keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Uusin bestikseni, banoffee


Uudenvuodenaattona pääsin ekaa kertaa maailman stydeimmän kakun, banoffeen makuun. Pitkä väsäsi meille sellaisen, ja kaikessa siinä ähkyssäni olin ihan myyty. Kinuskin, kerman ja banaanin liitto osoittautui aika pyhäksi kamaksi. Pienen tauon jälkeen alkoi banoffee-himo nostaa jälleen päätään. Kun sisko täytti viime viikolla vuosia, päätin vihdoin tarttua toimeen.

En raaskinut ostaa kaappiin Pitkän suosittelemaa 18-senttistä irtopohjavuokaa, joten tein kaakun ihan tavallisen kokoiseen, -senttiseen vuokaan. Kakusta tuli luonnollisesti matalampi, eikä yksi kakkupala ollut niin överi kuin korkeammassa kakussa, mikä johti siihen, että niitä kakkupaloja tuli sitten vedettyä aika monta. Tuhosimme banoffeen neljään pekkaan yhdessä illassa, mikä on aika hieno suoritus!

Banoffeen ainoa ongelma on mielestäni sen varsin yltäkylläinen keksipohja. Keksiä on omaan makuuni vähän liikaa, mutten oikein tiedä, miten sen määrää saisi vähennettyä, sillä kinuski kai tarvitsee koossa pysyäkseen keksimurskasta kootut reunat. Niin erikoiselta kuin se kuulostaakin, banoffeen äklöin osa on kyllä juuri se keksipohja, kaiken sen kinuskin, kermavaahdon ja banaanin joukossa. Pitää ehkä koittaa, pysyiskö kinuski kasassa ilman keksireunuksia, jolloin keksiä ei tarvitsis kuin pohjalle.

Kyllästyisiköhän, jos banoffeeta söisi kerran viikossa? Banoffee-perjantai, aah.




Banoffee
(ohje Kädenväännöstä, alunperin täältä)

pohja:
300g digestivejä
100g voita

Täyte
397 g kondensoitua maitoa (tölkillinen, siis)
2-3 banaania
2dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
kaakaojauhetta

Kaulitse keksit murusiksi muovipussissa ja sekoita niihin sulatettu voi. Pingota irtopohjavuoan pohjlle leivinpaperi. Taputtele keksivoi-seos vuoan pohjalle ja hieman reunoille, nosta jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistat täytteen. Irrota etiketit maitotölkistä ja laita tölkki vesikattilaan kiehumaan alhaiselle lämmölle vajaaksi 3 tunniksi. Vettä kannattaa muistaa käydä lisäämässä välillä, toisin kuin itse tein.

Reilun kahden ja puolen tunnin päästä aukaise säilykepurkki (väistä tölkistä mahdollisesti ulos roiskahtavaa kuumaa kinuskia) ja kaada se heti pohjan päälle, levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin jäähtymään. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Pilko yksi banaani toffeen päälle, peitä torttu kermavaahdolla ja pilko toinen banaani kermavaahdon päälle. Sihtaa lopuksi kaakaojauhetta tortun päälle ja käy kiinni.

15 kommenttia:

  1. Oih, tosi usein on himottanut tämä kakku. Ihanan näköistä! Siinä vaan on niin paljon laktoosia (12,5g/100g), etten taida herkkuun sortua.

    VastaaPoista
  2. Banoffee on kylla vilahdellut useammassakin blogissa viimeaikoina ja himotus kokeilla itsekin on kasvaa kasvamistaan. Pitaiskohan vihdoinkin jarkata ne illallistelut ja vaantaa kaikkia naita haaveruokia - sita syntista salaattiasi ja banoffeeta. Vieraat tosin saattaisivat tuolla kombolla kuolla ahkyyn mutta parempi niin kuin nalkaisena kotiin lahteminen! :D

    VastaaPoista
  3. ..luulen että heittäsin henkeni jos tollasta söisin :)

    VastaaPoista
  4. Omenaminttu: Banoffee sans lactose :)
    http://makustelijat.blogspot.com/2010/11/maitohillon-hymy.html

    VastaaPoista
  5. Omenaminttu: Joo, kondensoitu maito on kyllä laktoosikamaa. En tosin itse huomannut kyseistä seikkaa tarjotessani kakkua laktoosi-intoleraatikoille, mutta en kyllä kuullut valituksiakaan! :D Mutta ei kyllä varmaan kannata riskeerata, kun kerta anonyymi tuossa alla antoi oivan laktoosittoman vinkin :)

    Elli: Anna palaa! Tolla setillä överit on taatut. Banoffee on just sellanen torttu että sitä ei tosiaankaan kehtaa valmistaa ihan vaan itelle ja seuralaiselle iltapalaks :D

    Aleksi: Kandee kokeilla! Ite en tykkää juuri mistään äklömakeasta, mutta jostain syystä banoffee osui ja uppos.

    VastaaPoista
  6. Banoffee ei tarvitse keksireunoja, jos levittää toffeen pohjalle vasta hieman jäähtyneenä, jolloin toffee on ehtinyt jo vähän jähmettyä eikä se valu. Itse laitoin viimeksi suklaisen sokerikakkulevyn päälle toffeen (levitin ihan lastalla) ja viipaloin banaaneja siihen päälle.

    VastaaPoista
  7. Ostin vahingossa pikkuisesta virokaupasta karamellisoitua kondensoitua maitoa, ni mietin, että voiskohan sen lykätä tällaseen banoffeehen sellaisenaan? Purkissa kuitenkin sanotaan, että "makeutettu maitotiiviste on karamellisoitu -- valmistettu lehmänmaidosta, joka on makeutettu sokerilla ja tiivistetty keittämisen avulla siihen asti kunnes sokeri karamellisoituu".

    VastaaPoista
  8. Mä olen laittanut banoffee-pohjaan noita Unelma-Ullan reseptin suklaadigestivejä. Silloin pohjasta ei tule niin keksinen vaan ennemminkin suklaakeksinen :-D

    VastaaPoista
  9. Anonyymi: kiitos neuvosta! Mulla kävi niin, että se toffee ehti jäähtyä vähän ennen kuin levitin sen pohjan päälle, aika nopeasti se tosiaan tuli tönköksi!

    Anna: Luulisin, että sitäkin kannattaa keittää ensin. Mut en kyllä oo varma! Toki kyllähän ihan tavallista kondensoitua maitoakin voi käyttää sellaisenaan, se on semmosta vaaleaa juoksevaa makeaa kastiketta silloin. Entä jos keittäisit vähän?

    Jaana: No mä en uskaltanut panna niitä suklaadigestivejä just sen överimakeuden pelossa, mutta jälkikäteen ajateltuna ne ehkä kyllä sopiskin tähän paremmin, koska suklaamakeus on eri kuin keksimakeus!

    VastaaPoista
  10. Otin riskin ja jätin keittämättä, mutta hyvää oli! Ehkä maailman helpointa ja maukkainta.

    VastaaPoista
  11. Anna: Nam! Mistähän saisin semmosta? Tuliks siitä paksua ja ruskeeta vai oliko ihan vaaleeta ja juoksevaa?

    VastaaPoista
  12. Siis toi oli valmiiks sellasta paksua ja ruskeaa! Oon aiemmin käyttänyt ihan tavallista kondensoitua maitoa juustokakkuun ja tää valmiiksi karamellisoitu oli ihan erilaista. Ostin aiemmin tota pienestä virokaupasta, mutta huomasin, että tätä valmiiks karamellisoitua saa kans Cittarista. Hintaa oli ehkä 50 senttiä enempi ku tavallisella kondensoidulla maidolla.

    VastaaPoista
  13. Anna: kestipä mulla vastata! No onpa kyllä kätevää tavaraa, mitenhän sen purkin sitte erottaa siitä normaalista kondensoidusta? Ostin tänään aasiakaupasta kondensoitua, maksoi alle 2 euroo!

    Frachoco: Suosittelen! :)

    VastaaPoista
  14. Moikka! Skrollailin noita sun jälkkäreitä ja osui silmät tähän. Täytyy testiä tota Digestive-versiotakin, vinkkinä, että Hellapoliisin ohjeen LU Bastogne-kekseillä tuli tosi hyvä pohja. Käytin myös sitä valmista töhnää, ainakin Prismassa se keitettävä versio oli sinisessä purkissa ja valmis ruskeassa, kyljessä oli jonkun kinuskitortun kuva. :)

    VastaaPoista