lauantai 19. toukokuuta 2012

Jääkaapin hävikkiansat


Blogimaailman hävikkikampajaan ajatellen toteutin kurkistuksen jääkaappiimme. Kurkistelen sinne toki monta kertaa päivässä, mutta valittevan usein hävikkikriittisesti. Usein saatan jopa tietoisesti vältellä tiettyjä jääkaapin sopukoita, joissa majailevat ruoka-aineiden jämät ovat juuri heittäneet veivinsä tai viittä vaille valmiita tekemään sen. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Pahoittelen, että kuvista välittyvä jääkaappimme ei ole mikään kurin ja järjestyksen tyyssia vaan enemmänkin huonosti organisoitu ja liian pieni ruokiensäilytystila. Katsotaan nyt kuitenkin, mitä kaikkea jääkaapistamme ja sen ympäristöstä viime viikon tiistaina (ja oikeastaan hyvin usein muulloinkin) löytyi.

Alahyllyllä säkki mantelijauhoa, mummon tekemiä suolakurkkuja, muna-arsenaali, jota varten tarvittaisiin oma jääkaappi sekä loppuelämäksi ketsuppia Heinzilta.
Hylly, jota pitäis harventaa, sillä siellä lojuu paljon sellaista, mitä en koskaan käytä. Savuaromia en ole käyttänyt koskaan, kanafondia käytin kerran sushimunakkaaseen. Oikeassa laidassa kurkkiva dijon-sinappi sen sijaan on viikoittaissessa käytössä. Mustaherukkapunssisiirappia säästelen, se on niin taivaallista. Liika säästely on paheeni, joka johtaa silloin tällöin hävikin syntymiseen.  
Valkoviiniä ja folion alle kätkettyjä silakkarullia. 
Tältä hyllyltä ei koskaan tule hävikkiä, sillä olemme todellisia juustorohmuja. Myös turkkilaista jogurttia kuluisi niin paljon kuin sitä viitsisi ostaa.

Tomaatteja on oltava aina ja mahdollisimman monessa eri kulhossa, eivätkä ne koskaan pääse vanhenemaan. 


Ylähyllyn epämääräisyydet, kuten vappupiknikiltä jäänyt erikoisehko tuorejuusto (odottelee yhä hyllyllä päätymistään roskikseen...), kulhollinen tartarkastiketta kalalle ja kahvinpavut.
Ensimmäinen kahdesta vihanneslootasta, jossa useimmiten aina kesäkurpitsaa ja munakoisoa sekä satunnaisia juureksia. Tuolle bataatinraadolle kävi huonosti, paiskasin sen pari päivää sitten roskiin, kun en ollut saanut aikaiseksi tehdä siitä bataattiranskiksia. 
Toinen vihanneslokeroista sisältää usein parsakaalia, tällä kertaa myös valkoista ja vihreää parsaa sekä varhaiskaalia. Kovin ovat pitkäikäistä porukkaa, onneksi. 

Ruohoa kasvava sipulit :(
Harvinaisen vihreä apupöytä - löysin alennuksesta rosmariinia ja viinisuolaheinää. Minttu sen sijaan on elänyt villiintynyttä elämäänsä hyvin vähäisellä kastelulla kohta kaksi kuukautta!


Toisinaan jääkaappiin kurkistaessani mietin, mihin ihmeeseen kaksi ihmistä tarvitsee niin paljon ruokaa. Vaikka ruokaa lentää roskiin melko harvoin, olisi silti paikallaan miettiä kulutustottumuksiaan ja varsinkin vihanneslokeroiden sisältöä. Tykkään niin kovasti kasviksista, että tykkään myös haalia niitä lokerot pullolleen. Iltavuorosta kotiutuessani olen kuitenkin toisinaan niin väsynyt, etten jaksa ryhtyä vääntämään mitään munakasta monimutkaisempaa, jolloin kasvisparat tuppaavat unohtumaan lokeroihinsa. Suunnitelmallisuus ei varsinaisesti kuulu luonteenpiirteisiini, mutta kaiketi sitäkin voisi harjoitella.  



8 kommenttia:

  1. Mulla on pieni ratkaisu yhteen asiaan: Munat pois jääkaapista. Eivät tartte jääkaappia säilyäkseen ja kaikki leivontakin onnistuu paremmin huoneenlämpöisillä. Nätti kori vaan ja munat pöydälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjotinkin Marin kommenttiin just tuosta munaongelmasta: mun käsityksen mukaan ne pitää säilyttää pois päivänvalossa, ja siihen tarvittaisiin kaappitilaa, joka on keittiömme suurin puutos :( Siksi olen säilyttänyt niitä jääkaapissa. Mutta että ne voisivat säilyä päivänvalossakin? Silloin ongelma on huomattavasti helpommin ratkaistu!

      Poista
  2. Samaistun tuohon "poissa silmistä poissa mielestä". itselläkin pitäisi taas muistaa käydä jääkaappi huolella läpi. Minä säilytän myös kanamunat huoneenlämmössä.

    Mulla on juuri tässä kuussa menossa säästökokeilu. Olen tehnyt tosi tarkat ruokalistat ja ostoslistan ja olemmekin käyneet varsinaisesti ruokaosoksilla kaupassa tässä kuussa vain kolme kertaa ja epäilen että rahaa on säästetty tavalliseen holtittomaan ruokaostoskäyttäytymiseen verrattuna noin 100€. Tuloksen lasken tarkemmin kuun lopussa ja aion jatkossa kyllä yrittää jatkaa tätä vaikka se vähän tuskallista onkin välillä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä keino, oon itsekin koittanut joskus. Vois taas kesällä aktivoitua hommassa. Kerää vaan läjän keittokirjoja ja asettuu sohvannurkkaan kynän ja paperin kera valitsemaan, mitä millekin päivälle. :)

      Poista
  3. Juuri toissapäivänä siivosin meidän jääkaapin. Olen tiukasti ruoan poisheittämsitä vastaan, ja välillä nuukailuni tuppaa menemään hiukan överiksi ("mitään ei osteta ennen kuin kaappi on tyhjä!") No joo, kyllä sieltä roskiin valitettavasti lensi tavaraa. mm. homeinen bataatti täälläkin, takaseinään jäätynyt salaatti (se harmitti, oli perkule Deliverden kamaa), lötsö kurkku ja viime viikolla paistettua lohta. Ja turkkilaista jugurttia. Nyt kun noita ruokia tuosta lukee niin aika kelvon aterian olisi niistä saanut. Viiko sitten :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkaapin seinään jäätynyt salaatti on kyllä klassikko. Mulla käy aina töissä niin. Ja lötsöt kurkunpätkät! Aina piilossa jossain!

      Poista
  4. Samaa olin just sanomassa kuin Nanna. Jääkaappikylmiä munia ei kandee ikinä käyttää mihinkään (pidentää vain paistoaikaa) ja säilyvät tosiaan huoneenlämmössäkin - meillä jauhokaapissa.

    Aika pieneltä näyttää tuo ruokamäärä verrattuna meidän kaappeihin, joten ei huolta :D. Oon kade siitä, että saatte tomaatit aina käytettyä. Sen sijaan sipulien kohtalo näyttää samalta kuin omani :D

    T: Pumpkin-Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oon yrittänyt välillä pitää munia poissa jääkaapista tilaa viemästä, mutta mun käsityksen mukaan munia ei kuitenkaan voi säilyttää päivänvalossa. Ja sitä varten pitäis olla justiinsa joku jauhokaappi tai muu. Sellaista tilaa meiltä ei oikein millään löydy, kuiva-ainekset valtaavat vähäisen kaappitilan. Pitää kyllä ruveta organisoimaan tätä munahommaa tosissaan.

      Tomaattia kuluu siksi niin paljon, että syödään joka päivä lounaaksi salaattia, jota en ilmeisesti osaa tehdä ilman tomaattia. :D

      Poista