sunnuntai 8. elokuuta 2010

Paluu lieden äärelle

Heippa! Olen palannut junamatkoiltani! Reissu oli melkoinen. Syötiin tietysti hirveät määrät ruokaa kostoksi siitä kammottavasta kävelyn määrästä, ja miljoonan muun kuvan lisäksi olemassa on tietysti myös aimo läjä ruokakuvia eri puolilta Euruuppaa. Eilen kotiutuneena en ole vielä kaikelta pyykinpesulta kyennyt koskemaankaan muistikortteihin, mutta ruokaisaa raporttia seurannee heti, kun arki tästä asettuu.

Kolme viikkoa valmiissa pöydissä teki tehtävänsä: heti kotiin tultuamme oli päästävä ruokakauppaan ja sitten suoraan lieden ääreen hääräämään. Väsäsin takuuvarmat ruishampparit ensihätiin. Tänään univeloista yli päästyäni iskin uunin päälle ja paistoin pari pellillistä keksejä, kaurasta ja karpaloista.

Ohje on Voisilmäpelistä, ja sen puolukat muuttuivat pakastimessa kyyhöttäneiksi karpaloiksi. Sokeri sen sijaan muuttui intiaanisokeriksi, jonka vatkaaminen vaahdoksi voin ja kananmunan kanssa ei ollut kovinkaan menestyksekästä. Vaahtoa siitä ei tullut, enemmänkin sellaista tryffelisuklaan oloista tiivistä mössöä. Palleroiset uuniin viskattuani olin lopputuloksen suhteen enemmän kuin epäileväinen, mutta turhaan. Keksejähän niistä tuli. Ja vielä hirvittävän hyviä sellaisia.



Kaura-puolukkakeksit (n. 15 kpl)

100 g pehmeää voita
1½-2 dl intiaanisokeria
1 muna

2 dl vehnäjauhoja
1½ dl kaurahiutaleita
1 tl kardemummaa (korvasin kanelilla ja jauhetulla inkiväärillä)
½ tl leivinjauhetta
n. 1½ dl tuoreita tai jäisiä karpaloita

Vatkaa sekaisin huoneenlämpöinen voi ja intiaanisokeri. Lisää sekaan kananmuna ja jatka vatkaamista tovi.

Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, kardemumma ja leivinjauhe. Sekoita ne voi-munaseoksen joukkoon ja kääntele joukkoon puolukat.

Ota taikinasta reiluja ruokalusikallisia ja muotoile ne palleroiksi. Laita leivinpaperin päälle ja litistä hieman, mutta älä paina ihan litteiksi. Jätä palleroiden väliin reilusti tilaa, sillä keksit leviävät melko paljon uunissa.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita (keskeltä ne voivat jäädä vaaleiksikin, kunhan reunat ruskistuvat).

Ota keksit pois uunista, anna jäähtyä hetki ja nostele ritilän päälle jäähtymään. Ritilän päällä jäähdytys on tärkeää, jotta saat kekseihin rapeat reunat!

5 kommenttia:

  1. Tervetuloa takaisin! Hauska nähdä ruokakuvia matkalta, mitä ikinä ne sitten ovatkaan...

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täytyy sanoa, että varsinkin Italiassa tuli syötyä hämmentävän paljon pizzaa. Täytynee tehdä erikseen pizza-aiheinen matkamerkintä! :)

    VastaaPoista
  3. Tervetuloa kotiin! Ruokakuulumisia (ja muitakin) odotellen...

    VastaaPoista
  4. Paluu keittiöön on aina hauskaa loman jälkeen. Itse olen vielä sopeutumisvaiheessa. Ollaan käyty ulkona syömässä kotiin tultua useammin kun normaalisti, mutta pää alkaa jo täyttyä ideoista kotikokkailuun. Nämä keksit kuulostavat täydelliseltä aamukahviseuralta... Ja jälleen kerran, voi miten kaunis kuva!

    VastaaPoista
  5. Miikkis: Kiitti! :) Reissumerkintä jumittaa, mutta pikkuhiljaa!

    Tiina: Joo, kolmen viikon reissu pois keittiöstä oli kyllä tehokas kokkausmotivaation nostattaja :) Keksit olivat ihan naurettavan helppoja herkullisuuteensa nähden, suosittelen! Kiitos :)

    VastaaPoista