sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Jouluherkkupotpuri

Joulu on melkein täällä! Koska pakenen joulua etelänlomalle Tallinnaan, jäävät varsinaiset jouluruoat tältäkin vuodelta väliin. Joulun kunniaksi kaivoin teille kuitenkin blogiarkistoista Ruokahommien parhaat reseptivinkit joulumahan kasvattamista varten.

Joulupöydän kulmakivi on hyvä leipä. Limpulla on vahva asema joululeipäin kuninkaana, ja pari joulua sitten leivoinkin pöytään tosi herkullisen mutta helpon Anna-Lisan joululimpun. Mikäli tekee mieli jotain vähän erilaista, kannattaa kokeilla italialaista suklaaleipää. Jos mielit vehnätöntä ja siemenrikaista joululeipää, sopii reilulla hunajalla maustettu kivikauden siemenlimppu oivasti kuvaan. Kaikki kolme passaavat oivasti myös joululahjaksi tai välipäiväkyläilyille viemisiksi.



Alkupalaksi sopii erityisen hyvin ihanan raikkaat lohitäytteisen avokadot. Kahvipöydän tai jouluaamun makeaksi suolapalaksi sopii äärettömän herkullinen päärynä-homejuustopiiras.

Joulujuomista parhain on tietysti riesling. Vahvana kakkosena tulee itsetehty glögi.

Parasta joulupuuhaa on jatkuva napostelu. Mikäli haluat taata itsellesi mahdollisimman hyvät napostelunäkymät joulupyhiksi, tee tupla- tai triplasatsi maailman parhaita palleroita, parmesankeksejä. Varoitan: lähtee käsistä. Makeaksi naposteltavaksi sopivat mainiosti myös hauska suklaasalami tai tajuttomat pistaasi-suklaakeksit.



Ei juhlaa ilman jälkkäriä! Perinteistä poiketen voi juhlapöytään pyöräyttää mahtavan mutta hienostuneen torta di cioccolatan. Tämän voi tehdä valmiiksi pakkaseen. Muista olla paistamatta liikaa! Suussasulavan päätöksen jouluaterialle voi toteuttaa myös kerrassaan ihanan sitruunajäätelön muodossa. Yhtään hullumpi idea ei myöskään ole passionhedelmätiramisu.

Välipäivien lautapelipöytään sen sijaan suosittelen tietysti moderneja luumutorttuja.



Rentouttavaa ja herkullista joulua!





2 kommenttia:

  1. Olen himoinnut noita luumutorttuja siitä astin kun sinä tai joku muu postasi ne ensimmäisen kerran. Ongelmaksi muodostui se, ettei tuoreita luumuja ole kaupassa! Perkule.

    Ihanaa joulua kuitenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä löysin luumuja Lidlistä ja Citymarketista, lisäksi Turun kauppatorilla oli oikein hyviä kypsiä. Mutta saattavat kyllä olla esimerkiksi loppu näin joulun alla. Eikä nyt taida olla sesonkikaan. Höh! Toivottavasti luumut kävelevät vielä ennen joulua jossain vastaan. Iloista joulua sullekin! :)

      Poista