunnin hyytymisaikaa unohtamatta) ja oli ihan kielenvievää tavaraa. Elintärkeän raikastuksensa se sai torimansikoista. Haluaisin samantien hyökätä uusien pannacotta-reseptien kimppuun!

Osaisikohan joku kertoa, voiko pannacotassa käyttää liivatteen sijasta agar-agaria? Agar-agar -hommat on mulle muutenkin ihan vieraita, hyvin kiinnostava ja samalla pelottava mönjä se!


Valkosuklainen pannacotta

5 dl kermaa
½ dl raakaruokosokeria
3 liivatetta
n. 100 g valkosuklaata
ripaus vaniljasokeria

Laita liivatteet pieneen määrään vettä likoamaan. Kiehauta kerma paksupohjaisessa kattilassa, alenna lämpöä ja lisää sekaan suklaa sekä sokerit. Kun ne ovat sulaneet, nosta kattila liedeltä, purista liivatteista vesi pois ja tipauta ne kattilaan samalla seosta vimmatusti sekoittaen. Kun liivatteet ovat liuenneet, anna seoksen jäähtyä hetki.

Kaada seos tarjoilukulhoihin, aseta kulhojen päälle lautaset kansiksi ja siirrä jääkaappiin hyytymään. Jääkaapin lämpötilasta, annosten koosta ja muista epämääräisistä tekijöistä riippuen pannacotat ovat mitä luultavimmin kokonaan hyytyneet ja valmiit tarjottaviksi 2-6 tunnin päästä. Ne voivat mainiosti viettää jääkaapissa yönsäkin.

4 kommenttia:

  1. Mulla on myös ongelma tavallisen pannacottan kanssa, ja siksipä laitan itsekin aina joukkoon valkosuklaata. En tiedä miksi hyydytetty kerma kuulostaa jotenkin ällöttävältä, mutta hyydytetty suklaa ei :D

    Olen itsekin tuota agar agarin käyttöä miettinyt, ja ilmeisesti sen käyttö on ylipäänsäkin hyvin haastavaa mutta erityisen haastavaa maitotuotteiden kanssa. Sain joskus kaverin isältä noin 2 sivua pitkän mailin jossa ohjeistettiin agarin onnistuneeseen käyttöön ja totesin että joo, ei se sian kamara mua niiiin paljon häiritsekään... liivate on niin ihanan helppoa!

    VastaaPoista
  2. Joo, sen pitäis olla tosi vaniljaista sitten jos ei seassa olis valkosuklaata! Hyydytetty suklaa kuulostaa ainoastaan taivaalliselta... Mutta seuraavaksi houkuttais kokeilla minttu-mustikkapannacottaa, törmäsin ohjeeseen jossain kirjassa, nam.

    Agar-agar tosiaan on vähän masentava tapaus. Jos joku neuvois sen käytön mulle kädestä pitäen ja niin, että lopputulos vielä onnistuisi, voisin mielelläni kokeilla. Siihen saakka taidan kuitenkin pysytellä liivatteessa ja lopettaa paketin tuoteselosteen jatkuva vilkuileminen.

    VastaaPoista
  3. Höh. Olisin niin kovasti halunnut ruvate agar-agarguruksi.

    VastaaPoista
  4. Liivatteen voi pannacotassa korvata oikein helposti Multi-hyytelösokerilla :) http://www.dansukker.com/default.aspx?ID=273&ProductPage=1&ProductID=15070&GroupID=503

    VastaaPoista