tiistai 15. marraskuuta 2011

Mullan alta

Uusi Musta haastoi blogaajia juureshommiin, mikä on varsin jalo teko, sillä juuresten syöminen tuppaa tässä keittiössä toisinaan vallan unohtumaan. Olen niin suuri salaatin, tomaatin ja muiden sellaisenaan syötävien vihannesten ystävä, että erityisesti kesäisin en juuri juureksiin päin ehdi vilkaistakaan. Koska talvi tuppaa viemään lähes kaiken ilon tuoreiden vihannesten syömiseltä, on syytä suunnata katse mullan alle ja kaivaa juurekset tiskiin.

Haasteen suhteen kävi niin, että niitä tipahteli sekä viime että täksi viikoksi. Viime viikon juures oli lanttu, joka lienee melkeinpä lempparini, mutta jonka äärelle en kyllä Uuden Mustan määrittelemissä rajoissa ("kellarin asukeista herkkuja, joissa on jotain ulkomailta lainattua") kiireisen viime viikon aikana mitenkään ehtinyt. Tämän viikon lopulla lupaan siis täräyttää tisiin jotain palsternakasta valmistettua.

Jos ei ulkomailta lainattua, niin jotain varsin perisuomalaista tuli lantusta silti viime viikolla valmistettua.

Perunarieskat ovat aina olleet suurinta herkkuani, mutta koska perunan ja minun välit ovat varsin kinkkiset, ryhdyin aprikoimaan, että perunarieskan kaltaista leipästä lienee mahdollista tehdä jostain muustakin juureksesta.

Keitin lantut, tein niistä muussia, lisäsin vähän jauhoja ja muuta tykötarvetta. Taputtelin taikinan pellille, siirsin uuniin ja istahdin jakkaralle odottelemaan.

Uunista ulos tulleet lantturieskat olivat sekä mitä söpöimpiä että mitä herkullisimpia. Pienen makeutensa ja täyteläisen makunsa vuoksi oikeastaan parempia kuin perunarieskat.


Menetin rieskoille sydämeni! Erä numero kaksi lähtee kohta uuniin gluteenittomana, mantelijauholla. Päälle voita, goudaa ja kurkkua. Hittituote!

Lantturieskat
( noin 6 kpl, tee herraisä tuplana!)

300 g lanttua
1 dl luomumaitoa
1 muna
vajaa 1½ dl vehnä- ja ruisjauhoja (voit korvata myös mantelijauhoilla ja ruokalusikallisella psylliumia)
1 tl merisuolaa
ripaus intiaanisokeria
n. 1 rkl oliiviöljyä tai voisulaa

Viipaloi lanttu pieniksi paloiksi ja keitä palaset kypsiksi. Soseuta ja lisää maito. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Taikina saa olla löysähköä. Lusikoi taikinasta kökkänät pellille. Taputtele jauhoisin käsin littanoiksi. Paista rieskoja 250-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, niin että ne saavat pintaansa reilusti väriä.

20 kommenttia:

  1. Ooo, miten sympaattisia! Vanhana lanttufanina täällä jo sormet syyhyää että pääsee testaamaan, aivan mahtava idea!

    VastaaPoista
  2. Koitapa vielä tehä niin että annat sen lanttumuhjun imeltyä jonkun aikaa!

    VastaaPoista
  3. Oi vitsi, näyttää ja kuulostaa herkulta! Mantelijauhoillakin varmasti kokeilemisen arvoista. En yhtään pahastuis, jos bloggaat kokeilustasi.

    Ainiin! Minun pitikin kommentoida jo aikaisemmin, kun ylistin blogissani tekemääsi punajuurikeittoa. Että tattista vaan siitäkin reseptistä! :) http://kiittimulleriitti.blogspot.com/2011/11/samettii-silkkii-ja-ajatuksenvirtaa.html

    VastaaPoista
  4. Mahtava idea! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Olen varmaan maailman suurin juuresfani, tungen niitä ihan kaikkeen, oli kyseessä sitten suolainen tai makea. Tämä olis hyvä vaihtoehto leivälle, kehtaa syödä vaikka päivittäin kun jauhoa tulee noin vähän... bueno!

    VastaaPoista
  5. Laitoin just lantturieskat uuniin! Mahtava innovaatio Janna, ruokanoobelin ansaitset!

    VastaaPoista
  6. Mun on pakko kans testata näitä, koska rieska on ihanaa, muttei sitä "normaalia" versiota viitsi kovin usein vedellä kitusiinsa :)

    VastaaPoista
  7. Ihanaa, rakastan lanttua ja rieskaa! Hieno idea yhdistää ne, kiitos.

    VastaaPoista
  8. Oho, lantun ystäviä näemmä riittää :)

    Jytis: Muistelinkin sut lanttufaniks!

    Aleksi: Pitää ehdottomasti kokeilla!

    Tyyne: Kiva että oot tykänny punajuurisorasta :) Jossen muista raportoida mantelihommista, muistuta mua!

    Eeva: Joo, eihän tätä melkein leiväksi voi laskea!

    Jaana: Tais upota? En kyllä voi ihan kaikkea kunniaa ideasta ottaa, sillä mulla on semmonen aavistus että olisin jossain reseptilehtisessä nähnyt lantuista tehdyn leivän ohjeen... Joka tosin muistaakseni oli aika erilainen kuin tämä. Mutta sieltä jostain se on varmaan alitajuntaan jäänyt kytemään.

    Virpi: Testaapa! Näistä ei kyllä perunarieskaoloja aiheudu.

    Suolaajahunajaa: Jaanalle just kirjoitin että ihan kokonaan en kredittejä voi ottaa. Mut ihania ovat joka tapauksessa :)

    VastaaPoista
  9. Oijoi, miltähän punajuuririeska maistuisi...

    VastaaPoista
  10. Ai että, kuulostavat mainioilta!
    Mutta mitä ovatkaan nuo söpöiset pullot tuolla lantturieskanpinon takana?

    T. Utelias :)

    VastaaPoista
  11. Salla: Hyvä kysymys! Jos testaat, tuu kertomaan :)

    Tusla: Oli kyllä vähintäänkin mainiota! Pullot ovat vanhoja limsapottuja, kirppisaarteita vuosien varrelta!

    VastaaPoista
  12. Janna, Kyllä kreditit kannattaa aina pokata jos niitä tarjotaan!

    Ystäväni joka oli tehnyt lantturieskoja ystävänsä Laura Jurkan reseptillä tarjosi näitä mulle joku 10 vuotta sitten, siitä asti on pitänyt tehdä, olivat niin ihania ratsastuksen jälkeen iltateellä. Mutta tekemättä on jäänyt... nyt tuli niin ihanat kuvat, että täytyy tarttua toimeen. Aion kyllä oikoa ja käyttää kaupan valmista lanttusurvosta....

    VastaaPoista
  13. Nanna: Selvä pyy, kreditit napattu taskuun! :) Tartu toimeen! Ja käy sitten kertomassa, mitä pidit. Mä ainaski oon ihan koukussa.

    VastaaPoista
  14. Voi miten hyvä idea lisätä lanttua rieskaan. Tätä on ihan pakko kokeilla. :)

    VastaaPoista
  15. Hei näähän vaikuttaa mainioilta! Miten muuten mantelijauhoversio toimi?

    VastaaPoista
  16. Nää on kyllä mainioita! Häpeäkseni täytyy silti myöntää, etten ole kokeillut vieläkään kokeillut mantelijauholla. Tällä hetkellä jääkaapissa majailee kaksi kiloa lanttua, joista ajattelin väsätä alkuviikosta mantelisen version rieskoista. Raportoin sitte! :)

    VastaaPoista
  17. Kerran jo (tuplana) ja olivat tosiaan sairaan hyviä! Eilen piti ostaa kaupasta nauriita näitä varten - lanttuja ei ollut hyllyssä ollenkaan, jokohan tämä on niin suosittu resepti. :) Joten nyt kokeilussa naurisrieskat!

    VastaaPoista
  18. Nam! Kerro millaisia sait aikaan! :)

    VastaaPoista
  19. Tein samantien tripla-annoksen näitä ja tuli aivan mahtavia! Juuri sopivia tällaiselle lanttufanille. :)

    VastaaPoista
  20. Marjaana: Kiva kuulla että kokeilit! :)

    VastaaPoista