torstai 5. toukokuuta 2011

Parsa-pekonille vuoden vappuevään voitto!

Panostukseni vappupiknikiin oli tänä vuonna hitusen normaalia pienempi, mutta varsin vähäisten yöunien jälkeen rento meno tuli oikein tarpeeseen. Suurien suunnitelmien kyyttömaitomunkit jäivät paistamatta, mutta vahinko otettaneen takaisin vielä tällä viikolla.

Hyisen sään tähden olohuoneessa pidetty piknik piti sisällään niitä perinteisimpiä vappueväitä eli juustoja, viinirypäleitä ja perunasalaattia (fetalla, dijon-sinapilla ja oliiviöljyllä ryyditettynä), ja lisäksi ainakin ruisnappeja, mutakakkua ja vuodenaikaan nähden yllättävän herkullisia tuoreita mansikoita.

Pöydän kirkkaaksi ykköseksi rämähti kuitenkin piiras, joka lienee tällä hetkellä suvereenisti paras piiras, jonka tiedän. Turhaan ei Eeva ylistänyt!

Teen piirasta sunnuntaina mummolle lahjaksi. Maanantaina saatan tehdä sitä lahjaksi itselleni. Suosittelen kaikkia tekemään saman, ja Nooraa kirjaamaan kommenttilootaan toteuttamansa kasvisversion reseptin!


Pekoni-parsapiiras

pohja:

100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

täyte:

puntti (vihreää) parsaa
1 paketti pekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 munaa
150 g ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1 dl parmesania
loraus tuoretta sitruunamehua
1 tl timjamia
suolaa
mustapippuria
valkopippuria

Valmista ensin pohja: ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita jauhot ja suola. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen joukkoon. Lisää sen jälkeen kylmää vettä sen verran, että voit muotoilla taikinasta jotakin palloa muistuttavaa. Älä lisää vettä yhtään enempää kuin taikinan saamiseksi kasaan on pakko. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Leikkaa parsojen varresta pari senttiä pois, jos varsi on puumainen. Silppua sipuli ja valkosipuli. Leikkaa pekoni paloiksi, ja ruskista pannulla. Siirrä odottamaan, ja kuullota sipuli ja valkosipuli pekonirasvassa. Sekoita keskenään munat, ranskankerma, kerma, juustoraaste ja mausteet.

Ripottele pekoni ja sipuli esipaistetun pohjan päälle. Kaada päälle muna-kermaseos. Asettele lopuksi parsat päällimmäisiksi. Laita piiras takaisin 200-asteiseen uuniin n. 20-30 minuutiksi. Anna piiraan vetäytyä hyvin ennen tarjoilua.

Resepti siis Voisilmäpelistä.

14 kommenttia:

  1. Voeee mähö nyt pittää lähtee kyllä juokseen kauppaan!!! NAM!

    VastaaPoista
  2. Joo kyllä tän eestä kannattaa juosta! Mä mietin vaan koko ajan että parsa-aika loppuu, parsa-aika loppuu, miten monta piirasta ehin tehä... Vaan ei kai se vielä ihan heti lopu, joskus kesäkuussa!

    VastaaPoista
  3. hirveä määrä pekonia! maistuuko parsat enää ton pekoni ja parmesan määrän alta? itte lattasin kumpaakin mutta todella paljon vähemmän..

    VastaaPoista
  4. paketillinen ei tosiaankaan oo yhtään liikaa kokonaiseen piirakkaan! siis jotain 140 g. parsa maistui hyvinkin, parmesan lähinnä muhevoitti ja toi täyteläisyyttä. toki jossei tykkää pekonista, ei kannate panna ollenkaan. mut jos tykkää, suosittelen lidlin pekonia, joka ei ole pelkkää ihraa, kuten kamala amerikan pekoni.

    VastaaPoista
  5. oon oikeestaan aikalailla sitä mieltä, että jos pekonia panee vähemmän, se ei kyllä sitten enää sieltä maistu.

    VastaaPoista
  6. aa.. tää on selvä makuero :) ite ostan wotkinssin pekonia kun ostan ja musta yksi viipalekin maistuu jo ton kokosessa ihan hyvin. toisaalta teen kaiken ruuan aina yhden aineen ympärille niin että se on selvästi esillä.

    VastaaPoista
  7. Joo, makuasioita! Mitäs se wotkinssi on, jotain kovaa kamaa vai? Sanoisin et tää piiras on nimenomaan parsan ja pekonin liitto. Kummanki yhtä paljon.

    VastaaPoista
  8. veijo votkinin lihatukkun pekonia, en tiiä onko se mitenkään erikoisen kovaa kamaa mutta lähikaupasta saa ja hyvän pieninä paketteina. paremmalta se näyttää kyllä kuitenkin kun monet muut isojen kauppojen pekonit.

    VastaaPoista
  9. Ehkö tätä nyt täytyy kokeilla, ainakin näin nälkäisenä kuulostaa tosi hyvälle. Kunhan saan parsakeiton alta pois :)

    Olikos teidän vappupiknikin mutakakulle reseptiä? Etsinnässä on hyvä ohje :)

    VastaaPoista
  10. Heh. Testattiin, ja oli hyvää! Parmesanin tilalla tosin pecorinoa, toimi hyvin sekin. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  11. Agatha: Kannattaa kokeilla! :) Mutakakku taidettiin väsätä puoliks omasta päästä, mutta yks luotettava ohje löytyy täältä:

    http://kadenvaantoa.blogspot.com/2010/01/kladdkaka-for-gottegrisar.html

    Tiia: Jee, on kyllä melko mahtava resepti! :)

    VastaaPoista
  12. Testattu on! Piiras katosi aikaa nopeaa tahtia vuoasta...

    VastaaPoista
  13. Todella hyvää. Tein kaksinkertaisena pellillisen, pohjaksi laitoin filotaikinaa. Vähän kevyempi näin.

    VastaaPoista
  14. Tusla: Niin katos meilläkin! Pitänee tehdä heti huomenna uusiks, kun on jääkaappi parsaa pullollaan.

    Anne: Aah, eikö ookki! Ite en oo vielä koskaan vääntänyt filotaikinasta mitään, melkein hävettää, pitää ehdottomasti kokeilla :)

    VastaaPoista