tiistai 1. marraskuuta 2011

Pienoiskakkujen taika

Mikään ei piristä kuivakkaa arkea kuten pellillinen värikkäitä leivonnaisia. Paitsi ehkä tilipäivä.

Viime viikolla tilipäivää odotellessa leivoin satsin kuppikakkuja (yhä edelleen on etsinnöissä se oikea, järkevän kuuloinen termi cup cake -leivonnaisia kuvaamaan...). En silti vielä raaski julkaista niiden mainiota reseptiä, sillä edellisetkin ovat blogaamatta.

Vaniljaisten cup cake -leivonnaisten resepti löytyi takuuvarmoja ohjeita tarjoilevasta The Hummingbird Bakery Cookbookista, jonka ostin taannoin Lontoosta. Tätä nykyä kirjaa saa myös suomenkielisenä. Opus pitää sisällään varsin perinteisiä, amerikkalaishenkisiä leivonnaisreseptejä, mutta erityisesti juuri cup cakes -osiossa on muutamia vähän perinteisistä poikkeaviakin makuviritelmiä. Tällä kertaa mentiin vain kyllä sitten niin perinteisesti, kuin mahdollista. Mutta hyvää oli.


Vaniljaiset kuppikakut
(12 kpl, pieniin silikonivuokiin tehtynä sain kyllä muutaman enemmän)

120 g vehnäjauhoja
140 g raakaruokosokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita
40 g voita
1,2 dl kermaa (tai täysmaitoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa)
1 muna
1/4 tl vaniljauutetta

kuorrute:

300 g (ruoko)tomusokeria
50 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
125 g kylmää, maustamatonta tuorejuustoa


Lämmitä uuni 170 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet ja voi. Vatkaa sekaisin niin kauan, että saat aikaiseksi hiekkamaista tavaraa. Lisää puolet kermasta ja sekoita.

Vatkaa muna, loput kermasta ja vaniljauute keskenään sekaisin. Yhdistä seokset. Sekoita tasaikseksi taikinaksi, vältä kuitenkin vatkaamasta liikaa. Lusikoi taikina vuokiin, jätä yksi kolmannes tilaa kohota. Paista kakkuset kypsiksi, siihen menee noin 20 minuuttia.

Valmista sillä aikaa kuorrute. Sekoita pehmeä (!) voi ja tomusokeri toisiinsa vatkaimella. Lisää sekaan tuorejuusto ja vatkaa, kunnes seoksesta tulee täysin sileää. Jatka vatkaamista vielä sen verra, että kuorrute muuttuu kevyeksi ja ilmavaksi, ainakin viiden minuutin ajan. Lusikoi kuorrute pursottimeen ja pane hetkeksi jääkaappiin. Kun kuppikakkut ovat jäähtyneet, pursota kuorrute kakkusten päälle ja koristele strösselein tai mustikoin tai miten vain.

Ennen tarjoilua voit pitää kakkusia vielä jääkaapissa, jotta kuorrute pysyy paremmin kasassa.

11 kommenttia:

  1. Nehän on kauniita kuin karkit, piristää varmasti tilipäivää odotellessa ;-)

    VastaaPoista
  2. anskusiili: Eiks ookin! Raaskin silti tuhota kaikki! :)

    suolaajahunajaa: Joo, nätei ovat ku sika pienenä! Näiden jälkeen ja näitä ennen en kyllä oo yhtä kauniita saanut aikaiseksi. Tosin en kyllä oo ollenkaan varma, koristelinko näitä itse, vai vastasiko kuorruttelusta leipomispuuhissa mukana ollut kaverini. :)

    VastaaPoista
  3. Janna, kaverisi leipoi JA koristeli ne. Paitti mustikat lisäsit sinä. Puspus!

    VastaaPoista
  4. Jahas vai sillai se menikin. Mitä mä tein, join skumppaa? Melkein varastin sulta kunnian, sorkke. Otetaaks pian uusiksi?

    VastaaPoista
  5. Joo, joit skumppaa ja kerroit hauskoja juttuja, ehkä ahkeroit tiskien kanssa?

    Nää oli kyllä niin ihastuttavia ja söpöjä ja hyvänmakusiaki, että voitais tehdä uusiksikin. Sovitaan vaikka että seuraavalla kerralla mä hoidan sen kuoharinjuonnin?

    Ps. IHANA KUVA!

    VastaaPoista
  6. Hengästyttävän suloinen kuva. Ooooh!

    VastaaPoista
  7. Kaisa: Joo! Ohjetta kirjoitellessani mietinki, et miksen muista tätä ja tätä työvaihetta. Sen kyl muistan et mietittiin yhessä et millaista on hiekkamainen koostumus.

    Sovitaan vaan! :) KIITOS!

    Salla: Kiitti! :)

    VastaaPoista
  8. On kyllä söpöjä! ... siispä sullekin vastapainoksi vähän lanttuhaastetta :) http://onneksi.blogspot.com/2011/11/punajuurieksotiikkaa.html Homma käynnistyy 8. päivä, mutta siitä pitäisi ymmärtääkseni tulla vielä sähköpostitse lisäinformaatiota.

    VastaaPoista
  9. Tiia: Kiitos haasteesta, mielenkiintoista! Oon vielä vähän pihalla, mut odottelen lisäinfoa :) Sieltä täältä pulpahdelleet punajuurireseptit ovat ainakin olleet varsin inspiroivia!

    VastaaPoista
  10. Eiku nyt kun lueskelin vähän tuolta Uudesta Mustasta niin homma selvä! Reseptikin päätetty :)

    VastaaPoista