sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Tortillaoivalluksia

Karu mutta mahtava totuus kuuluu, että mitä enemmän tekee itse, sitä vähemmän tarvitsee ostaa kaupasta. Ruoan kohdalla tämä tarkoittaa lähes poikkeuksetta rahansäästöä. Kevenevää kukkaroakin siistimpi juttu mielestäni on kuitenkin se, että itse tekemällä välttyy kätevästi aika suurelta lastilta lisäaineita.

Useimmiten itse tehty on myös parempaa kuin kaupasta ostettu, tuhdisti säilöntäaineita täyteen pumpattu ja mahdollisesti elintarviketeollisuuden jämäaineksista valmistettu pöperö. Kaikkea ei tietenkään aina voi, jaksa tai viitsi tehdä itse, mutta viime aikoina olen kokenut ahaa-elämyksiä varsinkin itse tehtyjen suolaisten leipomusten parissa.

Aikaisemmin esimerkiksi kuvittelin, että on mahdotonta saada itse aikaiseksi täydellisen koostumuksen hodarisämpylöitä. Niinpä en koskaan syönyt kotona hodareita. Kunnes törmäsin Voisilmäpelin Eevan hodarisämpyläohjeeseen, jolla sain aikaiseksi ihan täydellisiä kuumia koiria.

Hodarisämpyläpakahduksesta selvittyäni päätin kokeilla Kädenvääntöä-blogissa kokeiltuja ja ylistettyjä tortillalettuja. Tortillat ovat mun makuuni ihan parasta pikaruokaa, mutta koska kaupan lisäainelättyset eivät sovi mahalleni, olin jo melkein unohtanut, miltä itse täytetyt tortillat maistuvat. Onneksi kokeilin ohjetta, joka oli maailman helpoin, ja jonka lopputulos vähintään sata kertaa parempi kuin kaupan lätyt.

Suurta lisäarvoa itse leivotuille herkuille tuo se, että voi itse päättää, minkälaisia ainesosia sekaan heittää. Suolan voi vaihtaa luomumerisuolaan, sokerin luomuraakaruokoon ja jauhomäärästä ainakin osan korvata tummemmilla ja ravinnerikkaammilla jauhoilla. Kotimainen vehnäjauho -terveysongelmani kannalta silkkaa juhlaa on se, että voin leipoa hodarisämpylät ja tortillalätyt ulkomaisista, tummemmista jauhoista. On kyllä silkkaa tyhmyyttä, etten ole aikaisemmin uskonut kykyihini esimerkiksi tortillalättyjen leipomisen suhteen.

Täytteeksi taannoisille tortilloilleni tein kikherneistä ja valkoisista pavuista mössön. Olen tehnyt soossia kahdesti, toisella kerralla panin siihen pekonia, toisella kerralla en. Kumpikin oli hyvää. Lisukkeikseen papusoossi vaati tuoretta avokadoa, tomaattia ja paksua luonnonjogurttia. Tosi hyvää. Pitkän vinkistä pakastin osan valmiina annospalloina. Todellista pikaruokaa siis.

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, kuinka monessa tex mex- tai meksikolaisravintolassa tortillaletut tehdään itse?

Alla ohje, joka sekin on aluperin Voisilmäpelistä.

Huumorinaamatortilla.

Tortillalätyt
18 kpl

n. 9,5dl haluamiasi jauhoja (kuten vehnä- tai maissijauhoja, itse käytin Lidlin sämpyläjauhoseosta)
1,5tl suolaa
6rkl margariinia (käytin voita)
3-3,5dl kiehuvaa vettä

Sekoita jauho ja suola. Lisää margariini pieninä paloina ja nypi jauhojen joukkoon. Kaada sen jälkeen joukkoon n. 3-3,5 dl kiehuvaa vettä. Käytä vettä vain sen verran, että taikina pysyy kasassa. Sekoita aluksi puuhaarukalla, ja työstä käsillä kun taikina ei enää ole polttavan kuumaa. Siirrä taikina jauhotetulle pinnalle ja vaivaa 2-5 minuuttia. Älä vaivaa liikaa!

Pyörittele taikina palloksi ja peitä muovikelmulla. Anna levätä puolisen tuntia. Leikkaa jauhotetulla pöydällä levänneestä taikinapallosta 6 siivua. Jaa jokainen siivu vielä 3 osaan, niin että sinulla on 18 taikinapalaa. Kaulitse pallot pyöreiksi lätyiksi, niin ohuiksi kuin vain saat.

Paista lätyt molemmilta puolilta rasvaamattomalla valurautapannulla. Pannu saa olla kuuma, tortillaan muodostuu “ilmakuplia” paistaessa ja se valmistuu n. 20-30 sekunnissa. Teflonillakin lopputulos on kelvollinen, mutta pannu saattaa kärsiä, koska sitä ei rasvata.



Paputäyte

(3-4 viipaletta pekonia paloiteltuna)
1 prk vapaavalintaisia papuja (kaadoin sekaan tölkillisen kypsennettyä luomupapusekoitusta)
1 pieni punasipuli
2 kynttä valkosipulia
200-300 g hyvää tomaattimurskaa
reilusti chilirouhetta tai -jauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria

Ruskista syvässä paistinpannussa pekoni, lisää sekaan pilkottu sipuli. Jos et käytä pekonia, lorauta pannuun öljyä ja paista sipuli siinä. Lisää valkosipuli, kuullota hetki. Kaada sekaan tomaattimurska ja pavut. Anna poreilla, lisää mausteet ja maistele. Anna soossin hautua miedolla lämmöllä vartin verran.

10 kommenttia:

  1. Mullakaan maha ei kestä kaikenmaailman lisäainemömmöjä, joten itse täytyy yrittää tehdä lähestulkoon kaikki (mm. vaaleat leivät, majoneesit, dipit..) Mutta oikeastaan se on aika hauskaa, varsinkin silloin, kun joku juttu onnistuu hyvin ja tulee parempaa kuin kaupasta ostettu!

    Itse tehdyt tortillaletut on vielä kokeilematta, mutta kyllä ne kokeiluun lähtee jonain päivänä! Kiitos siis ohjeesta näin etukäteen.

    VastaaPoista
  2. Joo, on se kyllä palkitsevaa hommaa! :) Yritin tossa pari viikkoa sitten sipsejä pitkästä aikaa ostaessani löytää kaupasta dippiä, jossa ei olis natriumglutamaattia. Löysin yhden! Mut aikamoista lisäainelöröä se silti oli.

    Nää oli helppoja! Paistoin valurautapannulla, johon oli palanut kiinni joku murunen, joka sitten poltti lettuihinkin mustat jäljet. Puhdas pannu ois kova ollut kova juttu! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valurautapannun tai miksei muunkin valurautaisen ruoanlaittovälineen puhdistamiseen olen kokenut parhaaksi aineeksi merisuolan. Suolaa reilu kerros pannulle ja pannu tulille. Suolan pyörittelyä pannulla niin kauan kunnes kaikki ylimääräinen rasva, töhnä ja muu lika on tarttunut suolaan. Suolan voi kipata roskiin, jos ei keksi parempaa käyttökohdetta.

      Silavalla rasvapoltto kuuluu tietysti kuvioon seuraavaksi. Tulee hyvä ja puhdas.

      Pintaruosteisen muurikan putsasin tosin ensin teräsharjalaikalla ja porakoneella ennen painepesuria, suolakäsittelyä ja rasvapolttoa.

      Otto.

      Poista
    2. Suurkiitos vinkistä, tällaisen helpon ohjeen avulla saatan jopa minäkin saada jotain aikaiseksi! Silavalla polttaminenkin on jäänyt. Säälittää pannuparat!

      Poista
  3. Oho! Meidän kauppojen valikoimasta ei ole löytynyt yhtään dippiä ilman natriumglutamaattia =) Saa nähdä, jos kauppoihin tulee jossain vaiheessa enemmän terveellisiä ja luomutuotteita, kun tuntuu, että niin monet ihmiset nykyään yrittää vältellä lisäaineita!

    VastaaPoista
  4. Joo, tais olla joku valkosipulidippi. Mutta oli siinä toki läjäpäin muita lisäaineita, että siinä mielessä vähän itsepetosta :D

    Mä oon ollut huomaavinani että luomutuotteiden tarjonta on pikkuhiljaa lisääntymään päin, pitää vaan ahkerasti ostaa niitä etteivät katoa pois! :)

    VastaaPoista
  5. Näitä tehdään! Kiitti Janna.

    VastaaPoista
  6. Nää lätyt kyllä palkitsee! Pitäis tehdä iteki hirvee läjä valmiiks pakastimeen.

    VastaaPoista
  7. Kiitos hyvästä ohjeesta! Testattiin tänään ja tuli kyllä tosi maistuvia ja työtäkin oli yllättävän vähän - taikina oli niin sopivan kimmoisaa, ettei sitä tarvinnut juuri edes kaulia!

    VastaaPoista
  8. Kiva että testasit ja tykkäsit! Nää on kyllä tosi helppoja. Ja ihan hirveen paljon parempia kuin kaupan paperinmakuiset.

    VastaaPoista