tiistai 1. helmikuuta 2011

Siemenleipää pöytään!

On reseptejä, jotka nähdessään tekee heti mieli tarttua toimeen, mutta joiden kohdalla kuitenkin vähän epäilyttää, että onkohan tuo oikeasti herkkua. Osuin viikonloppuna Kalastajan vaimon blogiin, jossa oli tehty knekkistä, näkkileipää. Leipä koostui pelkästään siemenistä, mantelijauhosta, merisuolasta ja kananmunista, mikä sai mut erityisen innostuneeksi terveellisyyden suhteen, mut samalla vähän epäileväiseksi herkullisuuden suhteen.

Olin jonkin aikaa pyöritellyt mielessäni ystävän suosittelemaa siemenleipäreseptiä, mutten ollut saanut aikaiseksi ryhtyä toimeen, varsinkaan, kun reseptin mukaan leipää piti kuivata uunissa matalalla lämpötilalla monta tuntia. Knekkis-ohjeessa paistoaika oli vain 20-30 minuuttia, joten ryhdyin eilen koulusta tullessani sukkelasti hommiin.

Ja eipä siinä montaa tovia vierähtänyt. Taikina valmistui parissa minuutissa, ja puolen tunnin päästä istuin keittiöjakkaralla ahtamassa kitaani näkkärinpaloja toisensa perään. Tosi hyvää. Addiktoivaa, varsinkin voilla päällystettynä.

Mitään kovinkaan rapeaa ei omasta näkkäristäni tullut, ennemminkin sitkeän pehmeää (en tiedä, onko leivästä tarkoituskaan tulla ihan näkkärimäisen rapeaa), mutta vähät väliä. Olen aika varma, että leipärintamalla mikään yhtä terveellinen ei voi olla näin hyvää.


Siemenleipä
(pellillinen)

3 suurta munaa
10 rkl seesaminsiemeniä
10 rkl auringonkukansiemeniä (panin osan kurpitsansiemeniä)
3 rkl pellavansiemeniä
6 rkl kaurahiutaleita
2 tl merisuolaa
4 rkl jauhettua mantelia (käytin laiskuuttani valmista jauhoa, mutta jos jauhaa mantelit itse, kannattaa ne alkuperäisen ohjeen mukaan jättää sellaiseksi "hiekkamaiseksi")

Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi. Ei kuivaksi eikä juoksevaksi, vaan helpohkosti pellille levitettävän pehmeäksi. Lisää mantelijauhoa, jos taikina on liian juoksevaa, ja muna, jos liian tönkköä. Levitä taikina ohueksi mutta tiiviiksi levyksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 150-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Leikkaa levy heti uunista nostettuasi palasiksi. Anna jäähtyä ritilän päällä.

12 kommenttia:

  1. Onko tosiaan tarkoitus, että kaikki siemenet on kokonaisia? Muuttuisikohan leivän maku tai koostumus, jos siemenet ajaisi tehosekoittimessa rouheeksi? Juuri äsken ostin kaupasta tarvittavat siemenet ja leipä lähtee kokeiluun heti, kun kerkeän sen tehdä..

    VastaaPoista
  2. Tätä mäkin voisin kyllä kokeilla, vaikuttaa simppeliltä mutta herkulta!

    VastaaPoista
  3. Tyttö kylmän maan: Joo, tai sillai ainakin alkuperäisessä ohjeessa oli. Mutta luulen että se on ihan makuasia, kyllä ne varmaan voi surauttaa rouheeksikin. :) Mun mielestä on kiva että on jotain mitä pureksia.

    Virpi: Simppeli oli ja herkku, ja tosi vatsaystävällinen!

    VastaaPoista
  4. maistuuko mantelijauho kauheesti läpi? mä + manteli = vihollisia...tai keksitköhä mitään millä sen vois korvata?

    VastaaPoista
  5. Kappas, vaikuttaa kiinnostavalta! Multa alkaa tulla kaikenmaailman siemenleivät korvista karppileipäkokeilujen myötä mutta tähän tuli onneksi vähän kauraakin. Joo, testiin menee tämäkin.

    Anonyymi, mä olen käyttänyt mantelijauhojen sijaan usein auringonkukansiemenistä tehtyä jauhoa (siis ihan vaan jauhanut niitä tehosekoittimessa). Sopii makeaan ja suolaiseen ja hyvä vaihtis pähkinäallergikoille. Mutta aika iisi on se mantelijauhon maku, suosittelisin testaamaan vihollisuusuhasta huolimatta.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi: ei munkaan mielestä kannata pelästyä mantelia, koska ei se sieltä kyllä läpi maistu. Mut jos kammo on kovin massiivinen ja makuaisti hyvin tarkka, voi jauhot korvata just vaikka tolla Jytiksen oivasti vinkkaamalla kamalla. Pääasia kai, että taikinassa on munan lisäksi jotain, mikä sitoo sen leiväksi.

    Jytis: Olin ite tosi positiivisesti yllättynyt tän leivän maun suhteen. Oon ite vältellyt karppileipähommia aika hanakasti ja yrittänyt vaan olla kokonaan ilman leipää, mutta tein tossa samalla tän siemenleivän kanssa niitä karppiklassikoita, mantelileipiä, panin sekaan vähän ruisrouhetta ja siemeniä, tuli hyvää. Varsinkin kun päälle mätti coleslaw'ta!

    VastaaPoista
  7. Vaikuttaa kivalta idealta! Linkitin blogisi omalleni, onhan ok?

    VastaaPoista
  8. Tämä leipä oli kyllä varsin kiva idea! Linkitä toki :) Sun blogi vaikuttaa ihanalta, tuli heti vesi kielelle noita kaikkia jälkkäreitä katellessa!

    VastaaPoista
  9. olipas muuten herkullista, tämäkin! (olen ehtinyt jo kokeilla ainakin punajuurikeittoa ja röpörieskaa ja voisin kokeilla melkein kaiken muunkin) mä vähän mukailin, kun unohdin ostaa seesaminsiemenet - vaikka varta vasten menin siemenkaupoille tänään. laitoin auringonkukkaa, kurpitsaa, pellavaa ja hamppua, toimi. manteli ei muakaan häirinnyt, vaikken suurin fani ookaan. laitoin vahingossa suolaa kaksinkertaisen määrän ja sitä en kyllä suosittele... ja tosiaan, tämä kumosi munkin karppileipäkammoa vähän :)

    VastaaPoista
  10. Riikka: Tää oli kyllä niin hyvää, että pitää tehdä tällä viikolla uus satsi. Kiva että oot kokeillut reseptejä! :)

    Mäkin ajattelin ens kerralla laittaa sekaan hampunsiemeniä. Ne poksahtelee kivasti. Vaikka suola onkin hyvää, voin kuvitella että tuplamäärä on ehkä jo liikaa :D Vähän niinku sipsejä?

    VastaaPoista
  11. hei miten tää säilyy parhaiten, ja kuinahan kauan ? viileessä vai huoneenlämmössä, tiiviissä rasiassa vai pussissa vaaai.. onks kukaan kerinny koittaan ? :D

    VastaaPoista
  12. Luulisin että parhaiten peltirasiassa, niin kuin keksitkin. Jos pöydällä ilman pussia säilyttää, leivästä tulee rapeaa eli näkkärimäisempää :)

    VastaaPoista