perjantai 24. helmikuuta 2012

Talvimarenkia

Jahas kuulkaas. Pitkään oli niin, että parhaan kakun titteli kuului mielestäni kiistatta amerikkalaiselle ystävälleni banoffeelle. Alkuvuodesta välejä sotkemaan tuli key lime pie, mutta koska se on kuitenkin piirakka eikä kakku, säilyi banoffee tukevasti ykköspallilla.

Tässä muutama viikko sitten neljän naisen ruokakerhon tapaamisen lähetessä keksin, että löisin kekkereillä pöytään kauan himoitsemani pavlovan. Sain joululahjaksi mitä ihanimman opuksen, Anna Lehtosen Aamiainen - nautiskelijan ateria, jossa perinteisen, kesäisen mansikkapavlovan lisäksi oli ohje hedelmäisin täyttein lastatulle talvipavlovalle.




Mitä kirjaan tulee, se sisältää sivutolkulla mielenkiintoista ja herkullista tietoa aamiaisen historiasta, suosituksia hyvistä aamiaispaikoista ja liudan toinen toistaan herkullisempia ja keksiliäämpiä aamias- ja brunssireseptejä. Suosittelen!

Marenki onnistui verrattoman hyvin ja sen tekeminen oli ihan lastenleikkiä, kun vaan jaksoi vatkata sokerin valkuiasvaahdon sekaan hitaasti lusikallinen kerrallaan. Täytteeksi suositeltiin erilaisia hedelmiä, kermavaahtoa (johon lisäsin ihan vähän rahkaa täyteläisyyttä tuomaan) ja lemon curdia.

Olin jo pitkään haaveillut itse tehdystä lemon curdista, joten jätin kaupan purkit hyllyyn ja ryhdyin hommiin. Kyllä kannatti. Sitruunatahnasta tuli ihan suussasulavaa laavaa. Itse tehdyn etu on se, että kirpeys-makeusastetta voi säätää oman maun mukaan. Itse luulen, että kaupan tahna olisi ollut liian makeaa muutenkin makean kaakun täytteeksi.

Talvipavlova vei kyllä kielen mennessään. Olen tehnyt kyseistä kaakkua jo toisenkin kerran, ilman lemon curdia. Oli hyvä niinkin, kun lisäsin hedelmäosastolle vähän kirpeyttä kiiwistä. Pavlovan hyvä puoli on se, että itse marengin voi tehdä edellisenä päivänä. Se säilyy mainiosti tiiviisti muovipussiin pakattuna jääkaapissa. Sama pätee tietysti lemon curdiin, jota kannattaa notkistaa hieman esimerkiksi tuorepuristetulla appelsiinimehulla ennen kakun päälle levittämistä.

Olen toisinaan pohtinut, mikä onkaan maailman paras tuoksu. Tällä erää sanoisin, että uunituoreella marengilla päästään ainakin hyvin, hyvin lähelle.



Talvipavlova
(Aamiainen - nautiskelijan ateria -kirjasta)

marenkipohja:
4 valkuaista
2-2,5 dl raakaruokosokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoa
1 tl valkoviinietikkaa

talvitäyte:
2 banaania
1 kypsä mango (tai purkki säilykemangoa)
kahden passionhedelmän sisukset
3 dl kermaa
1 dl rasvaista maitorahkaa
vaniljasokeria
raakaruokosokeria

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen. Vatkaa valkuiaiset kovaksi vaahdoksi, siis niin kauan, kunnes vaahtoon alkaa muodostua huippuja ja kulhon voi kääntää nurinpäin ilman että vaahto liikahtaakaan. Vatkaa sokeri sekaan noin ruokalusikallinen kerrallaan. Tarkoituksena olisi saada sokeri sekoittumaan vaahtoon niin hyvin, että vaahdossa ei sormilla koittaessa tunnu lainkaan rakeisuutta. Vatkata siis todella saa jonkin aikaa, mutta tulos on vaivan väärti. Täytyy myöntää, että ihan rakeettomaksi en vaahtoa jaksanut vatkata, mutta ainakin melkein. Nostele lopuksi sekaan maissitärkkelys ja etikka.

Levitä vaahto pellille leivinpaperin päälle noin 20 cm halkaisiljaltaan olevaksi ympyräksi. Vaahtokeko saa jäädä parin sentin korkuiseksi. Tasoittele vaahtoa hieman reunoilta ja päältä. Paista marenkia 150 asteisessa uunissa noin tunti tai vähän enemmän. (Itse otin marengin luultavasti tosi vääräoppisesti kesken paiston uunista pois ja ronkin sitä haarukalla nähdäkseni kypsyysasteen). Marengin tulee joka tapauksessa olla pinnalta rusehtava ja rapea mutta sisältä pehmeän sitkeä.

Valmista täyte pilkkomalla hedelmät (lukuunottamatta passionhedelmää) ja vatkaamalla kerma vaahdoksi. Loppuvaiheessa vatkaamista lisää sekaan rahka, hiven vaniljasokeria ja sen verran sokeria, että rahkan happamuus taittuu. Kokoa kaakku siten, että levität marengin päälle ensin reilusti notkistettua lemon curdia (ohje alla), sitten kerma-rahkan ja lopuksi viipaloidut hedelmät. Puolita passionhedelmät ja koverra siemenet lusikalla komeuden päälle. Tarjoile pikimmiten.

Lemon curd
(ohje kutakuinkin suoraan Kinuskikissalta, pienin muutoksin. Tällä ohjeella tahnaa tulee hieman enemmän kuin on tarpeen, mutta lopulle ei ole vaikea keksiä käyttötapoja. Esimerkiksi turkkilaisen jogurtin seassa melko taivaallista!)

kahden luomusitruunan kuoriraaste
1 dl luomusitruunan mehua
3 keltuaista
n. 1 dl raakaruokosokeria (määrä viitteellinen, laita ensiksi vähemmän ja lisää sitten jos tarpeen)
50 g voita

Raasta sitruunoiden kuori ja purista 1 desilitra mehua. Laita kattilaan kuoriraaste, mehu, keltuaiset ja sokerit.

Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Säädä lieden lämpötilaa alhaisemmalle ja jatka keittämistä, kunnes seos sakenee (n. 5 minuuttia). Kaada kulhoon ja nosta kulho kylmään vesihauteeseen. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes hilloke muuttuu vaahtomaiseksi. (Muistaakseni annoin tahnan vain ensin jäähtyä ja vatkasin sitten). Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on tasainen.

Kaada sitruunatahna kannelliseen lasipurkkiin (tai kulhoon ja peitä jollain) ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi (tai yön yli, jos teet tämän edellisenä päivänä). Tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa (ei kyllä varmasti säily).

18 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Ja huisin hyvän näkönen luomus :p

    VastaaPoista
  2. Olin kyllä itekin ilahtunut talvisen pavlovan ohjeesta, kun aina näkee vaan niitä (epälemättä todella herkullisia) mansikkapavlovia. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  3. Miks mä en tykkää marengista, kun siitä sais näin ihania juttuja?!

    VastaaPoista
  4. Kiva erilainen pavlova,eipä oo myöskään tullu lemon curdia ite tehtyä. Menee kokeiluun! Ja sulla on upea blogi kans, kuvat on kauniita. :)

    VastaaPoista
  5. Virpi: Mäkään en tykkää semmosesta perinteisestä kovasta marengista. Mutta mulla meni kauan tajuta, että esimerkiksi brita-kakun marenki on ihan eri juttu kun ne semmoset pursotetut kovaksi paistetut kikkarat! Marengin pitää olla sisältä sitkeää ja pinnalta ruskeaa, ei mitään valkoista tai vaaleanpunaista kovaa ylimakeaa kivettynyttä tomusokeria. Vasta ihan parin vuoden sisään oon löytänyt marengin ilot! Tykkäätkö sä brita-kakkumaisesta marengistakaan?

    Sari: Kokeile ihmeessä! Lemon curd on kyllä vaivan väärti. Kiitos kehuista! :)

    VastaaPoista
  6. Nyt oli pakko liittyä lukijaksi ihan tämän postauksen perusteella! IHANAN näköinen ja kun juuri suunnittelen jonkinlaista pavlovaa prinsessajuhliin työpaikalle (Ruotsin tuoreen prinsessan juhlinta ;) ), tämä oli niin osuva. Ehkä töihin ei päädy banaaniversio, mutta koeversiohan sitä täytyy tehdä ja banoffee on suurta suosikkiani, joten.... :)

    VastaaPoista
  7. No jo että! Pavlova on ihan megahyvää, syödään sitä usein kesäisin "räjäytettynä" eli pöydällä on kipoissa marenkia, marjoja, valmiiksi maustettua rahkaa ja kermavaahtoa, ja jokainen saa kasata omalle lautaselleen mieleisensä annoksen. Mut ei mulla ole käynyt mielessäkään(! minäkö suppea - en kai?), että tätähän voi syödä talvellakin. Hedelmistä tehtynä.
    :D

    VastaaPoista
  8. No enemmän tosiaan tuosta marengista, mitä tähänkin kakkuun tulee, mutta se vaan on jotenkin liian äklöä mulle.

    VastaaPoista
  9. Mervi: Kiitos kommentista, kiva että tulit lukijaksi! :) Tää kakku on siitä kiva, että hedelmät päälle voi valita ihan oman maun mukaan, ihan mikä tahansa sopii!

    Tiia: Mä en tajua miten en oo aiemmin keksinyt tehdä pavlovaa. Tollaiset pikkuannokset kuulostaa tosi herkullisilta! :)

    VastaaPoista
  10. Välitön Pavlovin koiran refleksi pavlovastasi! Pavlova, britakakku, rahka-marenkitorttu... Ihan suosikkileivonnaisia täälläkin. Olet niin oikeassa marengin kuuluu olla ihan jotain muuta kuin ne kovat kikkarat.

    Itsekin yritän aina rakentaa marengin kumppaniksi jotain hapanta tai raikastavaa, ettei ihan tukahdu sokeriin koko maku.

    VastaaPoista
  11. Meillä on samanlainen maku, banoffee pitää kyllä ylintä paikkaa varmaan tällä hetkellä.. söin yhdessä venäläisessä ravintolassa helsingissä kerran pavlovaa ja olihan se hyvää.. pitäisi varmaan koittaa itsekin :) Aivan upea tämä sinun!

    VastaaPoista
  12. Tällä keskustelulla oli hyvin tehty alustus sille, että kun kävin paikallisessa sisustuskauppa+kahvilassa ihan vaan ostoksilla, bongasin heti banoffeen tiskistä... Pakkohan sitä oli ostaa siitä mukaan! Ja olihan ihanaa. Voiko prinsessakakku olla keltasävyinen?? Vai mistä keksisin vaaleanpunaista päällystettä? Granaattiomenan siemenet kävisi toki tuon passionhedelmän sijasta punaisena päällysteenä, mutta oikein muuta ei tule mieleen kuin pakastemarjat?

    VastaaPoista
  13. Virpi: Joo, onhan se kyllä aika äklöä. Rahka raikastaa vähän ja samoin kirpeät hedelmät. Ja sit myös vähensin sokerin määrää ja käytin tummaa sokeria, koska se ei oo niin imelää. Mut ihan sellasenaan en kyllä pystyis marenkia nakertamaan!

    Jonna: Joo! Tässä nuo raikkaat hedelmät kyllä on aika tärkeessä roolissa :)

    Mausteinen Manteli: Koita ihmeessä, tämä oli ihan naurettavan helppoa! :)

    Mervi: Banoffee on kyllä aika voittamaton. Pitänee ihan lähiaikoina pyöräyttää sellainen pitkästä aikaa. Kyllä prinsessakakku voi olla keltainen! Ruotsinkeltainen! Punaisia hedelmiä tosiaan ei kyllä taida oikein olla. Vesimeloonia en ainakaan itse ehkä tähän kaakkuun laittais. Enkä ehkä papaijaakaan. Mut granaattiomenan siemeniä kyllä! :)

    VastaaPoista
  14. Näyttääpä hyvältä, tätä täytyy kyllä tehdä vaikka meilläkin on taloudessa marenkirajoitteinen henkilö :) Mäkään en tykkää erityisemmin marengista sellaisenaan, mutta viime kesänä tein Eaton messia jälkkäriksi pari kertaa ja innostuin uudestaan marengeista. Ja täytyy kyllä kokeilla myös ton lemon curdin tekemistä itse. Kiitos taas inspiraatiosta!

    Muuten, eikös toi marenkipohja säilyis ihan huoneenlämmössäkin kun vaan laittaa pussiin ettei se vety?

    VastaaPoista
  15. Jep, Ruotsinkeltainen siitä tulee, hyvin hoksattu :)

    Tein jo eilen koepaistoja marenkipohjilla ja nyt alan siihen hommaan, huomenna sitten haasteena, kuinka saan roudattua ne levyt töihin EHJÄNÄ! Jännitystä pitää olla elämässä.

    Ja huomisillalla varmaan blogissani, kuinka siinä onnistuin ;)

    VastaaPoista
  16. Agatha: Tee ihmeessä! :) Lemon curdia vois ruveta tekemään vaikka ihan työkseen, niin hyvää se oli. Marenkipohja säilyis kyllä varmaan ihan huoneenlämmössäkin, totta. Ohje jääkapissa säilyttämisestä oli suoraan kirjasta :)

    Mervi: Hienoa, käynpä sitten kattomassa minkälaisen luomuksen sait aikaan :)

    VastaaPoista
  17. Tuo lemon curd olikin aivan loistavaa siellä ja passionhedelmä myös sopi hyvin. Mango ja banaani ovat niin mietoja makuja, että juuri jotain niiden tapaista tarvittiin. Erinomainen resepti, ensi kerralla lupaan kokeilla tehdä tuon lemon curdinkin itse ;)

    Onnistuin saamaan ehjinä levyt töihin Ikea kassin ja leivinpeltien avulla, mutta kyllähän se tarkoitti autoilua töihin, junalla ei toivoakaan. Kuvia nyt siis: http://therearelilactrees.blogspot.com/2012/02/prinsessajuhlat-princess-party.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kokeilit ja tykkäsit! Mä taidan tehdä tätä ensi viikonloppuna pitkän tauon jälkeen. :)

      Poista