perjantai 8. helmikuuta 2013

Rapukakkuja Japanin maalta

Japani oli teemana, kun ruokakerhomme neljä naista viimeksi istui saman pöydän ääreen. Menu piti tietysti sisällään hulppean määrän itsetehtyä sushia, mutta myös muutaman muun mielenkiintoisen ruokalajin.

Jälkiruoka oli herkullinen ja piti sisällään passionhedelmää ja mascarponea (kovin japanilaista siis...), mutta siihen palaan myöhemmin. Sushin oheen paistoimme pinon Jytikseltä bongattuja japanilaisia rapukakkusia. Katkaravuista, kuhasta ja sipulista koostetut pallerot suorastaan sulivat suussa ja loppuivat ihan kesken ihan liian nopeasti. Ihan älyttömän hyviä. 

Rapukakkusista saakka olen aktiivisesti haikaillut kaikenmaailman kalapihvien ja -palleroiden perään. Haukipyörykät ainakin innostavat, mutta pelkään niitä hauen hankaliksi mainittuja ruotoja. Suorastaan häpeällistä, miten kauaksi on tultu siitä seitsemänvuotiaasta Jannasta, joka innolla perkasi silakoita mummon kanssa. Jospa siis ostaisin tässä jonain päivänä ihan kokonaisen kalan ja ryhtyisin perkuuhommiin. Professionaalivinkit kaikilta superperkaajilta kommenttiboksiin, kiitos!

Ja sitten: tehkää näitä kakkuja, ette pety. Kiitos Jytis!



Japanilaiset rapukakkuset

170g katkarapuja
170g vaaleaa kalaa (käytin kuhaa)
170g sipulia
3 rkl majoneesia
0,5 tl suolaa
chilijauhetta
perunajauhoa 
rypsiöljyä

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota öljyssä. Aja sulatetut katkaravut ja kala massaksi yleiskoneessa. Lisää tahnaan sipulit, majoneesi, suola ja ripaus chiliä. Sekoita lusikalla. Pyörittele taikinasta litteitä kakkusia ja kääntele ne perunajauhoissa. Kakkuset voi joko uppopaistaa tai paistaa reilussa öljyssä pannulla. Tarjoile soijan kera. 

Resepti:  Izakaya - The Japanese Pub Cookbook

14 kommenttia:

  1. Alkoi heti tehdä näitä taas mieli!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mullakin! Näihin vois keksiä vielä jonkun hyvän dipin soijan lisäksi.

      Poista
  2. Kun hauen jauhaa kahdesti, niin ruotoja ei huomaa. Mä jauhan kalan perinteisellä lihamyllyllä. Kalan kanssa (niinku muutenkin keittiöhommissa) pitää olla hyvä veitsi, fileoinnin voi opetella vaikkapa Youtube-videoiden avulla. Mä käytän pikkukalojen perkuussa apuna veistä, kun muuten sisälmykset jää sisälle. Pitäis vielä treenata mun tekniikkaa! Ja esim. muikunperkuussa en käytä ihan parhaita perintöastioita kun pesusta huolimatta niitä pikkusuomuja jää silti astian pintaan kiinni.

    Pitää kokeilla noita rapupihvejä joku päivä! Noiden kanssa vaikka joku aasialaishenkinen salaatti niin sais vähän kevään tuntua talven keskelle. Aijai!

    Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Mulla ei oo myllyä, saiskohan tehosekoittimisessa tarpeeksi sileäksi? Fileiointiveitsen olen hankkinut mutta lähes käyttämättä on jäänyt. Otanpa siis projektiksi!

      Mullakin tekis mieli jotain ihanaa aasialaista salaattia. Jytiksen merkinnästä löytyykin lisukkeiksi sopivia kasviksia, kannatta käydä kurkkaamassa!

      Poista
  3. Tuota minä haluan! Näyttää kyllä ihan hurjan herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Nam, näitä pitää kokeilla! :)

    VastaaPoista
  5. No eipä kestä, nää meni heti munkin suosikkilistalle! Ja joo, ihan sama juttu, kaikenlaiset kalapihvit ja -pyörykät kiinnostaa mutta olen ihan avuton kalan kanssa. Mutta pitää jatkaa harjoituksia, yksi haukimakkara ohje jo katsottuna, mutta palaan siihen kun saan sen tekoon asti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sairaaan hyviä! Kauheesti kiinnostaa myös sen sun mainitseman kirjan muu sisältö, mitä kaikkea siellä on, ootko testaillut? Oma avuttomuus kalan kanssa ärsyttää, kyllä ihmisen pitäis osata fileoida kala jos sellaista kerran syö. Mut ehkä se vois olla tän kevään projekti. Haukimakkara kuulostaa todella hyvältä.

      Poista
    2. Oon mä jotain tofujuttuja ja munakoisohommia, hyviä oli nekin. Vois pitää muuten joskus jonkun keittokirjavaihtoleikin että jokainen antaisi toiselle lainaan jonkun hyvän ja parin kuukauden päästä palautus. Ja sit pitää tehdä siihen toisen kirjaan jotain merkintöjä :)

      Poista
    3. JOO! Sulla on niin hyvät ideat! Keittokirjoihin pitäis muutenkin ehdottomasti tehdä merkintöjä. Mun keittokirjat on kylläkin täynnä tomaattikastike- ja rasvatahroja. Voisitko organisoida ton keittokirjakierrätyksen käyntiin, joo?

      Poista