tiistai 22. kesäkuuta 2010

Vihreän tahnan taika

Tulipa vasta nyt tehtyä omakätisesti pestoa ja sen jälkeen mietittyä, miksi ihmeessä odotin näin kauan? Joku joskus varoitti, ettei pestoa kannata tehdä itse, koska töhnän onkiminen sauvasekoittimen terien välistä on kovin turhauttavaa puuhaa, mutta sanoisin, että aika lailla turhauttavampaa on elää sen tiedon kanssa, että elämästä monta vuotta meni hukkaan ilman kotitekoista pestoa!

Helsingin Sanomien ruokasivuilta löytynyt resepti rucolapestolla päällystetystä lohesta oli onneksi niin houkutteleva, että tartuin sen nähtyäni heti toimeen. Uunista putkahtanutta, vihreällä tahnalla päällystettyä vonkaletta puraistuani olin aika varma, että aurajuustokuorrutteinen uunilohi on kohdannut vertaisensa. Järjettömän hyvää!

Reseptin kommenttiboksista luin, että Italiassa rucolaa ei koskaan käytetä pestossa, sillä murskaantuessaan sen maku katoaa. Itse olin kyllä huomaavani varsin väkevätkin rucolan maut tässä tahnassa, mutta italialaista perinnettä kunnioittaen lupaan ensi kerralla tehdä pestoni basilikasta ja niin perinteisesti kuin vain mahdollista.

Resepti suoraan HS:n sivuilta, hyvin pienin sulkumuutoksin.




Pinjansiemen-rucolatahnalla kuorrutettu lohi

600–800 g lohi- tai kirjolohifileetä
2 rkl sitruunamehua
2 ruukkua rucolaa
1 dl pinjansiemeniä (käytin auringonkukansiemeniä)
1 dl raastettua parmesaania
1–2 valkosipulin kynttä
noin 1/2 dl oliiviöljyä
noin 1/2 tl suolaa
hiukan mustapippuria

Pinnalle:
pinjansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
rucolaa
Pane lohifilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja valele päälle sitruunamehua.

Soseuta rucola, pinjansiemenet, parmesaani ja öljy monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Mausta valkosipulilla, suolalla ja pippurilla. Levitä tahna kalan pinnalle.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia. Sirottele kypsälle kalalle hiukan pinjansiemeniä ja rucolaa. Tarjoa lisänä perunoita tai kuskusia.


6 kommenttia:

  1. Tillipesto sopii myös lohen päälle ihan ylihyvin.

    Tosin just nyt ryhdyin haaveilemaan tuosta aurajuustoisesta lohesta. Saas nähdä, onko pakko tekaista sitä jonain päivänä.

    VastaaPoista
  2. Tein just kans viikonloppuna pesto itse, pienen tauon jälkeen. Ja samat fiilikset, miksei tätä tee useammin. Sitäpaitsi, se sauvasekoittimen siivoaminen ei ole mikään iso juttu. Ainakin meidän Bamix puhdistuu ihan käden käänteessä!

    Ihan väriyhdistelmä tuo vihreä ja lohen punainen. :)

    -Tusla

    VastaaPoista
  3. Rosmariini: Tillipesto kuulostaa ihanalta. Pestojen maailma on näemmä alati laajeneva! Aurajuustolohi kannattaa!

    Tusla: Joo, ihan helposti sen soossin sai terien välistä lusikoitua! Aika kesäinen väripommi kyllä :)

    VastaaPoista
  4. Miekä en tienny tykkääväni pestosta ennen kuin sitä kotona tein. Jo se tuoksu oli jotain aivan uskomatonta! Pestopasta kiilas miullaki melkeinpä ykköseks pastalistalla (carbonaran ja bolognesen ohi ei kyllä varmaan mee mikään!). :)

    VastaaPoista
  5. Kaunis kuva! Tämä olisi ihana juhannusvieraille tarjottava. Olen täysin hurahtanut pestoihin, ja rucolaa kasvaa reilusti kotiyrttitarhassa. Tykkään käyttää rucolaa meilkein minkä tahansa ruuan kanssa. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Rucola on kyllä herkkua melkein missä vaan. Olisinpa itsekin jaksanut kasvattaa rucolat ja yrtit, mutta kärsivällisyys ei riittänyt kun taimet nuupahtivat kaksi päivää yksin oltuaan.

    VastaaPoista